Már egy óra sincs hátra a landolásig. Legfrissebb infókért a NASA TV-t érdemes nézni, vagy pedig a JPL streamet, ami alatt nincs plusz szövegelés. Szöveges közvetítéshez a twittert érdemes olvasni, aki bírja a tempót, mehet egyből az #msl hashtag-re, vagy pedig választhat usereket, illetve a Spaceflight Now-on van egyszerre videó és szöveges közvetítés is. Magyarul a Galileowebcastot lehet nézni (ha ezúttal bírják a terhelést).

orbiters.png

Így helyezkedik majd el a két orbiter a landoláskor. Az MRO igyekszik lekapni az ejtőernyőn lógó rovert, az Odyssey pedig közvetít.

A leszállást követően az első fotókat a HazCam-ek (Hazard Avoidance Camera) fogják készíteni, ezek 64x64-es, szürkeskálás bélyegképek lesznek, ezeket két órával a landolás után láthatjuk, de ha a Mars Odyssey is úgy akarja, és tudja közvetíteni az adatokat, akár egyből a landolás után is átcsúszhatnak. Holnap a légköri ereszkedést rögzírő MARDI kamera bélyegképei (és talán egy teljes fotó) érkeznek meg, hogy lássuk, hova is érkezett a rover. 7-én a robotkar végén lévő MAHLI kamera fogja elkészíteni az első színes fotókat a horizontról. A harmadik napra vélhetően felemelik a fő kamerákat tartó árbocot, és a navigációs kamerák elkészítik az első panorámát, illetve a MastCam elkezd nagyfelbontású képeket is készíteni.

msl_cams_malin-4-946_1.jpg

Ez gyorsan és simán lement, bár ha tovább tart, szerintem páran infarktust kaptak volna az izgalomtól. Az Odyssey annyi adatot átpréselt, amennyit csak tudott. A telemetriát a leszállás alatt:

parachute.png

Aztán egyre gyorsabban pörögtek az események: ejtőernyő ledobva, rakétás repülés, leszállóhely meghatározása, sky crane beüzemelése, és a végén a legszebb szó, ami elhangozhat: touchdown.

cheers6.jpg

cheers.png

Valamelyik korábbi sajtótájékoztatón egy újságíró megkérdezte, honnan fogják tudni, hogy sikerült a landolás. Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni: a helyükről felpattanó, ölelkező, integető, kiabáló mérnökök elég gyanúsak ilyenkor. Aztán egyszer csak valaki elkiátotta magát, hogy az Odyssey még vonalban van, és jönnek a képek!

cheers3.png

"Az ott egy kerék!" - ismeretlen NASA mérnök (de tényleg!).

cheers5.png

Az meg egy árnyék! És ekkor még kavargott a rover körül a por, a kamerákon pedig még rajta volt a porvédő.

first_images.png

GRATULÁLUNK!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr64697690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

merzo 2012.08.06. 07:36:54

Partraszáltak ::::

Rathelor 2012.08.06. 07:45:26

Kezdésnek határozottan jó :)

simple observer 1.0 2012.08.06. 08:07:03

Valaki tudna egy linket adni, hogy mi volt ez a ..../raw cim, amirol a holgy beszelt a USTREAM adasban?
Meglehetosen hosszu volt, es nem birtam kovetni...

Koszi...

simple observer 1.0 2012.08.06. 08:22:28

@lacalaca:
Koszi!

Most is a nagyfonok lelkendezik USTREAMen, csak epp az infot nem nyomjak... ;(

freemind93 2012.08.06. 10:05:01

eszem megall. miota vartunk erre!

Mészáros Laci 2012.08.06. 11:37:12

hát az első képek minősége elég szar, de ha ez még a porvédőn keresztül készült, akkor rendi.

sikerült azóta levenni? vagy most a közelgő vihar miatt várakoznak?

xylon 2012.08.06. 11:46:59

@Mészáros Laci: Ezek a kepek nem a rendes kameraval keszultek hanem azokkal amik a rover elotti koveket nezik. Gondolom meg napok amig mindent leellenorzinek es felemelik az arbocot amin a nagykamera van.

simple observer 1.0 2012.08.06. 12:14:55

@Mészáros Laci: A masodik kettore, mely 2 oraval kesobb, az orbiter ujabb athaladasakor tovabbitodott haza, azt mondtak, hogy akkor mar lekerultek a vedolemezek, igy a kratert(?) abrazolo kepeken, melyek nagyobbak is, mar kicsit jobb latvany van.

Bar az egyiken meg epp "szembe sut" a Nap.
süti beállítások módosítása