A sárkány útja

2012.06.02. 15:21

Úgy tartja a mondás, hogy egy kép többet mond ezer szónál, és nekem most szavak ezreit kell más helyeken leírnom, így hát elevenítsük fel képekben a történelmi utat. A jelző, azt hiszem, meg fogja állni a helyét: a SpaceX történelmet írt azzal, hogy nagy, államilag finanszírozott űrügynökségeket és pöffeszkedő mammutcégeket lepipálva, teljesen házon belül előállított egy rakétát és egy űrhajót, ami felment, rácsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra, ott kipakolták-bepakolták, és kilenc nappal később visszáruval megpakolva ringatózott a Csendes-óceán vizén. Sokat gondolom nem kell részleteznem, benne volt az internetben már a sztori mindenhol.

 

f9f3_launch.jpg

Goes with a bang - legalábbis gondolom így volt, én épp egy konferencián ültem, diszkrét méretű fülhallgató híján hang nélkül tudtam csak követni a startot. Az egyszerre harminc ember által nyüstölt, szakadozó netről nem is beszélve...

 

flyunder_sm.jpg

 A következő lépésben aztán tisztes távolból körberepülte a Dragon az ISS-t, ellenőrizték a vezérelhetőséget, majd következett a végső megközelítés.

 

grappled_sm.jpg

 

grappled_2_sm.jpg

Külön érdekesség, hogy eredetileg a robotkarral való befogásnak nappal kellett volna megtörténnie, de az utolsó pillanatban a NASA-nál rábólintottak, hogy ha már ott figyeg az űrben az űrhajó, elkaphatják az éjszakai oldalon is, az ISS reflektorainak fénye mellett. (Na ekkor meg épp hazafelé tartottam, csak az innsbrucki és a bécsi vasútállomásokon tudtam némi infómorzsákhoz jutni.)

 

grasshopper_sm.jpg

Közben Elon Musk közzétett egy ilyen fotót is twitteren - ez nem más, mint a Grasshopper, ami már kezd formát ölteni, és az ígérete szerint hamarosan ugrani is fog. Az égen pedig az ISS-Dragon kettős hasít át.

 

dragon_berthed_sm.jpg

 

dragon_interior_sm.jpg

Az asztronauták szerint a Dragon belseje nagyon menő volt, újautó-illattal és kék ledekkel, ahogy kell.

 

in_the_ocean_sm.jpg

 

in_the_ocean_2_sm.jpg

Rövid idő múlva aztán már az óceánon ringatózott a visszatérő egység, megkoronázva a szinte hiba nélküli bemutató küldetést. Persze még így is volt, aki nem bírta ki fanyalgás nélkül: Mitt Romney egyik tanácsadója például annyit volt képes hozzáfűzni, hogy "hat-hét sikeres küldetést kell teljesíteniük", mielőtt űrhajósokat vihetnének (ezt Elon Musk 2015-re ígéri jelenleg). Izé, miért is? Hány teszten esett át a Gemini meg az Apollo? Kettőn-kettőn. Na és az űrsikló? Az egészen pontosan nullán. Ja, hogy fáj, hogy nem a régi, pénzes haverok aratják le a babérokat?...

És ami a SpaceX kontra NASA és egyéb más űrcégek közti különbséget szintén jól illusztrálja, az a résztvevők attitűdje. Egyrészt persze vérprofik, de amellett nem karót nyelt szakik, hanem laza és könnyed társaság is. Érdemes megnézni például a az alábbi részletet a webcastból. Van itt minden, ami egy NASA webcastból hiányzik: a boldogságtól ugrándozó és tapsikoló műsorvezetők, és őrjöngő tömeg csak méterekre az irányítóközpont üvegfalától:

 

És persze ott van Elon Musk, akit néha szinte fáj hallgatni, annyira dadogósra veszi a formát, de övé a jövő, és bizony egyre többen figyelnek oda rá, mikor a SpaceX marsi terveit részletezi, vagy teljes természetességgel mond olyanokat, hogy a célja az emberiség több bolygóra való kiterjesztése. Ránézésre nagyon nem Tony Stark ő (pedig ugye róla is mintázták a figurát), másrészt viszont nagyon is: saját rakétája és űrhajója van, ott ül az irányítóközpontban, de közben van ideje twitteren is kommentálni az eseményeket. És amikor a start után kilép az alkalmazottai elé, ez történik:

 

Ja, Miles O'Brien összehasonlítása a NASA sajtóirodáról és a SpaceX-ről megvolt már? :)

Képek: SpaceX, NASA, ESA, US Navy, melyik kitől.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr374560195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muffalo_bill 2012.06.02. 15:56:25

Atlanti-óceán = Csendes-óceán :)

hld50 · https://twitter.com/hold50 2012.06.02. 17:56:40

Azt tudjuk, hogy Romney nem űrutazás párti, de ahogy érződik, a tanácsadói sem.

mikka 2012.06.02. 19:15:11

Mitt Romney is like a dick but smaller!
Go Ron Paul Go!

Amanitin3 2012.06.03. 09:49:00

Jobs után Musk lesz a következő tech cég vezető, akit teljesen irracionális őrjöngés vesz körül. Bár az őrjöngőknek kicsit nehéz lesz feldolgozni, hogy Musk cuccait nem lehet a sarki boltban megvenni.

bbandi 2012.06.03. 13:56:57

@Amanitin3: A Jobsot körülvevő őrjöngést sose értettem, ő csak olyan kütyüket talált ki, amiket szeretnek használni az emberek. Musk sokkal inkább érthető, ő minden sci-fi rajongó álmát próbálja megvalósítani.

Emmet Ray 2012.06.03. 16:24:09

Nem tudom mennyi egy Mars-utazás költségvetése, de az az érzésem, hogy a Google-Apple-Facebook-Samsung stb. mammutcégek lazán össze tudnák hozni. Milyen szép is lenne, hiszen így közvetetten az emberek által összedobott profitból valósulna meg mindez!

Apollo 21 2012.06.05. 01:25:39

nahát, lehet építeni működő űrhajókat is! :-D

go SpaceX! :-D
süti beállítások módosítása