Az ASI, az olasz űrügynökség, közzétette a Vegán elhelyezett kamerák felvételeit. Itt-ott nehezen észrevehető vágások vannak, de a lényeg azért látható: az első három fokozat működése és leválása, valamint a műholdak pályára állítása. Ez speciel annyira nem lett jól látható, a napfényben úszó platformmal nem tudott a kamera mit kezdeni, de azért lehet követni a műholdak távozását a beégett, fehér pacától. További megfigyelendő jelenségek: ahogy a rakéta kiér a légkör alsó, sűrű rétegeiből, egyre jobban lecsökken a zaj, majd pedig kifejezetten csend lesz: valamirevaló közeg híján ugyanis nincs, ami vezesse a hangot, erre maximum a rakéta saját fémteste marad. A másik, ahogy felfele menet a lángcsóva egyre jobban szétnyílik és halványodik: ez is az egyre ritkább, ezért egyre kisebb nyomású légkör miatt alakul ki. Odafent nincs semmi, ami egy keskeny, örvénylő nyalábba terelje a kiáramló gázokat, úgy mint idelent. Akkor a műholdak:

lares_eject.png

Elsőként ugye a LARES ment,

masat_eject.jpg

aztán három-három CubeSat, 4:35-nél és 4:45-nél (a hetedik a másik oldalról ment, aki látja esetleg a videón, írja meg kommentben - 4:52-53 a legvalószínűbb), az azonosítás a MaSat team érdeme,

almasat_eject.png

végül az AlmaSAT-1.

Update: a videó jelenleg nem elérhető, priváttá lett téve. Egyelőre nem világos miért, bár a start idején láttam olyan infót, hogy tesztrepülésen nem tesznek közzé onboard videót, de úgy tűnt, az csak az élő közvetítésre vonatkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr574136096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B@T 2012.02.19. 22:18:11

A 7. cubesat szerintem 4:52-4:53-kor látszik.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.02.19. 22:51:17

@B@T: szerintem is az a leggyanúsabb, ott tényleg megy egy nagyobb darab valami.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.02.20. 21:21:42

@gyugyó: @ati27: fura, korábban nem volt az... egyelőre nem találom máshol.
süti beállítások módosítása