A Fobosz-Grunt, legalábbis ami maradt belőle, már a halakkal alszik, viszont továbbra is zajlik a találgatás, miért nem indult el a Mars felé novemberben. Már az előző posztban is írtam, hogy a Roszkozmosz vezetője nem volt híján bűnbakoknak, a legelképesztőbb, hogy az amerikaiakat is megvádolta, hogy ők szabotálták az űrszondát, mikor az az orosz megfigyelőállomások hatósugarán kívül járt. Később pedig az esetet kivizsgáló bizottságtól szivárogtak ki olyan információk, hogy a Kwajalein atollon működő amerikai radarállomást is vizsgálják, hogy képes-e elég intenzív sugárzást kibocsátani, ahhoz hogy a véletlenül kiüthesse az arra járó űrszonda elektronikus rendszereit. Vagyis a szabotást ők nem erőltetik, de ez meg felveti, hogy mégis hogy tervezték meg az űrszondát, hisz éveket kellett volna bírnia a nyílt űrben, rengeteg más erős behatásnak kitéve. Vagy hogy ha képes lenne egy ilyen radar véletlenül kiütni műholdakat, mi van az összes többivel, ami átrepül felette? Nem is beszélve az ilyen radarállomások felett >200 km helyett maximum 10 km magasan repkedő repülőgépekről.

 

Kwajalein.jpg

Csúnya, gonosz rádióantennák a Kwajalein atollon a Ronald Reagan Test Site-on. (forrás)

 

Ennél sokkal hihetőbbek azok a hírek, amik orosz űripari források szivárogtattak ki. Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy az egész űrszonda leggyengébb pontja a repülésvezérlési rendszer, és több mint valószínű, hogy annak programozási hibái okozták a pályamódosítások elmaradását. Alig hat hónappal a tervezett start előtt a rendszert még nem kezdték el tesztelni, és mikor végre nekiálltak, akkor sem tudott végigmenni a teljes repülési programon anélkül, hogy hibába ne ütközött volna. A start után, a lehetséges hibák keresésekor pedig azt találták, hogy a számítógép a próbák 90%-ban nem bírta kezelni a növekvő terhelést, ahogy egyre több alrendszer kelt életre (csillagkövetők, a kínai műhold, etc.), és egyre többször összeomlott és újraindult. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a kékhalál-reboot körfolyamattal volt elfoglalva, mikor a manővereket kellett volna végrehajtania.

 

PhobosGruntReentry6.jpg

Valahol a dél-amerikai partoktól nyugatra csapódhattak be a Fobosz-Grunt maradványai. Az ESA kb. másfél napja ígéri a tájékoztatást, de még nincs hír pontosabb meghatározásról. Lehet, hogy nem is lesz - a Föld igen jelentős része nem vagy alig lakott, és az UARS és ROSAT lezuhansásához hasonlóan feltehetően ennek sem voltak szemtanúi (mínusz talán kémműholdak, azt meg úgyse tudjuk meg), pláne, hogy a Nap épp delelés táján is járt arrafelé. (Credits: zarya.info)

 

A másik kiábrándító eredmény, hogy a földi személyzet tulajdonképpen a rádió életre keltésével pecsételte meg végleg az űrszonda sorsát. Ez ugyanis 200 W teljesítményt igényelt az üzemeléshez, ami űrszondák esetében nem kevés, hanem inkább jó sok. Mivel az űrszonda Föld körüli pályán ragadt, ezért meglehetősen sok időt töltött a földárnyékban, viszont ezekre az időszakokra nem kapcsolgatták ki a rádiót: a felszínről ehhez nincs meg az infrastruktúra, az űrszonda vezérlése meg ugye elment vadászni. A nagy fogyasztás miatt a napelemek nem tudták visszatölteni kellő mértékben az akksikat, és nagyjából négy nap alatt gyakorlatilag meghalt az áramellátás a Fobosz-Grunton.

 

P-Gend.png

Nem egyszerű pontosan megjósolni egy irányítatlan visszatérést: még január elején is jelentős szórást mutattak az egyes források, ami mögött eltérő modellek és az űridőjárásbeli (itt elsősorban naptevékenységbeli) változások álltak. (Credits: zarya.info

 

Bónusz: a lezuhanás másnapján sikeresen lokalizáltak engem a tévések a Mátra közepén, Piszkéstetőn, a Csillagászati Kutatóintézet MTA CSFK Csillagászati Intézet obszervatóriumában. Készítettünk tök releváns (nem) vágóképeket az egyméteres RCC távcsőről (a legnagyobb az országban!), rólam, amint nyomkodom a vezérlőpultot, bekapcsolom a laptopomat a méteres észlelőszobájában, vagy épp a szűrőváltót csukogatom a távcső alján. Meg bevillan egy előző éjszakai mérés képe is a monitoron. Meg a könyvtár a lakóépületben. Ami meg a Fobosz-Grunt figyelését illeti: figyeltük hát, twitteren - főleg, hogy a Mátra tetejére ráült szépen egy felhő. Ami meg a tartalmat illeti, én igyekeztem a két regionális kollégát ellátni megfelelő információkkal, de a szerkesztést már nem ők, hanem a központi stáb csinálja. Így lett Piszkéstetőből kutatóközpont, meg került bele a 26 ló (wtf?), és a többi apróság. Így készülnek a hírek ma, Magyarországon...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr903571664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

broááf 2012.01.18. 21:23:33

meg kisbolygó, meg kisfaszom

Martian (törölt) 2012.01.18. 23:11:40

Az írás szokásosan színvonalas, a Tények filmösszeállítása viszont nagyon gáz... még jó, hogy nem vágták be illusztrációként a Columbia szétesését a földről nézve.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.01.19. 00:09:40

Idegesítő már ez a tudálékos Fobosz-féle írásmód, amit ennyire felkapott mostanában a magyar sajtó. Az oroszban is idegen eredetű neveket nem szokás fonetikusan visszaírni magyarra, hanem eredeti formájukban vesszük át őket. Például ugye Herzent is Herzen formában írjuk magyarul, nem Gercenként, és Trockij eredeti neve is Bronstein, nem pedig Bronstejn.

Tehát: Phobosz-Grunt vagy Phobos-Grunt esetleg (ez utóbbi tudományosabb jellegű átírás). Köszönöm a figyelmet.

bbandi 2012.01.19. 00:11:11

Ezek alapján még talán ez volt a legjobb szkenárió. Ha későbbi pályamódosításoknál omlik össze a szoftver, azt már könnyebben kimagyarázható lett volna, és tovább késik, ha ugyan el nem marad a roszkozmoz kezére csapás.
Arra meg kíváncsi vagyok, hogy mikor állnak át az űrügynökségek grammról ló alapú tömegmérésre.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.19. 00:18:47

@Zigomer Trubahin: Űrszondák esetén pont hogy teljesen elterjedt a fonetikus átírás, lásd a nyolcvanas évek végéről a Fobosz-1 és -2-t vagy a VEGA-1 és -2-t, amit meg ugye a Vénusz-Halley összetételből jött. A Venyera, Luna és Marsz neveket is ilyen alakban használják a magyarban évtizedek óta.

BTW, a Phobosz a lehető legrosszabb megoldás lenne, fonetikus is meg nem is.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.19. 00:30:12

@xstranger: ja, kisbolygó, mindha nem mondtam volna bele a kamerába azt, szó szerint, hogy "november végén indult a Mars egyik holdjához, a Phoboshoz", meg mintavétel, meg vissza a Földre. Meg a nevemet és egyéb adatokat, amiket kibiggyeszthettek volna a fejem alá. Eh... A 26 ló, az viszont kellett.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.01.19. 00:45:12

@lacalaca:
Abszurd módin a magyar Wikipédia is a Phobosz alakot használja a Phoboszra. A Fobosz-Gruntnál meg egyébként létezik egy (halvány) opció, ha az orosz orosz fonetikus átírása mellett az oroszban angolul is írják a szonda nevét, ami a kínai kooperáció miatt nem teljesen kizárt, akkor az angolos átirat sem feltétlenül rossz, ilyen pl a RadioAstron/RadioAsztron, bár ez esetben is én inkább írnám a fonetikusat, az mégis közelebb esik a magyarhoz, mint az angol.

2012.01.19. 00:49:12

azé' legyünk őszinték, a fejed se sokat segített ezen... :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.19. 01:07:58

@KGyST: az angol Wikipédia is ilyen vicces állat, az meg pedánsan az angol fonetikus Fobos-Gruntot használja, mikor az oroszok és az angol net elsöprő többsége a Phobos-Grunt alakot.

Nem egyszerű ez, mert huszonhatodszor meg már nem akarja az ember kiírni a nemzetközi és saját nyelvi alakot sem...

@the return of faszharcos: ha nem a reggelim felé menet botlok bele a házban toporgó két tévésbe meg a vigyorgó kollégákba ("keresnek a tévések"), talán lett is volna esélyem civilizáltabbá tenni. Majd legközelebb, ok?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.01.19. 01:21:38

@lacalaca: A Venyera meg a Luna kissé más kérdés, mert ott nincs idegen nyelvű eredeti, a "Vénusz" stb. használata esetén ugyanis már nem átírásról lenne szó, hanem fordításról. A Marsznál meg, gondolom, érzékeltetni kellett a magyartól eltérő kiejtést, amiről a Phobosz-Fobosz esetén nincsen szó.

Ettől függetlenül a Marsz alapján a csűrés-csavarás elkerülése érdekében tényleg lehet érvelni a Fobosz mellett, ebben van igazság...

Hogy viszont a hold nevére jó megoldás-e a Phobosz, az más kérdés, de tetszik, nem tetszik, a görög neveknél ez a félig latinos alak a hagyományos magyar átírás, lásd pl. Szophoklész, Pheidiász, Xenophón, Aphrodité, Héphaisztosz stb.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.19. 01:29:13

@Zigomer Trubahin: ez valóban igaz személyekre, mitológiai alakokra. Ugyanakkor a magyarban az a megállapodás (nem hiszem, hogy konkrét szabályként létezne), hogy a Naprendszer égitestjei közül csak a 8 nagybolygó neveit használjuk magyaros alakban, minden más nemzetközi, különben követhetetlen lenne a dolog. Aztán persze mindig lehet találni kivételeket, vagy (már) téves, de elterjedt formákat, ebből a Plútó, Titán a leggyakoribb példák.

xstranger 2012.01.19. 01:50:35

@Zigomer Trubahin: @lacalaca: Amit muveltek az a grammarnacisag egy egeszen kulonleges, elvadult fajtaja. Bevallom kicsit nehez is kovetni hogy mirol van szo.

Ez a ph nekem gyanus, nem lehet hogy regebben ez legalis irasmod volt neha az f helyett? Mar ha errol van szo mert mint mondtam nem nagyon tudom kovetni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.19. 02:29:18

@xstranger: :D arról van szó, hogy a következő szabályok és elvek felszülnek egymásnak:
- nem latin betűs nyelvekről alapesetben fonetikusan kéne átírni -> Fobosz,
- a görög személyek ill. mitológiai alakok nevét nem teljesen fonetikusan írjuk le -> Phobosz (Árész egyik fia),
- a holdak esetén viszont a nemzetközi formát szokás megtartani -> Phobos.
Akkor tessék most ebből kilegózni, hogy "helyes"...

Egyébként láthatóan a magyar wikipédiások sem jutottak még dűlőre a kérdésben, kifelé haladva egyre csökken a magyarítási kedv. A Mars mindkét holdját magyarították, a Jupiternél csak egy részüket, a Szaturnusznál már csak a Titánt, az Uránusznál az egyik szerepel ékezettel és nélküle is, a Neptunusz meg tök nemzetközi (bár a Tritont nincs hova magyarítani).

Ediacara 2012.01.19. 08:34:03

Tök jóság, hogy így kielemeztétek az írásmód helyességét meg a 26 lovat, de mi a frász van azzal, hogy a lezuhanás nemzetközi elismerése után bő egy órával az OKF még nyomatta a pánikkeltő híreket mindenféle csatornán... Az egész ügyben engem ez nyomaszt egyedül, már csak azért is, mert az egyszerű, hétköznapi emberek köréből nem egyről tudom, hogy _tényleg_ be volt tojva, hogy ráesik a szonda. Az is aggodalomra ad okot, hogy az orosz nagykövetség hitelesebb információforrásnak számít, mint az űr- és katonai ügynökségek...
Tök izgalmas volt figyelni, hogy mi is van a szondával, olvasni a híreket, közleményeket, pályabecsléseket, hogy melyik is lesz az utolsó köre, de közben fogtam a fejemet, hogy milyen népvakítás megy ezerrel. :-(

gothmog 2012.01.19. 20:57:11

Én azért még csináltam volna vágóképet egy fiatal nőről, aki babakocsit tol az utcán, az alászöveg meg az lett volna, hogy „Akár ezt a kismamát is eltalálhatták volna az űrszonda darabjai.”
:F

MTom 2012.01.19. 22:31:46

ez a videó EPIC!

"ha erre tartott volna, mindenkinek biztonságos helyre kellett volna menekülnie, pl. pincékbe..."
Légitámadás, vagy mi a szösz?

Kb. ennyit tud a hazai média. Amúgy én már megoldottam ezt a problémát:

Hirtelen felindultságomat kb. két éve a UPC-Direct-en vezettem le. Na mondjuk ők maguk is megérdemelték, de az egy másik történet.
Szóval kb. két éve lemondtam a szolgáltatást, visszaadtam a dekódert, és vettem egy legegyszerűbb sajátot. Így csak az ASTRA szabad csatornák maradtak.

Beprogramoztam 3 gyerekadót, és közöltem a gyerekekkel: ha már hülyeségeket néztek, legyen értelme is: amit hallotok, az a német nyelv, hamar megszokjátok, és így nem lesz sok gondotok a nyelvvel, ha majd nagyobbak lesztek.
Volt kis nyafizás, de aztán hamar ráálltak a dologra.

Na persze nem akartam ilyen kegyetlen lenni, hogy csak német nyelvű gyerekadók legyenek, ezért idővel szereztem egy másik tányért is, így az ASTRA2-ről már vannak angol gyerekcsatornák is. :)))
(Na jó, a DVD-knél azért megmaradtak a magyarok is... :)

Szóval magam+asszony részéről 0 TV, gyerekeknek napi kb. 1/2 óra szórakozva nyelvtanulás, így mérsékeltük otthon radikálisan a hülyeségek terjedését.

Hedonista Daidalosz 2012.01.19. 22:41:16

kérdés: függ-e a kezuhanó tárgy méretétől, h mennyire lehet kiszámolni h hová esik? persze nem egy magyarország méretű idegen űrhajóra gondolk, hanem kisebb méreteknél, mondjuk egy 10 méteres és egy 1 km es akármi esetén

MTom 2012.01.20. 11:13:59

@Hedonista Daidalosz:
A szakemberek biztos mondanak okosabbat is, de szerintem sokat mond a szituációról simán a következő tény:

Kb. másfél órás keringési időről beszélünk, azaz 24 óra alatt kb. 16-szor kerülte meg a földet a szonda! (A föld forgása miatt minden alkalommal más terület felett elrepülve...)

Szóval nem csoda, hogy közel lottóhúzásszerű eséllyel lehetett előre megmondani, hol esik le.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.20. 11:24:27

@gothmog: azt még hallottam a tévésektől, hogy tőlünk visszaküldték őket a szerkesztők Egerbe, hogy a zuccaemberét is megkérdezzék, hallotta-e, félt-e, mittudomén... :)

@Hedonista Daidalosz: a mérettől kevésbé, sokkal inkább a pályától. Ha kellően elnyúlt pályán van, akkor a perigeum (fölközelpont) környéke az esélyes a lepottyanásra, mert ott hat rá a legnagyobb fékeződés. Csak azt nehéz megjósolni előre, hogy melyik keringés lesz az utolsó. A Fobosz-Grunt esetén ilyen kb. 130x120 km-es pályáról volt szó, az a 10 km meg nem volt olyan jelentős eltérés, és bárhol leeshetett emiatt.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.01.20. 17:46:25

@MTom:OFF
És a végére a gyerekek megtanultak angolul/németül? :-)

Crane (törölt) 2012.01.20. 22:06:31

Hát ez a híradó bejátszás nem semmi! Légvédelmi sziréna, 26 ló, világvége. Néni szájbarágósan mondja a sok hülyeséget...

Világfájdalom!

MTom 2012.01.20. 22:10:48

@KGyST:
Azért ez nem ilyen gyors dolog, illetve nem is az aktív, hanem a passzív nyelvtudást erősíti ez igazán.
Az biztos, hogy a nagyobbik most ált. iskola elsős, és semmi gondja nincs a némettanulással, könnyen tanul és nagyon jó a kiejtése...

korxi 2012.01.28. 12:44:17

Viszont azt mondták hogy novemberben indították (nem pedig azt hogy fellőtték)ami mindenképpen jó pont. A 26 lót megbocsáthatóvá teszi (a kisbolygót kevésbé.

A katasztródavédelmi igazgatóságosokat emberileg megértem, végre történik valami, még érdemben nem is.A picsuszt 1:0 táján érdemes volt megszólaltatni, nagyon magvasakat mondott.

A Phobosz-Fobosz zokfejtéseket én is olyan haladósan, pörgetve olvastam:)
süti beállítások módosítása