Ma hajnalban egy igen fontos startra került sor: az első Szojuz űrhajó indult útnak az űrsiklók nyugdíjazása és a Progressz-44P balsikerű küldetése óta. Nagy volt az izgalom, ugyanis az ISS-en lévő legénység csak november 22-ig maradhat, vagyis ha addig nem sikerült volna ezt a Szojuzt elindítani, az űrállomás legénység nélkül maradt volna - 11 éve először. De ezúttal minden simán ment, még a Bajkonurra leszakadó hóvihar sem jelentett fennakadást, legfeljebb némi kellemetlenséget.

 soyuz_tma22_sm.jpg

 

Az űrhajó az Expedition 29/30 három tagját vitte fel, név szerint Anton Skaplerov és Anatolij Ivanisin orosz kozmonautákat, illetve az amerikai Dan Burbanket. Akik némi extra védőruházatot kaptak a szkafander fölé:

 

soyuz_tma22_crew_sm.jpg

 

Ez pedig a Szojuz útja videón, azért vicces, hogy az emelkedés idegtépő pillanataiban (irónia alert) jut idejük a fülkében lógó plüss Angry Bird-öt pöckölgetni...

 

Szerző: lacalaca

8 komment

Címkék: iss szojuz

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr193375963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

merzo 2011.11.14. 09:56:29

Még nem is láttam fehérben a "Союз стартовый стол" pedig kb egy DVD felvételem van róla.

Crane (törölt) 2011.11.14. 10:13:49

Kíváncsi lennék mit fizetett a reklámért a Rovio Mobile. :)
Másik: Persze elég elképzelhetetlen, de mondjuk ha Floridára esett volna ekkora hó, akkor már egész Amerikába szükségállapot lenne érvényben. Ivánék még két vodka között rátenyereltek a nagy piros gombra. :D

Oscee 2011.11.14. 22:15:00

@Crane: jó, ha Floridában ekkora hó van, az már ténylegesen katasztrófa... (nem bírja az élővilág és az áramhálózat többek között).

Az angry bird tényleg elég lol :)

Vaandor 2011.11.15. 00:04:03

Hmm, a madárkából tök jól lehetne aktuális gyorsulást (G erőt) számolni, nem? Gyanús, hogy valamivel gyorsabban leng, mint egy hasonnló hosszú inga a földön tenné. Kár, hogy nem tudni a hosszát.

Ugyanez a Holdon:
www.youtube.com/watch?v=kojsfbN8ulc
(az Apollo-inga)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.11.19. 01:48:16

Ebben a hóviharban hogy pisilik le a kereket?

scientia 2011.11.19. 16:52:55

@ribizlifozelek: sehogy, mert ez csak egy városi legenda nem igaz. A ruhájukon nincs cipzár, bonyolult hosszadalmas eljárás a kibujuás.

kamov 2011.11.19. 18:18:20

@scientia: A Szokol KV-2-es ruha külső rétegét 2db V alakban elhelyezett cipzárral kell felvenni, miután a cipzáros rész alatti sliccként használható részen összefűzték és összekapcsozták. Ezt a részt egy felhajtható védőlap takarja, amit a cipzárok felhúzása után kell felhajtani.

A ruha felvétele súlytalanságban: www.youtube.com/watch?v=7kOvQsjBNYw&feature=player_embedded

MTom 2011.11.19. 23:55:07

@kamov:
Szerintem hiába fűzné ki csak a "sliccet", nem lenne előrébb egy pisilésnél.
Ha jól látom, az egész ruha tulajdonképpen egy nagy zsák, amit az űrhajós a hasánál jó erősen összekötöz. Amíg a zsákot nem bontja ki, szerintem nem megy ki/be a levegő sem, nemhogy egyéb "szerszám".
Mondjuk az igaz, hogy "akcióhoz" a fejrészt nem kell levennie, de a V-alakú rész kinyitását és a zsák kibontását szerintem nem tudja kispórolni.

Amúgy vicces a videó, azt néztem, mikor tépi le a japó a fejrészt, vagy dob egy hátast az erőlködéstől. :)
süti beállítások módosítása