Van az ISS-en egy kamera, mely kifejezetten gyenge fényviszonyokhoz készült. Ezzel az űrhajósok a Föld éjszakai oldaláról készítenek felvételeket: a városok, viharok, aurórák fényeit örökítík meg. Emellett a légkör saját fénylését, az airglow-t, és kellően érzékeny beállítások mellett akár a csillagokat is láthatjuk - hát igen, a csillagok azért az űrből nézve is meglehetősen halványak.

A fenti felvételeket 2011. augusztus és október között rögzítette az ISS legénysége, majd Michael König letöltötte őket a Gateway to Astronaut Photography of Earth oldalról, és jól elszöszmötölt velük - zajszűrés, időzítés, képek összesimítása animációvá, vágás -, hogy ezt a lélegzetelállító felvételt végignézhessük.

Szerző: lacalaca

8 komment

Címkék: föld iss videók

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr343375097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2011.11.13. 21:19:22

Ez tényleg odabafós!
Azok a kékes villanások mik? Villámok?

MTom 2011.11.13. 21:38:24

@korxi:
Igen, csak a gyorsított lejátszás miatt szinte folyamatosnak látszanak a villanások.

Amúgy tényleg állat a videó.

Anno volt egy párja, ami nappali felvételeket mutatott, és az nem volt ennyire felgyorsítva. Ha megtalálom, belinkelem ide.

spartáéskus 2011.11.14. 14:45:48

Szevasztok!

No vajon miért megy el a zöld forrás mellet el a műhold? Miért nem fölötte?

Köszönöm az élményt valóban szép...

szeretettel: spartaéskus...

kamov 2011.11.14. 20:10:22

Mert az egyenlítőhöz képest 51.6 fokos dőlésszögű az űrállomás pályasíkja ahonnan ezt felvették; így az ennél nagyobb földrajzi szélességen lévő sarkifény övezetek fölött nem repül el, csak oldalról lát rá.

korxi 2011.11.16. 17:53:12

@MTom: De ha pusztán csak a gyorsított lejátszás miatt lenne, akkor a villanások is gyorsabbak, lennének a valóságnál, emberi szem által talán nem is érzékelhetőek. És attól még nem villámlana valahol szinte mindig.
Nem lehet hogy a valszeg rengeteg órányi felvételből túlnyomórészt azokat a részeket vágták be(gyorsítva) amikor éppen villámlás van? Bár azt is el tudom épzelni, hogy a föld felszínén valahol éppen mindig villámlik (most is), így a felszínből folyamatosan nagy darabot befogó felvételnél egyáltalán nem túlreprezentáltak a villámlósok.

MTom 2011.11.16. 19:33:28

@korxi:
Nem értek a lovakhoz :-)

Találtam egy videót, ami nem gyorsított.
A második felében látható hasonló, amikor szinte folyamatosan villámlik egy nagyobb felhőn belül.
www.youtube.com/watch?v=QtJkRofuJz0&feature=related

Gondolom, ez egy jó nagy területet fed le, így valójában mindig máshol villámlik, mégis folyamatosnak látszik messziről, az űrből.

Vihar meg szerintem szinte mindig van valahol, bár biztos a látványosabb részeket (heves viharok) vágták be a videóba.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.11.16. 21:30:45

@korxi: annak, hogy egy adott villám mennyi ideig tart, itt nincs jelentősége: mivel sokkal fényesebb, mint bármi más forrás, egy tizedmásodpercekig-másodpercekig tartó villám (azért nem pillanatszerűek azok) fénye is dominálni fog egy hosszabb expozíciójú felvételen.

Valamint intenzív viharokban a villámok száma felmehet néhány ezer/órára, vagyis gyakorlatilag másodpercenként van villám. Mivel ezek éjszakai felvételek, elég hosszú expozícióval készültek, pár tizedtől néhány másodperces időkkel, nagy villámsűrűségnél az a valószínűbb, hogy legalább egy villám rákerül a fotóra, de akár több is.
süti beállítások módosítása