Bár még mindig csak egy kis része áll a chilei sivatagban az ALMA hálózatnak, már tesztelik a képességeit. Az ALMA (Atacama Large Millimeter Array), mely 66 különálló távcsőből álló interferometrikus hálózat lesz, a következő évtizedek egyik nagy durranása lehet. A milliméteres és szubmilliméteres hullámhosszakon igen nehéz megfigyeléseket végezni, speciális anyagokat és detektorokat igényel, emellett a légkörben található vízpár is ezen hullámhosszakon sugároz, amit célszerű elkerülni. Nem véletlenül épült fel az ALMA az Atacama sivatagban. Emellett a jó felbontáshoz nagy bázisvonal kell (minél hosszabb a hullámhossz, annál nagyobb távcső kell azonos felbontáshoz), a végleges rendszerben több km-re lesznek egymástól a legtávolabbi távcsövek. És mi a jó a mm-es hullámhosszakban? Az infravörös és rádió közötti tartományban sugároznak például a hideg gázfelhők, amikből éppen megszületnek a csillagok, és jellemzően megfigyelhetetlenek más módon az őket körülvevő vastag porburok miatt. Az igen távoli galaxisok, galaxishalmazok megfigyelésére is nagyon alkalmas lesz, mivel a jelentős vöröseltolódás (z >1,5) miatt azok eredetileg infravörös fénye egészen ebbe a tartományba eltolódik. Még nagyobb, z ~ 6-12 közötti vöröseltolódásnál pedig az Univerzumot kitöltő hidrogénből és héliumból kialakuló első csillagok idejéből származó jeleket lesz képes detektálni.

 

eso1137a_sm.jpg

Credits: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), HST (STScI/NASA/ESA)

 

A Csáp-galaxisok a Hubble látható fényben és az ALMA mm-es hullámhosszakon készült felvételein. Egyértelmű, hogy a hideg gázfelhők a két galaxis magjában és a kettő közötti ütközőzónában a tömörülnek, itt zajlik erőteljes csillagkeletkezés is. Ez utóbbi a Hubble-Spitzer-Chandra közös felvételein is egyértelműen látszódott.

 

eso1137d_sm.jpg

Credits: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), VLT (ESO/Alberto Milani)

Ez az első pulbikált felvétel a távcsőrendszerrel, egyelőre még csak 12 egység használatával, és a legnagyobb bázisvonal, vagyis távcsövek közti távolság is csak 125 méter volt. Az egyértelműen látszik, hogy egyelőre az ALMA felbontása jóval gyengébb, mint a Hubble-é vagy éppen a VLT-é, de a teljes rendszer kiépülésével már egy súlycsoportba kerülnek - és az ALMA térbeli kiterjedése változtatható lesz, így "szétszórt" állapotban felül is fogja múlni az optikai távcsöveket.

 

eso1137g_sm.jpg

 

19 ALMA távcső a leendő 66-ból a chilei Chajnantor platón, 5000 méteres tengerszint feletti magasságon. (Credits: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/W. Garnier (ALMA))

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr283281272

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nap képe: Galaxiskarambol 2011.10.10. 14:35:48

Az alább látható felvétel a nemrég nagy hírveréssel üzembe állított ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleszkóp első felvétele. A képen az ún. Csáp-galaxisok (NGC 4038 és 4039) láthatóak. A két, egymással ütköző galaxis a Corvus (Holl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2011.10.10. 23:18:12

Érdemes volt várni. :)

Amúgy mekkorák ezek a távcsövek (átmérő)?
És majd ezeket fogják elvinni messzebb, vagy továbbiakat építenek messzebbre ezektől?

korxi 2011.10.11. 23:26:20

@MTom: Szerintem az előbbi, mert nekem úgy tűnik hogy ezek eléggé hektikusan vannak lepakolva oda ahol vannak. De lehet hogy nagyon is van benne rendszer csak én nem látom, nem biztos hogy szabályos geometriai alakzat a jó ide.
Gondolom hogy azok a platform félék a földön is a további tányérokra vannak előkészítve, azok is követik az eddigi elrendezést (összevisszaságot?).

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.10.12. 14:21:55

@MTom: Kösz! :)

Átpakolgatják őket, érdemes az ALMA honlapját böngészni a részletekért:
www.almaobservatory.org/en/technology/transporters
www.almaobservatory.org/en/technology/antennas

54 darab 12m átmérőjű és 12 darab 7m-es antenna lesz egyébként. Valahogy így:
www.almaobservatory.org/en/visuals/images/the-alma-observatory

MTom 2011.10.12. 23:20:13

@lacalaca:
Ok, már értem, amit írtál a posztban ("az ALMA térbeli kiterjedése változtatható lesz").
Azaz az antennák nem lesznek fixen telepítve, hanem rendszeresen szállítgatni fogják őket az aktuális megfigyelési feladatnak leginkább megfelelő pozíciókba.
Ügyes...
süti beállítások módosítása