Az éjszaka ritmusa

2011.09.23. 21:04

Magyarország már rendelkezik két csillagoségbolt-parkkal a Zselicben és a Hortobágyon, és más nemzeti parkjaink is kacérkodnak az ötlettel. Kolláth Zoltán, aki a mai napig az egyik fő koordinátora ezeknek a projekteknek, készítette az alábbi felvételeket az egyes parkok és a Balaton-part éjszakai égboltjairól. Egy részük, amikor a zöld fénykardozás zajlik, éjszakai csillagnéző túrákon készült. Amiket érdemes megfigyelni: a balaton-parti települések brutális fényszennyezését, diszkóhajóval egyetemben, az állatvilágot (egy helyen gólya zizeg egy fán, plusz a birkanyáj), illetve a fogyatkozásból kifelé tartó Holdat.

 

 

Ja, el ne felejtsétek HD-ben, teljes képernyőn is megnézni!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr603251888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2011.09.25. 00:08:42

Ez a videó eszméletlen...

Két dolog jutott eszembe, az egyik elvontabb, mint a másik :)

Van az a rész 2:16-nál, ahol a sarkcsillagot (ugye?) látjuk.
Emlékszem, anno tanultunk róla, hogy a hajósok ez alapján tájékozódtak, bla-bla-bla... (kb. ennyi ragadt meg a dologból)

Aztán jön egy ilyen képsorozat, és esnek le egymás után a tantuszok az agyamban.
Nem arról van szó, hogy nem értettem eddig, hanem hogy nem keltette fel semmi az igényt bennem, hogy belegondoljak. Pedig egy ilyen képsor is elég hozzá...

Konkrétan ki vagyok most kicsit akadva, mert így válik nyilvánvalóva, mennyire kevés az a pedagógus, aki érdeklődést is tud kelteni. (Pedig szerencsésnek mondhatom magam, mert jó iskoláskba jártam, szerettem is tanulni.)

A másik gondolat még elvontabb:
A sarkcsillag az égen elég fényes, szóval nem egy csillag az akárhány láthatóból, hanem egy viszonlyag jól látható, fényes csillag.
Mekkora nagy véletlen kellett ahhoz, hogy éppen egy ilyen fényes csillag legyen a sarkcsillag? Szinte tökéletesen "helyben marad", szóval nem arról van szó, hogy kiválasztottak egy fényes csillagot, amire nézve kb. "arra van észak", hanem szinte pontosan mutatja. Kisség fura véletlen ez...
Nem tudom, érthető-e, amit akarok mondani.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.09.25. 09:03:06

@MTom: nem akkora véletlen azért. Egyrészt a Polaris inkább minősíthető közepesen fényes csillagnak, másrészt nem egy kozmikus véletlen szegezte oda: ahogy a Föld forgástengelye precesszál, 26000 év alatt elhalad egy sor más csillag mellett is. 8-9000 táján pl a déli pólusnak lesznek jó iránycsillagai, míg az északi kietlen vidékeken halad át:
en.wikipedia.org/wiki/Axial_precession_%28astronomy%29#Changing_pole_stars
süti beállítások módosítása