A moszkvai MAKSz 2011 airshow-n mutatta be az Enyergija vállalat a jövendő orosz űrhajó első életnagyságú modelljét. A hol PTK NP, hol Rusz, hol PPTS névre hallgató űrkapszula az orosz "válasz" volt az Orionra, egy hatfős űrhajó, mely alkalmas lesz távolabbi célok, mint a Hold körüli pálya elérésére is, több infóért a korábbi posztot tessék böngészni. A belső kialakítás egyelőre erőteljesen stilizált. A képek az egész tartalmas angol honlapot fenntartó RSC Enyergiától és az orosz űrkutatás kapcsán kihagyhatatlan russianspaceweb.com-ról származnak.

 

A modell, háttérben az Angara rakétákkal és az ISS-el.

 

Itt meg egy Vosztok replika és a Szojuz TMA-13 visszatérő egységének társaságában.

 

Sejthetőek az arányok a Szojuzhoz képest.

 

A belső tér, hat űrhajósnak kialakítva. Így még tágasnak tűnik.

 

Innen lehet majd vezérelni.

 

Putyin is beugrott.

 

És ha már MAKSz: valakik nagyon sietve állították ki szegény 2.01-et, a félkész űrsiklót, csak az egyik felét volt idő lefesteni fekete-fehérre, a másik fele maradt, amilyen volt... Azért bízzunk benne, hogy jut neki egy tisztességes restauráció. Viszont pontot tehetünk a múltkori vita végére: megvan a függőleges vezérsík. A szárnyakra a belépőéleket viszont most sem tették fel.

 

Elég hülyén néz ki, hogy hol vannak hővédő csempék a festék alatt, hol meg nem.

 

 Ez meg no comment. A fotó már az airshow idején készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr993182772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.08.26. 21:43:13

Lehet, h látens roncsbuzi vagyok, de a Buran "restaurálatlan" fele sokkal jobban néz ki, azon látszik, hogy igazi űrrepülőgépről beszélünk, a másik oldalából a festéssel gyakorlatilag egy olcsó makettet csináltak.

panoz (törölt) 2011.08.28. 20:33:55

Arra kíváncsi lennék hogy az oroszokra is átmegy-e az amerikaiaknál az Apollo program óta kialakult hisztéria a munkahelyek megszűnése miatt.

Bár jópár évük még van ezen gondolkodni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.28. 20:42:07

@panoz: más azért a helyzet, az oroszoknál megvolt a nagy összeomlás a kilencvenes években, jelenleg meg kb olyan megbecsült ez a fajta munka, mint a magyar orvosok, tanároké:

Experts blamed the changing priorities of post-Soviet society, with once privileged scientists in the space sector now earning miserable salaries.
“This will go on as long as people considers that an engineer in the space sector can earn half as much as someone who sells cell phones in a kiosk,” Lisov said. “This is a matter of priorities and the values of society. When consumerism becomes the top priority, this leads to a crisis.

www.spacedaily.com/reports/Spaceship_crash_exposes_Russias_systemic_failures_experts_999.html

MTom 2011.08.28. 21:09:04

Aztán ki tudja, mennyi összefüggés van ez és az utóbbi idők orosz űr-blamái között?
Nem csak a felhizlalt, bürokratikus szervezetek (pl. NASA), hanem a pénztelenség is bőven tud problémákat okozni...

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.09.02. 07:45:11

A Marsz-96 elvesztése utáni vizsgálati jegyzőkönyvben állítólag benne volt, hogy az áramszolgáltató nemfizetés miatt lekapcsolta a hős építőknél az áramszolgáltatást, így az űrszondát időnként gyertyafényél építették.

Űrszondát gyertyafénynél építeni, ilyenre csak az oroszok képesek.

Sidewinder 2011.09.04. 19:05:36

Gyönyörű felvétel BTSZ-002-es számú Buran-ról:
www.youtube.com/watch?v=rlPJRQu8n9k
süti beállítások módosítása