A Dawn szép lassan közeledik a kisbolygóhoz, a legutóbbi felvételen már egész sok részlet kivehető a felszínen. Az egyik feltűnő forma a nagy dudor a déli féltekén, amit már a Hubble felvételein is lehetett azonosítani. Ezt egy óriási becsapódás hagyhatta maga után, ami szinte a Vesta átmérőjének megfelelő méretű krátert, medencét hagyott maga után. Nagyon érdekes lesz közelebbről is látni az egész formációt! Az egyenlítő táján pedig simább, alig kráterezett területek láthatóak.

 

 

Tegyük hozzá, hogy a fenti kép fel lett nagyítva az eredeti mérethez képest, hogy jobban kivehetőek legyenek a részletek, azért tűnik némileg elmosódottnak. Az eredeti képméretnek megfelelő felbontást a kisebb verzió mutatja.

 

A másik képet az európai ERS-2 (Earth Remote Sensing Satellite) műhold adataiból állították össze. Az ERS-2-t 1995-ben állították pályára, és a Földet vizsgálta: magasságmérője és szintetikus apertúra radarja a földfelszín magasságát és annak változásait mérte, emellett szélsebességet, az óceánok és a felhőzet tetejének hőmérsékletét és az ózonréteg vastagságát. Bár 2002-ben pályára állt az utódja, az Envisat, az ERS-2 működését meghosszabbították 2011-ig. A pályafutása azonban most véget ért: a napszinkron, kb. 800 km-es magasságú pályájáról lenavigálták 550 km-re, ahol már elég sűrű a felsőlégkör ahhoz, hogy 25 éven belül megsemmisüljön. Az üzemeltetők nem akartak úgy járni, mint az ERS-1-el, amivel megszakadt a kapcsolat, mielőtt lehozhatták volna a temető-pályára, így űrszemétként kering tovább a napszinkron pályák magasságában.

 

 

A fenti ábrát az Etnáról gyűjtött magasság-adatokból hozták létre, és a vulkán mozgásait mutatja, egy konstans magasságmodellhez képest. Kezdetben ('92-'95) a vulkán "leereszt" a korábbi aktív időszak után, aztán megint felfújódik, és az évtized második felében "lélegzik", fel-le mozog. A mozgások amplitúdója deciméter körüli, de egy egész hegyre vetítve ez is komoly térfogat-változásokat jelent azért.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr813056795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása