A tervek szerint magyar idő szerint ma 17:26-kor startol az STS-135, az utolsó űrsikló-küldetés, bár az időjárás nem kedvező, csak 30% az esélye, hogy ma lesz start. Eredetileg az Atlantis csak mentőűrhajóként készült volna az Endeavour támogatására, mint STS-335, de némi huzavona után önálló küldetéssé fejlesztették a projektet. De ki menti meg a mentőűrhajót?

 

Az Atlantis legénysége, Rex Walheim, Doug Hurley, Chris Ferguson (a parancsnok) és Sandra Magnus. A logóban az omega jelzi az utolsó repülést.

 

Az Atlantis emiatt csökkentett legénységgel, csak négy fővel repül, akik, ha szükséges, az ISS-en maradnak, ellátmány hónapokig rendelkezésre áll számukra. Ha az Atlantis biztonságos visszatérését esetleg nem lehetne garantálni, a szállításról Szojuzokkal fognak gondoskodni, két-két shuttle űrhajós jöhet majd haza, plusz a váltás személyzet az ISS-ről.

Az indítást követni lehet: a NASA TV-n, a Spaceflight Now-n, magyarul a Galileowebcaston, twitteren meg pl itt és itt, illetve az index saját blogjában.

 

Fotó: Nagy Attila (index.hu)

 

Ezzel a repüléssel véget ér egy korszak: az űrsiklók kora, az alacsony Föld körüli pályára korlátozott űrhajózás kora. Egyesek szerint az űrkorszak is, de ez marhaság. A helyzet nem egyszerű, van itt gazdasági válság, meg rövidlátó politikusok, de az űrkorszak attól még tovább tart. Talán nem olyan hősök formájában, mint az Apollo-űrhajósok, de ne feledjük, hogy az Apollo tulajdonképpen iszonyatosan drágán véghezvitt propaganda- és hidegháborús akció volt, hozzáadott mérnöki és tudományos értékkel (ennyit JFK víziójáról). Talán nem ez a jövő, de ez a fajta űrkorszak már úgyis  réges-régen véget ért, és pont, hogy az űrsiklók eljövetele vetett véget neki. Azóta viszont hősök helyett lett nekünk komoly gazdasági, kereskedelmi fejlődés, műholdas helyzetmeghatározás, földmegfigyelés (meteorológia, erőforrás-kutatás, Google Earth, etc), telekommunikáció, olyan dolgok, amik a hatvanas-hetvenes években fel sem merültek, sci-fi szintjén se. (És vice versa: marsutazás mellett egy csomó minden meg nem lett, amiről álmodoztak, repülő autók, tisztességes beszédfelismerés, III. világháború...) A Naprendszert teleszórtuk robotokkal, felderítve jelentős részét, bár még mindig rengeteg megismerni való maradt.

 

Fejlesztés alatt álló, emberek szállítására alkalmas űrhajók látványtervei. Fent: Dream Chaser (Sierra Nevada), Dragon (SpaceX), és a Blue Origin név nélküli űrhajója, lent: MPCV (ex-Orion, nasa), CST-100 (Boeing), és az orosz Rusz/PPTS. Ebből három (Dragon, MPCV, Rusz) lesz majd alkalmas a Föld közelének elhagyására.(A képek nem méretarányosak.)

 

A jövő pedig itt van előttünk: a NASA új űrhajót fejleszt, amivel végre ismét el akarják hagyni a bolygó közelét, több magáncég verseng, hogy átvegye a mindennapos feladatokat (műholdak pályára állítása, teher és űrhajósok szállítása LEO-pályára), a NASA és az állam kézi vezérlésével működő mai szereplőitől. Oroszország, Kína és az ESA is fejleszti a maga dolgait (új űrhajók, rakéták, stb). Az egyetlen dolog, ami miatt érdemes szomorkodni, hogy egyelőre nem tehetünk mást, mint hogy várjuk, mikorra lesz kész ezekből bármi.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr573050640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2011.07.09. 05:57:22

Szia! Ezt nem egészen értem, pontosítanád?
"A visszatérésről Szojuzokkal fognak gondoskodni, két-két shuttle űrhajós jöhet majd haza, plusz a váltás személyzet az ISS-ről."
Ez azt jelenti, hogy az Atlantis fent marad?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.07.09. 09:40:06

@abdulesmia: upsz, ott kimaradt egy fél mondat, miszerint "Ha az Atlantisnak esetleg megsérülne a hőpajzsa, akkor..." egyébként természetesen az Atlantis az alapértelmezett hazafelé is.

panoz (törölt) 2011.07.09. 14:12:02

2015-ig talán a Dragon repül emberrel, másra nem látok esélyt, esetleg az SS2 ami még amerikai zászlót visz az űrbe.

Végül is a HSF gap nem feltétlenül lesz unalmas, ott lesz a Tiangong-1, a holdrepülő turisták és az SS2 (bár elég lassan készül).

Az indiai űrhajóról mit gondoltok? Lesz belőle valami?

flimo13 2011.07.09. 14:39:26

Ahhoz képest, hogy elvileg 2020-ban bye-bye ISS, elég nagy a tülekedés..

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.07.10. 15:53:14

@panoz: csak túléltük az Apollo-shuttle gap-et is. Vagy nézhetjük úgy is, hogy több veszett akkor (BEO kapacitás, Skylab)... Az indiaiaknak meg most elég gondjuk van a GSLV rakétával, a saját fejlesztésű új harmadik fokozat pl nem működött az első starton. Szóval először rendbe kell tenniük azt, utána jöhet csak az űrhajó.

@flimo13: hát, elvileg ígérgetik az alternatívákat, pl a Boeing-Bigelow házasság, a Dragont meg LEO labortól marsrepülésig mindenre kitalálja a SpaceX.
süti beállítások módosítása