Tegnap este kihirdették a következő New Frontiers misszió nyertesét, mely, mintegy előkészítve az emberes kisbolygó-látogatásokat, maga is egy apró égitestet fog közelről szemügyre venni. A hülye rövidítések versenyében igen esélyes OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) 2016-ban indul majd útnak, 2020-ban éri el célpontját, az 1999 RQ36 kisbolygót, és 2023-ban jut vissza a Földre a mintegy 2 kg-nyi minta, amit gyűjt.

 

 

 

A célpont, az 1999 RQ36 egy 560 m átmérőjű kisbolygó, tehát méretben az Itokawához hasonlatos. Egyben földközeli égitest is, ami 2182-ben meglehetősen közel fog elhúzni a Föld mellett, ezért is szerepel a Security szó abban a borzalmas névben. Az ilyen apró aszteroidák pályáját ugyanis már komolyabban befolyásolja a Yarkovsky-effektus: az égitest keringéséből és/vagy forgásából adódó hőmérsékleti különbségek miatt annak hősugárzása anizotróp (nem azonos minden irányba). A forróbb felület több hőt sugároz ki, így a sugárnyomás nem átlagolódik ki a teljes felszínre, és a hideg oldal irányába mutató erő keletkezik. A pontos modellezéshez azonban egy csomó mindent tudnuk kell(ene) az adott kisbolygóról: a forgási periódusát, a forgástengely helyzetét (vannak kaotikusan bukdácsolók!), a belső szerkezetét (tömör vagy porózus esetleg üregekkel teli), és ebből a hőkapacitását. Viszont közelről nyomon követve a kisbolygót, lehetőség lesz az effektus pontos felderítésére ebben az esetben.

 

 A célpont radarképei

 

Az 1999 RQ36 a várakozások szerint igen ősi égitest, és anyaga árulkodni fog a Naprendszer kialakulásakor érvényes viszonyokról. A legnagyobb kérdés a szerves vegyületek jelenléte lesz, hisz még nem teljesen tisztázott, mennyi keletkezhetett itt a Földön és mennyit hoztak a kisbolygók és üstökösök, mielőtt az élet létrejöhetett.

 

 

És akik nem nyertek: a SAGE egy Vénusz-lander lett volna, ami a légkört illetve néhány órán át a felszínt vizsgálta a volna (a Vénusz kemény hely), illetve a MoonRise, ami a Hold túloldalán lévő South-Pole-Aitken medencéből hozott volna mintát a Földre. Ők ismét próbálkozhatnak a NH4-ben, bár a konkurrencia erős: üstökös mintahozatal, szaturnuszi légkörbe zuhanó szonda és trójai kisbolygó túra van még az opciók között.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr972933830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rathelor 2011.05.26. 13:48:34

Részemről jobban örültem volna némi új adatnak/képnek/videónak a Vénusz felszínéről, főleg hogy a Hayabusa 2 is tervezés alatt áll, gyakorlatilag majdnem azonos céllal..

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.05.26. 13:56:27

@Rathelor: de hát az nem amerikai! E!...

Most ezt megmagyarázták azzal, hogy úgyis a Hold helyett földközeli kisbolygókhoz mennének majd először az emberes programban, kell nekik a tapasztalat. Talán a következő NF-re megszavazzák, meg az oroszok is tervezgetnek egy új Venyerát, de az a jelenlegi tempójukkal még 10-15 év szerintem...

Rathelor 2011.05.26. 14:49:24

@lacalaca: meglátjuk, bár a következő körben a Szaturnusz szonda nem hangzik rosszul.. Az oroszok meg amilyen helyzetben vannak, inkább hagyjuk.
Egyébként csak én látok egyre inkább nulla koncepciót az amerikai űrprogramban? Csinálnak mindent, de semmi valódi cél..

Apollo 21 2011.05.27. 03:31:11

@Rathelor: célok vannak, csak túl nagy a kavarás.

Amanitin3 2011.05.27. 14:18:37

Okosat kérdezek megint?
ezek a radarképek passzívak ugye? mert ránézésre elég egyértelmű, hogy a forrás meg a detektor nem ugyanott van.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.05.27. 15:16:29

@Rathelor: incs elég pénz, és túl sok a fafejű politikus, aki arról a kevésről dönt. Az emberes az nyakig a kakiban továbbra is, most épp az SLS (Senate Launch System) mindenáron való erőltetése miatt. A tudományosra marad, amit nem b*sznak el a fentiekre, meg ezek mellett meg van terhelve a fekete lyukként pénzt nyelő JWST-vel is. Közben meg az előrelépéshez egyre bonyolultabb/szofisztikáltabb eszközök kellenének, már nem elég pár kamerát elküldeni valahova, itten Titán-csónakot meg marsi mintahozatalt meg Europa-orbiter/landert akar a nép, amik már nem jönnek ki zsebpénzből. És a lista végtelen, az én titkos vágyam pl egy Neptunusz-orbiter lenne a Triton miatt. ;)

@Amanitin3: passzívnak passzív, egy nagy rádiótávcsőről (ált. Arecibo vagy Goldstone) kiküldik a jelet és figyelik a visszhangot. A 2D kép pedig úgy lesz, hogy az eredetileg koherens jel egyszer időkülönbséggel ér vissza a kisbolygó különböző pontjairól, másrészt annak forgása miatt Doppler-eltolódást is szenved. A képen az előbbi az y, az utóbbi az x tengelynek felel meg. Itt van leírva részletesebben:
www.planetary.org/blog/article/00002462/

freemind93 2011.05.27. 16:54:11

OFF

kezd a poszt suruseg javulni, par napja mar epp panaszkodni akartam :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.05.28. 09:43:29

@freemind93: család, munka, Puli, sajnos most kevés idő marad a blogolásra, de igyekszem...
süti beállítások módosítása