Útja végéhez ért a Spirit

2011.05.25. 16:28

Ma reggel megtörtént az utolsó kapcsolatfelvételi kísérlet a Spirittel, és az elmúlt egy év és a több, mint 1200 korábbi sikertelen próbálkozás után kijelenthetjük, hogy a marsrover nem élte túl a telet. Lassan ismét hidegre fordul az idő a Gusev-kráternél, így nincs értelme tovább próbálkozni - még ha valami csoda folytán fel is éledne a rover, már nem lenne képes a kigondolt tudományos programhoz elegendő energiát termelni.

 

Valahogy így ásta be magát a Spirit (plusz a túrásnyomok)

 

Csak emlékeztetőül: több, mint öt évvel az érkezése után (és jóóóóval a 90 naposra tervezett elsődleges küldetés lejárta után) a Spirit elakadt a Gusev-kráter egyik dombocskájának oldalában, egy apró, betemetett kráterben. A kezdeti, nagyon óvatos, majd a végső, bátrabb (elkeseredettebb?) próbálkozások ellenére nem sikerült kiszabadulnia, és a telet nem a Nap felé dőlő napelemekkel kellett volna átvészelnie. Az egyre kevesebb napfény miatt a várakozásoknak megfelelően, tavaly áprilisban megszakadt vele a kapcsolat. Tavaly nyár végétől kezdék el hallgatni, majd később hívni is a rovert, hátha túlélte a marsi telet. Ez a jelek szerint nem sikerült, vagy a puszta hideg tett tönkre valamit, vagy az akkumulátorok teljes lemerülése, vagy napelemekre hullott por, nem tudni biztosan.

 

Az xkcd ezt is nagyon eltalálta (klikk a teljesért)

 

A hat évnyi működéshez számos szerencsés körülményre szükség volt azért: a porördögök rendszeres napelemtábla-takarító tevékenységei, és a megfelelő dőlésű (10 és 30%-os), az alacsony téli Nap felé forduló lejtők a második-harmadik tél átvészelésére. Ezúttal ez sajnos nem jött össze, de ne szomorkodjuk, a Spirit így is elképesztően, hihetetlenül sikeres küldetést hajtott végre. Bebizonyította, hogy folyékony víz, sőt hidrotermális tevékenység (vizes hőforrások) is volt a Marson a múltban, illetve a légköre is jóval sűrűbb lehetett egykor. Emellett az elmúlt hat, - illetve a tovább dolgozó Opportunity-vel hét - év során gyakorlatilag a távoli ismeretlenből a nappalinkba költöztették a marsi tájat. Legalábbis az erre fogékonyak nappalijába. De az biztos, hogy közelebb hozta a vörös bolygót mindenki számára.

 

 

Az utolsó valamirevaló felvétel, melyet a Spirit készített, küldetésének 2190. marsi napján.

 

Ami pedig a közeljövőt illeti: az Oppy tovább hasít az Endeavour kráter pereme felé, és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy ebben bármi is megakadályozná, várhatóan szeptemberre ér az első dombokhoz. Hamarosan pedig a Curiosity is útra kel, ami jóval masszívabb kialakításának köszönhetően egyszerűen át fog gázolni olyan problémás területeken, ami a MER-eket megbénította volna. De az már egy másik történet lesz.

Szerző: lacalaca

5 komment

Címkék: mars spirit

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr672931092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.05.27. 16:44:24

Szegényke...Egy szemmel kevesebbel rendelkezünk odakinn... :(

freemind93 2011.05.27. 16:59:09

@immortalis: jol csak a szivevel lat az ember! :D (lassan updatelni kene robotra)

egyebkent fantasztikus teljesitmeny, rip, es a teso meg mindig zakatol!

CsendesMark 2011.06.07. 00:07:06

hát ez a képregény lehangoló

nembánnád ha kiposztolnám 9gag-en?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.06.07. 07:53:18

@CsendesMark: ahogy nézem, forrásmegjelöléssel (xkcd.com) mehet szabadon.

CsendesMark 2011.06.07. 14:06:27

csakis forrással :)

eszembe sem jutott anélkül ;)
süti beállítások módosítása