A japán napvitorlás elhaladt a Vénusz közelében, de még nem ért véget az utazása. Az IKAROS az előzetesen kitervelt feladatokat mind teljesítette, kibontotta a vitorlát, energiát termelt a fóliába integrált, 25 mikron vastag napelemekkel, illetve sikeresen módosította a fólián kifejtett erőket a változtatható fényvisszaverő képességű lcd-panelekkel. A Vénusz közelében egy fotót is küldött nekünk:

 

 

A küldetést pedig meghosszabbították 2012 márciusig, hogy trükkösebb manővereket is kipróbáljanak, mint a vitorla állását változtatni a Naphoz képest. A bonyolultabb műveleteknél viszont megvan az esélye annak, hogy a fólia összeesik, ezt további modellezéssel is vizsgálni kell, az IKAROS-szal szerzett tapasztalatok ugyanakkor felbecsülhetetlenek lesznek a későbbi küldetéseknél.

A következő napvitorlást ugyanis már javában tervezik is a japánok: a hatalmas, 50 méter átmérőjű vitorlával, illetve ionhajtóművel szerelt hibrid a Jupiterhez és onnan a gázbolygó pályája mentén keringő trójai kisbolygókhoz indulna az évtized végén. Ezzel pont ki is töltené az űrt a Jupiternél a 2016-18 között dolgozó Juno és a 2020 táján induló Europa-Jupiter System Mission űrszondái között (vagy aszissztálna ez utóbbinak, ahogy kijön majd a lépés).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr522625242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.01.31. 22:18:31

Napvitorla + ionhajtómű :) végre valami előremutató

]{udarauszkasz 2011.02.03. 13:33:51

Sharaq. Kek Hold tipusu egitest.
Tavolsag: 4.5 Milliard fenyev.
csillagtomeg: 0.3 Sol
A rendszer csillaga koruli excentritasa: 0.032.

Gazbolygo(Khaladarn), es a holdjai:
MKhaladarn = 0.43Mjup
MSharaq = 0.961Mfold
MKuda = 0.013Mfold
MWeskrentrek = 0.0089Mfold

Eghajlat: A valtozo csillagkisugarzasnak koszonhetoen a hosszu fagyos teleket, tropusi klimatikus periodusok kovetik.

Elovilag: javareszt fagyott allapotban attelelo, majd a mintegy 5-8 honapos nyari idoszak idejen robbanasszeru fejlodesnek indulo bioszfera, novenyi, es allati elettel, intelligens kulturaval.

Ipar,tarsadalom: az ipar a ket kulso holdra telepult, a nomad, nem hierarchikus tarsadalomnak megfelelo, felfedezo, kutato igenyek kielegiteset szolgalja, hiperurjarmuvek gyartasa, uzemeltetese, mesterseges intelligencia fejlesztesre, tudomanyos kutatasra kielezve. Nepesseg: Jelenleg 340 millio.

Intelligens lenyek: Humanoid, 1 par fogokepes labbal, 1 par fogokepes kezzel, 2 par szarnnyal. Repulokepes, egykor vandorlo faj, jelenleg ritkasan epult, nagy teruletu varosokban el. Kiterjedt kutatasi teruletuknek koszonhetoen gyakorta keveredik konfliktusba kevesbe bekes, tavolabbi fajokkal, aminek koszonhetoen a nepesseg rovidtavon is ingadozhat, par 10 millios, es 8-900 millios lelekszam kozott.
A Folddel a Masodik Foldi Idoszamitas szerinti 16232. evben leptek kapcsolatba.

Na, ilyet mikor fogunk itt olvasni??:)
süti beállítások módosítása