"A NASA kidob 500 millió dollárt az ablakon" - írja az index, kissé jereváni rádió szinten, hiszen a hír igaz, csakhogy nem önként és dalolva teszi ám ezt az űrügynökség. Ugye emlékszünk még a Constellation program meghirdetésére (by Bush), ami ígért nekünk szép új rakétákat, űrhajót, Holdbázist, az űrsiklók leszerelését 2010-ben és a 5+ év szünetet az amerikai emberes űrrepülésben? Nos, miután W a pénzt inkább háborúzásra és egyéb huncutságokra költötte, a Constellation az eredeti tervhez képest iszonyatos lemaradásokkal haladgatott előre, miközben a költségek csak nőttek, nőttek. Mind a késés, mind a költségtúllépés nem ismeretlen fogalom a NASA-nál, de az ilyen helyzet megoldása sosem egyszerű. Tavaly az Augustine bizottság felmérte a Constellation helyzetét és azt találta, hogy jelenlegi formájában kivitelezhetetlen, ha elkészül is, túl drága lenne az üzemeltetése, és csak hatalmas áldozatok (mint az ISS leállítása, többévnyi - akár évtizedes - csúszás a Holdbázissal) árán lenne megmenthető. Obamának így két lehetősége maradt: vagy hagyja, hogy a NASA tovább küszködjön, vagy reformot hirdet. Az utóbbi mellett döntött, az űrsiklók és a Constellation leállítása (mínusz Orion), magáncégek komolyabb bevonása és új fejlesztések indítása révén - valamint a költségvetési keret növelésével. Azért vicces, hogy néhány éve még azért ekéztük a demokratákat, mert megvágták volna a NASA-büdzsét, és Obama, mint elnökjelölt, az oktatásba csoportosította volna át a Constellation költségeit.

 

 

Az Ares-I mobil indítóállása, teljes pompájában. Valószínűleg egyszerűbb lesz elbontani, mint más rakétához alakítani.

 

Visszatérve: egy ilyen mértékű átalakítás azonban áldozatokkal jár, sok ember kerülne az utcára (más kérdés, hogy a túlméretezett, Apollo-éra maradvány infrastruktúrát meddig lehet fenntartani). Így sokak szemét kezdte el csípni, leginkább azon képviselőkét, szenátorokét, akik körzetében sok embernek adnak munkát a most futó programok, így a változás, legyen jó vagy rossz, nem érdekük. Meg a republikánusok jó részét, akik ezzel újabb csapást mérhettek Obama népszerűségére, ráhúzva a vizes lepedőt az "amerikai űrhajózás halála" miatt. Mindezek ellenére még októberben sikerült keresztülnyomni egy kompromisszumos törvényt, a NASA Authorization Bill 2010-et, amiben többek között hároméves költségvetési keretbővítés, a Constellation leállítása, a magánszektor fokozottabb támogatása, az ISS fenntartása és egy új nagyteljesítményű hordozórakéta fejlesztése szerepel. Csakhogy az authorization bill, vagyis kb. felhatalmazó törvény még nem az, ami a pénzt osztja, csak ami megmondja, mennyit, mire, hogyan költhető. Magát a pénzt az appropriation bill biztosítja - ami még nincs. 2011-es költségvetési év viszont már van. És itt jön az (vagy inkább a két) utolsó csavar: amíg nincs új költségvetési törvény (már a pénzes), addig az előző évi marad érvényben. A 2010-esbe pedig bele van iktatva egy mondat: amíg nincs meg a következő évi törvény, a Constellationt _nem_lehet_ leállítani. A  mondatért felelős: Richard Shelby, Alabama szenátora, és mi van Alabamában: a Marshall Space Flight Center, ahol az Ares fejlesztések jelentős része zajlik.

 

Obama aláírja a NASA Authorization Bill 2010-et

 

Mondhatnánk, hogy semmi gond, meg kell csak szavazni azt a másik törvényt, de novemberben lezajlottak az USÁ-ban a félidős választások, és megváltoztak az erőviszonyok a republikánusok javára, akik nagy barátjai az állami kiadások csökkentésének (akik közül persze páran a pénzügyi fekete lyuk Constellationt bezzeg meg akarják menteni). Néhányan azt is pedzegették, hogy visszavágnák a NASA költségvetését a 2008-as szintre, ami közel 10%-os csökkenése lenne a beígért 19 milliárd dollárnak. A végén aztán megszavazták, hogy márciusig a 2010-es számokkal kell továbbmennie a NASA-nak: nincs emelés, költeni kell a Constellationra, kevesebb jut a magáncégekkel való együttműködésre. A négy hónap alatt a NASA 300 millió dollárt elveszt a tervezett keretbővítésből, és 500 milliót fog kifizetni a cél nélküli programra. Az Orion fejlesztése a jelenlegi terv szerint nem kidobott pénz, de az Ares fejlesztése más kérdés: bár a fő kivitelező ATK szerint nagyon hasznos a munkájuk, és közvetlenül átfordítható az új rakéta fejlesztésébe, a szilárd hajtóanyagú rakétafokozatnak, az Ares egyetlen, effektíve létező darabjának (az űrsikló SRB-ből) sokan ellene vannak biztonsági megfontolásokból.

 

 

Ők mind potenciálisan részt vehetnek a NASA új nagyteljesítményű hordozórakétájának kifejlesztésében

 

Két kérdés marad hát: ez egyik az, hogy spórolja meg a NASA azt az 500 milliót, amit el kell költenie. Az egyik opció, hogy mégiscsak törlik az "utolsó utáni" űrsikló-repülést, az STS-135-öt. Ugyanakkor valószínűbb, hogy az erősen leharcolt Kennedy Space Center felújítása nem kezdődik el jövőre. A másik, súlyosabb kérdés pedig a következő évek pénzügyi biztonsága: van egy jó 2 milliárd dollárnyi bizonytalanság a 2011-es keretre, ami igen sok pénz: némi malíciával ennyiből akár egy-két kész Ares-I-et is lehetne indítani. Kicsit komolyabban: ez több, mint fele egy Cassini-méretű, zászlóshajó program teljes költségvetésének (amely összeg számos évre oszlik szét), több Discovery vagy tucatnyi Explorer osztályú küldetést lehetne finanszírozni belőle. Vagy épp infrastruktúrát felújítani, technológiai fejlesztéseket végezni. Meglátjuk, mi lesz ebből - tegyük hozzá a még a végén a teljes képért, hogy a NASA költségvetése vágással-emeléssel még mindig veri az ESÁ-ét, bőven veri a JAXA-ét, és egy nagyságrenddel Kína, India és a Roszkozmosz büdzséje felett van.

 

-------------------

PS: ha esetleg kikerülne index címlapra, megkérném a kedves trollokat, NE próbálják meg a politikai nézeteimet levezetni a posztból. Ennél a posztnál sem jött be. És itt sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr292544450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flimo13 2010.12.29. 09:27:40

Ilyenkor mindig ökölbe szorul a kezem, hogy 1-2 milliárd miatt ISS bezárást, meg évtizedes csúszásokat vizionálnak, miközben ezen összegek tíz-száz-ezerszerese megy el hadi kiadásokra. És akkor saját magukat szembe hugyozva mégis csak eltapsolnak félmilliárdot, szinte a semmire.

gramercy 2010.12.29. 14:33:25

na de ki lepodik meg ezen? marmint az index hulyesegiroit kiveve

a partokat penzelo iparvallalatokat a fegyvergyartas erdekli, ennyi

freemind93 2010.12.30. 23:51:21

@gramercy: phejj, de megmondtad, eleslatasod elott leterdelni nekem megtiszteltetes!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.31. 00:12:09

A katonai célú kiadások nagy része nem beszerzés a nyugati országkban. Egyszerűen a meglevő technika üzemeltetése is komoly összeg és a bérköltség. Nem levegővel üzemelnek és nem karbantartásmentesek.

WinG 2011.01.02. 11:07:17

Az utolsó mondatot nézd át (nem az apróbetűset), kicsit fura :)

Mindenesetre egyre kevesebb bizalmam van a NASA-ban, és egyre több a magánszektorban. A NASA az utóbbi évtizedekben sorra kap bele mindenféle projektbe, elköltenek horribilis összegeket, aztán 30-40%-os elkészültségi foknál elkaszálják az egészet. Persze ez nagyrészt ismét csak a politikusoknak köszönhető (demagógia mód on), akik nem tudnak megállapodni abban, hogy egy hosszú távú cél kell a NASA-nak, mert itt nem négyéves projektek vannak, négy év alatt nem lehet eredményt felmutatni egy olyan szektorban, mint az űrkutatás. Kéne valami "minimális program", egy megállapodás, amihez minden elnökjelölt tartaná magát függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokrata. Persze ez naiv utópia, a baj az, hogy a jelenlegi módszerrel nem fog jutni semmire a NASA - hiába van meg hozzá a mérnöki kapacitás.

Ezért lesznek hatékonyabb a magánűrvállalatok, ott ilyen probléma nem fordulhat elő, kényelmes tempóban haladhatnak egy cél felé, nem fogja a politikai négyévente elkaszálni a projektjeiket, hogy aztán valami teljesen más tervvel rukkoljanak elő.
süti beállítások módosítása