A hónapok óta unalmas lapájon menetelő Opportunity rover ismét nagyobb kráterhez ért, a 90 méter átmérőjű Santa Mariához. Ez körülbelül kétharmada a meglehetősen hasonló Endurance kráter méretének. Az alábbi kép érdekessége még, hogy nem "hivatalos" kiadás, hanem egy űr-hobbista, James Canvin műve, aki a fekete-fehér képre a színes, nagyfelbontásű felvételek apró előnézeteit dolgozta rá. A rover irányítói ugyanis először ez előnézeteket töltik le, ellenőrzésképp, és csak később a teljes mozaikot.

 

 

A célpontok, célterületek kiválasztásában viszont nem kell csupán a felszíni képekre hagyatkozniuk az irányítóknak, az MRO ugyanis képes kellő részletességű, 18 méter felbontású felmérést készíteni a felszín összetételéről. (Az elődje, a Mars Global Surveyor spektrométere csak több kilométeres foltokat tudott azonosítani.) A Santa Maria peremén agyagos, szulfátos ásványok jelenlétét mutatta ki, így az Oppy vizsgálati helyeit már előre ki lehetett tűzni.

 

Az MRO HiRISE kamerájának felvétele, rajta a CRISM spektrográf "lábnyomával". a kék pacában nem detektáltak szulfátokat (főleg vizes környezetben keletkező ásványokat), a pirosban viszont igen.

 

Itt egy áttekintő térkép, hogy merre is jár az Opportunity. A Victoriától tavaly szeptemberben indult el a rover a jókora (22 km-es) Endeavour kráter felé. Látható, hogy kitérőt is tett, erre az egyenes útvonalon leterülő, veszélyesebb dűnemező miatt volt szükség. Az Oppy eddig több, mint 26 km-t tett meg - az Endeavour pereméig olyan 5-6 km van még hátra. Az első cél a kisebb, lapos Cape York formáció, ahonnan délre, a Cape Tribunation felé tervezik irányítani a rovert.

 

 

A perem egyébként már szépen látszik a horizonton, mint ezen a felvételen is, ami egy "közepes", 20 méteres kráterről, az Apollo-12 tiszeletére elnevezett Interpidről készült (klikk a nagyobb képért!):

 

 

Végül pedig egy superresolution kép a Cape Tribunation-ről. A superresolution eljárással a kamera-detektor rendszer egyetlen felvételére jellemző felbontásnál nagyobb részletességű képet állítanak elő, de nem a CSI és egyéb sorozatokban látott módon, hanem például számos kép összegzésével, ahogy itt is történt. A képen az Izual Iazu felirat az Endeavourtól délre fekvő, valamivel kisebb kráterre utal.

 

 

És mivel úgyis megkérdeznétek: a Spirit továbbra is hallgat, de még nincs minden veszve, csak márciusban éri majd a legnagyobb besugárzás a rovert. Ha akkor sem nem jelentkezik, lehet majd gondról beszélni - most annyit lehet sejteni, hogy teljesen lemerült a tél során és a rendszerórája is megállt, amitől nem tudja, mikor jelentkezzen. A Mars Odyssey jelenleg minden nappali áthaladásnál aktívan jelez is a rovernek, hogy betájolja magát az időben. Türelem, ha a Spiritben van még szufla, előbb-utóbb hallat magáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr152529881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.12.22. 23:49:02

Elékpesztő, hogy még mindig működik.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.23. 14:16:27

Szomorú lennék ha "ő" is megállna. Olyan, mintha lenne egy kihelyezett szemünk a Marson.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!
süti beállítások módosítása