Itt a Puli Indítóállás!

2010.12.20. 06:01

Egy utolsó roham a Puli Space számára a GLXP-re való nevezéshez: a Puli indítóállás, mely egyben reklámfelület is cégeknek! A Puli egész jól áll, a nevezési díj fele már rendelkezésünkre áll, de  ennek egyenes következménye, hogy a másik fele még hiányzik. Ezért hát még egyszer kérünk mindenkit, aki szeretne minket a versenyben látni: támogassa a Pulit, a Kis Lépés Klubon vagy az Indítóálláson keresztül! Ha esetleg december 31-ig már a bürokrácia útvesztőiben a céges szponzoráció illetve reklámfelület-vásárlás nem bonyolítható le, akkor sem kell csüggedni, inkább egy emailt küldeni a szándékról a marketing kukac pulispace.com-ra, mert a Pulinak nagy tervei vannak (említettem már a Holdat?...), és a GLXP-vel is tárgyalunk még. Egyelőre így áll az indítóállásunk:

 

 

Az elmúlt héten több helyen is megjelentek írások a Pulireól, itt egy kis szemelvény:

Index: Bajban van a magyar holdjáró

Smart Business blog: Bajban van a magyar Puli... Nem jönnek a szponzorok!

Népszabadság Online: Néhány millión múlhat a Puli holdraszállása

 

Ja, a Puli mikulásrobotja megvolt már?

 

Szerző: lacalaca

10 komment

Címkék: glxp pulispace

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr842527082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thor80 · http://www.index.hu 2010.12.20. 16:21:00

Szeretném kérdezni egy legújabb űrfejleményekben jártastól, mennyi esélyt lát arra, hogy a Puli program eljut legalább egy sikeres rakétatesztig ezen szponzori körülmények között.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.20. 19:41:56

@thor80: legyünk pontosabbak, egyelőre egy rover koncepcióig, tesztpéldányig akarunk eljutni illetve kidolgozni az infrastruktúrát (programozási, kommunikációs, stb...). A rakéta _minden_ csapatnál jelent kisebb-nagyobb problémát, a legtöbbnél jó nagyot. Ha maguknak csinálják, mint az ARCA, akkor az, ha meglévőre akarnak venni helyet, akkor azért. Rovert szerintem néhány év alatt meg lehet építeni, az odajuttatást meg meglátjuk.

flimo13 2010.12.20. 21:19:22

@lacalaca: olvastam, hogy kereskedelmi rakétában gondolkoztok. Az csak LEO-ra, max GEO-ra visz, nem? Szóval onnét még kellene egy gyorsítás a Holdig, meg egy fékezés. Ehhez építeni kéne a leszállóegység köré egy űrhajót. Vagy nem így tervezitek?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.20. 21:42:06

@flimo13: a transzfer Hold körüli pályára még csak hagyján, sztm arra is lehet rakétafokozatot venni. A leszállás lesz cudar, mert szinte csak valamilyen fékezőrakétás-magasságmérős módszerrel oldható meg, leszállófokozattal, amiről majd leválik a rover. Van már egy-két ötlete a mérnöcsapatnak erre is, de nem vagyok up-to-date a kérdésben, meg alakul ez majd még.

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2010.12.20. 21:51:41

@flimo13: igen, így tervezzük, de addig még sok Kis Lépést meg kell tennünk. Szépen sorjában :-)

flimo13 2010.12.21. 00:07:43

@PuliSpace: az a baj - részben válaszolva thor-nak is - sokkal inkább adakoznának egy olyan csapatnak, amelyik már nevezett, tuti, hogy belevághat. Így szerintem sokakban dolgozik a jó öreg magyar pesszimizmus, hogy még a nevezés sincs meg, minek adjak:(

Nem tudom lenne-e olyan bank, amelyik adna erre hitelt, de ha komolyan gondoljátok az űrbizniszt, akkor én ilyen áron is beadnám a nevezést. Ráadásul az időszak sem a legszerencsésebb a kalapozásra. Minden esetre nagyon drukkolok, szeretnék még egyszer én is a pulinak dolgozni :)

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2010.12.21. 10:52:16

@flimo13: _minden_ időszak rossz a kalapozásra: vagy árvíz van, vagy nyári szabadság, vagy vörösiszap, vagy karácsony - valami mindig van :-)

De: azt próbáljuk meg megmutatni az embereknek, hogy a matematika, fizika, mérnöki, stb. TUDOMÀNYOK nélkül nem lenne mobiltelefon, színes TV, metró, Trabant, Ferrari, mütösasztal a kórházban, gyógyszerek, ... meg persze ürkutatás és ürtevékenység sem ... - a lista tetszés szerint folytatható.

az ÜRTEVÈKENYSÈG nélkül meg nem lenne GPS, müholdas idöjáráselörejelzés, gyönyörü Hubble-képek,... a lista itt is rettenetesen hosszú!

Mindkét lista lényegében végtelen. Viszont mind a jótékonyságban/adakozásban, mind az állami K+F kiadásokban mérve, nagyon kevés jut ezekre a területekre, ha 3% az már kiváló.

Ahogy @lacalaca is írta: "Pár, stratégiailag jól időzített ismeretterjesztő könyv hatalmas megtérülést jelenthet majd egy-egy gyerek későbbi életében." - és ez ország- és világszinten is igaz.

Ha 3% helyett mondjuk 4% vagy 5% menne a tudományok és a müveltség támogatására, sokkal kevesebbre lenne szükség az összes többi problémás területen.

@flimo13: "szeretnék még egyszer én is a pulinak dolgozni :) " mire vársz? Jelentkezz! :-)

flimo13 2010.12.21. 18:37:34

@PuliSpace: "mire vársz?" A vizsgaidőszak végére :)

MTom 2010.12.21. 23:35:06

Igaz, hogy a panelt nem annyira szeretem (még abban lakom :-), de egy ilyen panelt veszek (pár nap és megy a megrendelés).

Ha már álmodozni sem merünk, az már elég gáz...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.22. 21:13:11

@MTom: köszönjük, köszönjük, még néhány lelkes támogató, és meglesz a regisztrációs díj:
index.hu/tudomany/2010/12/22/meglehet_a_magyar_holdjaro_nevezesi_dija/

(persze utána sem fogunk kevésbé örülni a támogatóknak ;) )
süti beállítások módosítása