Stipi-stopi, enyém a Nap

2010.11.30. 17:53

Legalábbis ezt állítja egy spanyol nő, aki bejegyeztette "tulajdonát" egy helyi közjegyzőnél. Állítása szerint az 1967-ben elfogadott és azóta rengeteg ország által ratifikált Világűr Egyezmény (Outer Space Treaty), mely kimondja, hogy semmilyen állam nem formálhat jogot a világűr bármely részére, nem vonatkozik személyekre. Mondjuk ezt nem őt találta ki eredetileg, hanem Dennis Hope, aki gondolatait egy levélben el is küldte az amerikai államnak, mondván ha nem reagálnak, azt beleegyezésnek veszi. Lehet tippelni, foglalkoztak-e vele. Ezek után Hope feljogosítva érezte magát, hogy a Holdon, amit magáénak nyilvánított, területeket adjon el jóhiszeműeknek (lásd még a csillagnév/csillagregisztrációs bizniszt is). Persze a valóságban csak egy darab cirkalmas papírért meg egyéb biszbaszokért fizet az ember egy valag pénzt.

Cégek pláne nem formálhatnak jogot. A magyar csillagos oldalon nem találtam ez a két infót, ami az ISR-nél azért bele van rejtve a FAQ-ba:

  • Q: Am I buying the star?
  • A: No. We do not own the star, so we cannot sell it to you. [...]
  • Q: Will the scientific community recognize my star name?
  • A: No. We are a private company that provides Gift Packages. Astronomers will not recognize your name because your name is published only in our Star catalog. [...]

 

Ööö... Biztos?

 

Na de visszatérve a Nap problémához. A Világűr Egyezmény VI. cikke szerint:

   A Szerződésben részes államok nemzetközi felelősséggel tartoznak a világűrben, így a Holdon és más égitesteken folytatott nemzeti tevékenységekért, akár kormányszervek, akár nem állami intézmények végzik azokat, továbbá annak biztosításáért, hogy a nemzeti tevékenységeket az e Szerződésben foglalt rendelkezésekkel összhangban folytassák. A nem állami intézmények által a világűrben, így a Holdon és más égitesteken folytatott tevékenységhez az illető állam engedélye és folyamatos felügyelete szükséges. Ha nemzetközi szervezet folytat tevékenységet a világűrben, beleértve a Holdat és más égitesteket, akkor a nemzetközi szervezet és az e Szerződésben részes azon államok, amelyek az illető szervezet tagjai, a felelősséget e Szerződés rendelkezéseinek megtartásáért együttesen viselik.

 

Vagyis az állam (megfelelő szervének) feladata felügyelni bármilyen, nem állami irányítású, világűrrel kapcsolatos tevékenységet, egészen a személyi szintig. Ezért van szükség mindenféle engedélyekre egy rakéta indításához vagy például egy űrhajó visszatéréséhez. Ezért pusztán az, hogy az állam tojik mindenféle holdkórosok képzelt igényeire, nem jogosítja fel őket semmire. Pont fordítva: aki kap engedélyt, csak az jogosult bármire.

Plusz, a nemzetközi jog világában személyek nem is jelenthetnek be igényt területekre, csak országok, pont ahogy a hős kapitányok általi zászlókitűzés is kiment a divatból. Persze vannak, akik ezt is megpróbálják.

 

Orosz zászló az északi-sarki tengerfenéken. Kár, hogy a kapitány pár évszázaddal eltévesztette a házszámot.

 

Továbbá nagy szerencséje egyben a kedves hölgynek, hogy jogilag nincs alapja az igényének: ugyanis én nem látok a Napra kitűzve használati utasítást. Így hát nem vagyok felvilágosítva arról, mennyi napozás okoz leégést, bőrrákot; mennyi napsütés szívja ki a kerti bútorok színét; mennyi napsütés okoz napszúrást vagy kiszáradást nyáron; és így tovább. Ergo, a világ összes bőrrákosa beperelhetné a nagy jogtudort. Vagy egy milliárd dolláros műhold gazdája, amikor megsüti azt egy nagyobb napkitörés...

---------------------

Az írást Phil Plait posztja ihlette.

Szerző: lacalaca

17 komment

Címkék: nap fail űrjog

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr692484054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itáliainagysándor 2010.11.30. 19:34:56

Szerintem pont fordítva van, mi vagyunk a nap tulajdona, mi függünk tőle, nem pedig ő tőlünk. Amúgy ezek unatkoznak azért találnak ki ilyen hülyeségeket.

flimo13 2010.11.30. 20:52:34

Még jó, hogy nem itthon jegyezték be, a magyar bíróságok a vita lezárásáig felfüggesztenék a Nap működését, talán még el is szállítatnák..

OkoskaTo:rp 2010.11.30. 21:11:09

Szerintem rendben, legyen övé a Nap. Rögtön azután, hogy befizette a tulajdonszerzési illetéket, ami - nem lakócélú ingatlanról lévén szó - elég tetemes összeg.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.11.30. 21:14:49

végre!
éljen a magántulajdon!
az állam rossz gazda

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.11.30. 22:09:47

Biztos ami biztos a spanyol hölgyet egy kicsit küldjük el az új telkére kapálni.

munkamacskák gazdija 2010.11.30. 22:27:03

Erre biztosan létrejön egy "szerzői jogvédő" társaság, akik majd rohangálnak a strandon és szedik be a naphasználati dijakat.

Amiből azután fényesen megélnek.

czejp (törölt) 2010.11.30. 22:33:45

Érdekes lenne azt is tudni, hogy az ügyvédi díj ilyenkor mennyi, mert én meg bejegyeztetném magamnak a teljes világegyetemet és csak fizessenek jogdijat mindenért: hullócsillagért, napsütésért, holdfényért, stb. Apropó, vsszatért az ókor, vagy a középkor, amikor az isten elosztogatta az országokat a királyéknak ?

OftF 2010.11.30. 22:50:28

Na végre, most valaki megfizet a globális felmelegedésért.

S.O.A. 2010.12.01. 08:19:14

@chipanddale74: simán kötelezném, hogy saját zsebből finanszírozza a napkitörések monitoring rendszerét és készítsen minden országnak hozzáférhető folyamatos előrejelzést! :D

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.01. 15:36:33

Orbán Viktor még 2011-ben államosítani fogja a Napot.
A napenergia is adóköteles lesz.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.01. 15:37:42

@flimo13: majd holnap, a sajttáj után. Nem szállok be a találgatósdiba, ahogy a múltkori fekete lyukasnál sem. (Bár akkor a tévében kellett róla okosan nyilatkoznom...)

Egyébként visszafogottabb helyeken erre tippelnek:
www.timesonline.co.uk/tol/news/science/eureka/article7040864.ece
Valszeg kijött, hogy arzén-hasznosító létformák élnek velünk együtt a Földön, vagy extrém alkalmazkodásról (evolúcióról), vagy a "mienktől" függetlenül létrejött bioszféráról van szó. Ergo most már 1+e (ahol e kicsi :D) különböző bioszféráról tudunk, ami még mindig messze van a kamerába integető ufókról.

Radar · radar.blog.hu 2010.12.02. 09:44:34

Lacalaca: Tepi szólt, hogy webcast lesz, kiteszed lécci? (Ha délután még visszaérek, akkor én is kiteszem, de hátha gyorsabb vagy)
"
Az eseményt élőben közvetítjük az interneten a NASA TV élő adásának átvételével, magyar szakkommentárral 19:30-tól a www.galileowebcast.hu -n. A komentátorok személye szervezés alatt áll, közöttük reményeink szerint Dr. Lukács Bélával, aki pár éve készített egy publikációt a várható témában.
Plusz Kereszturi Ákos cikke:
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20101201-asztrobiologia-fontos-bejelentesre-keszul-a-nasa-a-foldon-kivuli.html"

Radar · radar.blog.hu 2010.12.02. 09:46:57

A telekdologhoz meg: ahogy Gál Gyula bácsi szokta mondani, űrjogászunk, hogy a birtokbavételt fizikailag is meg kell tudni tenni... Ha nem áll módomban leszállni a holdon (és ott tartósan berendezkedni), akkor semmiféle tulajdonjogot nem kérhetek. A napon meg ugye ez egyébként sem túl valószínű.
Viszont a bolygókon ha lehetségessé válik a kolonizáció, hamar fittyet fognak hányni a nemzetközi szerződésre - amelyből egyébként több van, és a legutolsót nagyon kevesen írták csak alá!

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.02. 10:50:34

@Radar: meg is van. Egyébként igazad van abban, hogy az Outer Space Treaty alapján az állam(i szervek)nek lenne a feladata a kereskedelmi cégek regulázása: ha összeteszünk egy teszetosza kormányzatot pár feltörekvő magáncéggel, lehetnek itt vicces dolgok (egy kis holdi közbeszerzés? :D).

Radar · radar.blog.hu 2010.12.02. 15:48:49

Köszi :)

Egyébként nem a kereskedelmi cégekre gondolok feltétlen, akár maguk az államok is gyarmatosíthatják a bolygókat, és hagyják figyelmen kívül a szerződéseket. Végülis egy egész országnak adott esetben nagyobb esélye van mint egy vállalatnak (legalábbis mondjuk USA vagy hasonló esetben).

Ha jól emlékszem pl az USA és a többi nagyobb ország nem írta alá az utolsó világűrjogi szerződést, talán pont abban volt ez tárgyalva.?
süti beállítások módosítása