...legalábbis a légkörrel kapcsolatos hírnek az io9 által iszonyatosan félrevezető és úgy általában szánalmas tálalása alapján. Hogyaszongya:

Saturn's moon Rhea may have a breathable atmosphere

Így címként (ford: Belélegezhető légköre lehet a Szaturnusz Rhea nevű holdjának), de a sulykot igazán az első két mondattal vetik el:

Saturn's icy moon Rhea has an oxygen and carbon dioxide atmosphere that is very similar to Earth's. Even better, the carbon dioxide suggests there's life - and that possibly humans could breathe the air.

Vagyis: "A földihez nagyon hasonló, oxigén-széndioxid légköre lehet a Szaturnusz jeges holdjának, a Rheának. Sőt, a szén-dioxid jelenléte felveti az élet jelenlétét - és hogy emberek is belélegezhetik a levegőt." (S_I_C !!!)

Csak röviden: egy, a földinél (aminek 3/4-e nitrogén!!! D'oh!) trilliószor ritkább, -200 Celsius fokos, lényegében masszív vákuum tényleg roppantul hasonlít a mi légkörünkre. Lélegezze be elsőnek, aki ilyet leír. A szén-dioxid jelenléte meg roppant közvetlenül kapcsolódik az élet jelenlétéhez (helló Mars, helló Vénusz). Itt az idő egy újabb facepalm-ra:

(Nem rendszeres olvasóknak: itt egy kimerítő elemzés a valós helyzetről: Rhea: gyűrű nix, légkör jesz!)

Szerző: lacalaca

6 komment

Címkék: fail rhea io9

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr682481723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flimo13 2010.11.29. 21:19:35

Uhh..miféle oldal ez?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.11.29. 21:39:08

@flimo13: egy egyébként egész jó geek/tech/sci-fi/kult oldal. Lehet rossz editorhoz került, azt hitte sci-fi témát kell költenie belőle...

gézukácska 2010.11.29. 23:28:18

"Lélegezze be elsőnek, aki ilyet leír."

Ezzel maximálisan egyetértek! :)

yeti-ufo hibrid 2010.11.30. 02:24:16

Jajjj, hát lelkes a kis csillagász! Ti meg elvennétek a kedvét, elnye, csúnya bácsik, nénik.

gothmog 2010.11.30. 20:37:09

Kérjük, igyekezzék nagyon(!) aprókat lélegezni.
süti beállítások módosítása