Ex-szovjet hajtómű, ukrán első fokozat, európai űrhajó-alap: gondolhatnánk, hogy sok bába közt elvész a gyerek, pedig nem ezekkel van a baj, hanem az építkezésekkel.

 

 

 

A SpaceX melletti másik nagy űrcég, az Orbital is gőzerővel dolgozik rakéta-teherűrhajó kombóján, a saját stratégiája szerint. Míg a SpaceX igyekszik mindent házon belülre hozni, ők inkább a csápokat kinyújtva gyűjtögetik össze az elemeket. A Taurus-II rakéta első fokozatának például a harmincéves, soha nem használt szovjet NK-33-ból létrehozott AeroJet AJ26-os lesz a hajtóműve. A felújított, amerikai viszonyokhoz adaptált szovjet (legnagyobb fajlagos teljesítményű!) csoda első próbaüzemét is sikeresen megejtették, egyelőre csak 10 másodpercre begyújtva, hogy az indítás-leállítást illetve a próbapadot kipróbálják. Közben Ukrajnában elkészült az első fokozat első példánya, ami hamarosan áthajózik majd az államokba.

 

 

PA Yuzmash: Ha a SpaceX gyár volt Justin Hammer díszlete, ez lehetne Ivan Vanko-é (Vasember II poén)

 

Persze van, ami az USA határain belülről származik, mint a második fokozat, amibe a "lényeget", a Castor szilárd üzemanyagú hajtóművet az ATK adja (az INERT vagyis "nem éles" feliratú keskeny henger alant), a maradékot, a fokozatok közti szoknyát, vezérlést meg már maga az Orbital. Ezeknek a sajátfrekvencia vizsgálatát végzik épp a lenti képen, ezek gerjesztését kell ugyanis elkerülni a repülés alatt, mivel a sajátfrekvenciák környezetében rezonancia jön létre, vagyis kis gerjesztésre is nagy amplitúdójú oszcilláció keletkezik a rendszerben, veszélyeztetve annak épségét.

 

 

A Cygnus űrhajó is készül, a Thales/Alenia Space olaszországi gyárában épülnek a modulok vázai, házon belül pedig a műszaki egységek. A honlap szerint összesen 15 példányon dolgoznak, vagyis gyakorlatilag az összes darabba belekezdtek már. Íme az egyik, technikussal, tisztaszobában és logóval! Szerintem logót eddig még nem nagyon mutogattak, de ha a Dragonnak van, ide is kell...

 

 

A probléma nem is ezekkel van, hanem a kiszolgáló egységekkel. A Taurus-II-nek saját indítóállást, üzemanyag- és víztartályt (ez utóbbi zaj- és hővédelemre szolgál majd) valamint összeszerelő csarnokot installálnak a Wallops Island-i központban, és ezek elkészülte csúszott meg. Olyan szempontból jól jön ez a kis csúszás a cégnek, hogy a NASA költségvetés még mindig limbózik kissé, miután a hatalomba igyekvő republikánusok megint megtalálták, hol lehet visszavágni a csúnya, rossz, túlméretezett állami költést: Irakon és Afganisztánon hát a kutatás-fejlesztésen, például a NASA büdzsén keresztül. Abban pedig be van ígérve némi pluszpénz a COTS-nyerteseknek, amiből az Orbital jövő nyáron letesztelné külön a rakétáját, űrhajó nélkül. Ezután egy demo küldetés következne a Cygnusszal majd 2012 elején kerülhetne majd sor az első áruszállító útra az űrállomáshoz.

 

 

Csak gyors összehasonlításként: a SpaceX már sikeresen letesztelte a rakétát, egy-két héten belül szeretnék az űrhajót is, és már 2011 őszén vinnék az első fuvart felfelé.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr492471215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.11.26. 14:37:19

Ezekkel a kőkorszaki űreszközökkel nehézkes lesz a kolonizálás.
Nincs valami jövőbe mutató projekt? Bár a Marsra az üres, önkicsomagoló lakónegyedeket, és a teleportkaput elviheti. Illetve nem derül ki a cikkből, hogy ez most egy újra felszállni képes szerkezet, vagy egy rakétás, ejtőernyővel tengerbe hullós cucc?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.11.26. 14:50:13

Az a baj az ilyen sok helyről összeszedett rendszerekkel, hogy az integrációnál szinte biztosan lesznek olyan olyan problémák, amelyek a végtelenségig húzzák a projektet.

brlv24 2010.11.26. 15:27:57

@HalivudEstevez: "Ezekkel a kőkorszaki űreszközökkel nehézkes lesz a kolonizálás."

Hidd el, nem veletlen tertek vissza az urrepulotol ezekhez az eszkozokhoz. Nem kell mindent elhinni, amit a scifikbenlatsz..:)

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.11.26. 15:44:22

@brlv24: elhiszem, csak nagyon remélem, hogy még az életemben ember lép a Marsra, és letáborozik.

brlv24 2010.11.26. 16:26:14

@HalivudEstevez: En is. :)
Es azert hidd el nagyon jo iranyba indultak el az oroszok. Gyakorlatilag az USA mai eredmenyeit ok alapoztak meg.
Nezd meg pl a Lunokhod-ot 1970-bol. 40 ev telt el es meg mindig ugyanott tartunk, csak az eszkozeink finomodtak. :)

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.11.26. 16:47:22

@brlv24: megnéztem, és jé, egy Pathfinder ... alakú szerkezet. :D

brlv24 2010.11.26. 16:55:07

@HalivudEstevez: Hat, az a vicces, hogy a Lunokhod meretben akkora, mint az uj Mars Science Laboratory, amit 2011-ben akarnak felloni:)
süti beállítások módosítása