Közzétették az első tudományos eredményeket a Deep Impact látogatásáról az apró, de annál durvábban aktív üstökösmagnál. Elsőnek itt egy kép a defektes nagyfelbontású kamerától, immár dekonvolválva (itt lehet összehasonlítani a gyárival):

 

 

Amire elsősorban felhívnám a figyelmet, azok az apró pöttyök az üstökös körül. Ezek nem képhibák, de legnagyobbrészt nem is csillagok, hanem jégdarabok! Méretben néhánytól néhány tucat centiig terjednek, de ne szilárd jégtömbökként képzeljük el őket, inkább nagyon laza, porózus szerkezetű "hólabdákként". Ilyeneket már a Tempel-1-ből kibányászott felhőben is kerestek, de ott nagyon finom szemcséjű, jégporra vagy hóra emlékeztető anyag dobódott ki.

A nagyobb darabok követhetőek is a képeken és az űrszonda mozgása alapján megállapítható a sebességük, térbeli helyzetük is. Itt egy anaglif, mely 3D-ben is mutatja (persze az én szemüvegem otthon pihen most...):

 

 

Még több kép és elfogyó üstökös a tovább után!

 

Itt egy blink-animáció, melyen a mag, a jetek és a jégdarabok helyzetét is lehet térben érzékelni:

 

 

Mivel más volt a megközelítés geometriája a Tempel-1-hez képest, a Deep Impact nem pajzzsal előre repült bele a kómába, hanem műszerekkel előre. Egyből felmerült, hogy ha ilyen tumultus van a mag körül, mennyire viselte meg az űrszondát az elrepülés. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy alaposan kielemezték a navigációs szoftver és az űrszonda helyzettartó rendszerének adatait. Ez érzékeli még a detektorok mozgó alkatrészei okozta változásokat is, úgyhogy egy porszem becsapódása a több km/s-el hasító űrszondába könnyen érzékelhető lenne. Összesen kilenc eseményt tudtak elkülöníteni, amelyekből megbecsülték, hogy a becsapódó részecskék 0,02-0,2 mg közötti tömegűek lehettek - ez egy hópihének megfelelő súlycsoport. A jégdarabok nagyon porózus összetétele is arra enged következtetni, hogy a Deep Impactot nem viselte különösebben a "hóviharon" való átkelés, nem kapott olyan kemény bombázást, mint a Giotto a Halley közelében.

Az elrepülés óta eltelt két hétben a kóma összetételére koncentráltak a kutatók,i lletve annak keletkezésére, összetételére. A defektes nagyfelbontású kamera egy képalkotó spektrométert is tartalmaz, mely az alábbi méréseket végezte:

 

 

A három jobboldali kép ugyanarról beszél: a por, a széndioxid gáz és a szilárd jégrészecskék az üstökös két fejéből illetve az ottani jetekből jutnak ki. A kakukktojás a bal fenti, vízgőzt ábrázoló kép: eszerint a középső, sima nyeregből szublimál el a vízjég legerősebben. Vagyis egyszerre két különböző folyamat is fogyasztja a Hartley-2-t! Igazából a felszín alól párolgó vízjég az ismerősebb: ez látszott (illetve annyira nem látszott) például a Tempel-1 esetében is. Ez a csendesebb folyamat, a Nap által felmelegített felszín alatti jégréteg szépen párolog kifele.

A két bumszlin zajló folyamatok már kicsit agresszívebbek. Ebben az esetben a mélyről feltörő, szintén szublimáló széndioxid a hajtóerő, de nem "átpárolog" a felszíni törmeléken, hanem csatornákban, repedésekben tör ki, eközben magával sodorva port és jégdarabokat is. Ez a mechanizmus felelős tehát a mag körüli a hóviharért. Hogy mi ennek a kettősségnek az oka, miért nem látunk például széndioxidot a nyeregben, még további kutatást és modellezést igényel.

 

 

 Jegek mellett valamennyi széhidrogén is van a kidobott anyagban, de hogy mi és mennyi, az szintén további modellezés fogja eldönteni. Annyit viszont meg lehet állapítani az elszálló-elpárolgó anyag mennyiségéből, hogy a Hartley-2 egy napközelség alatt olyan 1 m-el megy összébb. Tekintve, hogy 2,2 km hosszú, darázsderekú üstökösmag csak olyan 500 m széles a közepén, ez legfeljebb néhány száz keringésre elegendő, aztán a két bumszli, már ami marad belőlük, külön folytatja (zárja le) pályafutását. Mivel az üsti keringési ideje csak 6,5 év, gyakorlatilag a hattyúdalát látjuk: pár ezer év múlva, ami a Naprendszer életében egy pillanatnál is rövidebb idő, legfeljebb egy meteorraj fog emlékeztetni a Harley-2 üstökösre.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr232458114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.11.19. 18:08:07

@lebowski71: hát ezt benéztem, bár nem volt nálam a 3D szemüveg. Javítva.
süti beállítások módosítása