1960. október 24-én robbant fel az inditóállványon a szovjet R-16 rakéta, megölve több, mint száz embert, köztük a programot vezető Nyegyeljin marsallt. Az esemény, mely mindezidáig a legtöbb áldozatot követelő baleset volt a rakétatechnika történetében, a marsall után Nyegyeljin- (angolosan Nedelin-) katasztrófaként vált ismertté.

 

 

Az R-16 jelentős előrelépés volt a nulladik generációs, iszonyúan limitált háborús felhasználhatóságú R-7 interkontinentális ballisztikus rakétához képest. (Ez utóbbi végül hordozórakéta-családdá mutálódva futott be karriert.) Az R-16-ot már "csak" 3 óráig tartott a riasztástól számítva feltölteni üzemanyaggal és felkészíteni a startra. Viszont erőteljesen meg kellett gondolni, hogy egyáltalán belekezdjenek-e, mivel az igen korrozív és mérgező hidrazint és salétromsavat csak néhány napig lehetett a rakétában tárolni, majd le kellett engedni, és az R-16 mehetett vissza a gyárba felújításra.

 

Nyegyeljin marsall

 

De ugorjunk vissza 1960 őszére, az R-16 fejlesztésének idejére. A rakétát Mihail Jangel tervezte, aki Koroljov és Cselomej mellett a harmadik nagy név volt a szovjet programban, és Mitrofan Nyegyeljin marsall felügyelte, aki nagyon bízott abban, hogy a NOSZF-évfordulóra sikerül a prototípust felkészíteni az első startra. Hruscsov pedig mindennél jobban szeretett volna végre egy ICBM-et, ami felveszi a versenyt a gaz imperialista fejlesztésekkel. Október 21-én az első R-16-ot felállították a bajkonuri starthelyre, a végső ellenőrzésekre. Ezekkel 23-ra végeztek és megkezdték a rakéta feltöltését üzemanyaggal. A művelethez a szükséges személyzeten kívül mindenki másnak el kellett volna hagyni a starthelyet, de Nyegyeljin, Jangel és még úgy 150 ember továbbra is a rakéta közvetlen közelében maradt. A fejesek jelenlétében pedig a helyi vezetők, felelősök nem nagyon próbálkoztak a biztonsági intézkedések betartatásával. 

A korrozív üzemanyag egyik kellemes tulajdonsága volt az is, hogy ahol csak lehetőséget talált szivárogni, ott szivárogni is kezdett. De egy kb. félpercenkénti csepegést produkáló lyuk nem törhette meg az elvtársak lendületét, így továbbengedték a felkészülést, ha nem rosszabbodott a szivárgás. De más gondok is adódtak: az első fokozaton elsültek azok a piromembránok, amik az üzemanyagnak az égéstérbe jutását gátolták, így csak a szelepek zárt állása tartotta a földön a rakétát. Emellett egy áramelosztó is tönkrement. A hibák dacára Nyegyeljin elutasította az üzemanyag leeresztésére vonatkozó javaslatot, visszaemlékezések szerint az üvöltve, hogy egy nukleáris háborúban ilyenre nem lenne lehetőség. Továbbá értesítette a katonai vezetőket illetve az ICBM-programot felügyelő állami bizottságot, hogy másnap sor kerül a startra.

 

 

Október 24-én a technikusok, mérnökök gyakorlatilag szimultán dolgoztak az összes meghibásodáson. Nyegyejlin a vezetőséggel várt a közeli megfigyelőteraszon, de egy újabb 30 perces csúszás bejelentése és érdeklődő hívások után (feltehetően személyesen Hruscsovtól), úgy döntött, hogy mégis személyesen felügyelné és sürgetné kicsit a készülődéseket. Jó pár beosztottal kísérve visszament hát az indítóálláshoz, hozatott magának egy széket, és letelepedett, mindössze 15-20 méterre az üzemanyaggal teli rakétától! Mintha nem lett volna elég nyomás a személyzeten addig is.

Ekkorra a rakéta akkumulátorai már aktívak voltak, nehogy a hidegben esetlen ne működjenek, és a második fokozat piromembránjait is átszakították. Egy technikus azt is észrevette, hogy a PTR (vagy PCD, Programmable Current Distributor) nevű egység, ami a rakéta rendszereinek megfelelő sorrendű vezérléséért felel (piromembránok, hajtómű koordináció, szeparáció), start utáni állásban maradt egy teszt után. Amikor aztán a PTR-t visszakapcsolták az eredeti állásba, az végrehajtotta a beléje kódolt utasítást - a PTR szolgált tartalékul, amennyiben az elsődleges rendszer nem indítaná be a második fokozatot valamiért repülés közben. A szelepek megnyíltak, és mivel a piromembránok nem gátolták már az üzemanyag áramlását, azok az égéstérbe érve engedelmeskedtek a kémiának - öngyulladó keveréket hoztak létre. A második fokozat váratlanul beindult, és azonnal lyukat égetett az alatta lévő, teli első fokozatba, iszonyatos tűzgömböt produkálva az indítóálláson. Ekkor úgy 200-250 gyanútlan ember tartózkodott a közelben.

 

 

Akik közel voltak, mint Nyegyeljin, azonnal elégtek, akik távolabb, azokkal a hőség és lángok, mérges gázok, megolvadó friss aszfalt plusz az indítóállás körüli kerítés(!) végzett. Jangel és pár munkatársa percekkel korábban távozott egy cigiszünetre, ennek köszönhetően életben maradt (ami miatt később elnézést kért Hruscsovtól). Szovjet jelentések szerint 92-en (74 katona és 18 civil) haltak meg - manapság általában 120 körülire teszik ezt a számot. Hivatalosan az eset meg sem történt 1989-ig: Nyegyeljin halálaként repülőgép-szerencsétlenséget tüntettek fel, az ügyet eltussolták. Büntetések nem voltak - nem volt már felelős, akit meg lehetett volna büntetni. Az robbanás utáni eseményeket automata kamerák is rögzítették, a felvétel a BBC Space Race című dokujába is bekerült (lásd itt).

 

 

 

Az ügyet kivizsgáló bizottság szerint a projekt felelősei túlságosan bíztak rakétájukban, a valóságosnál biztonságosabbnak tartva azt. A Nyegyeljin helyére kinevezett Andrej Szokoljov sokkal nagyobb fegyelmet és pontosabb dokumentációt követelt meg, és az R-16 következő tesztjei már jobban, bár nem hibátlanul zajlottak, lassan összeállt a rakéta. De a gondok és késések miatt Jangel nem tudott konkurrálni Koroljovval az űrprogramban, és Kubában is alig pár R-16 játszott a rakétaválságban. A hetvenes évekbeli leszerelés után ezt az ICBM-et is konvertálták hordozórakétává a Ciklon sorozatban, de ez a variáns sosem repült.

 

Bajkonurban, az elhagytott 41-es indítóálláson ma több emlékű is áll az áldozatok előtt tisztelegve.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr422394702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.25. 10:05:33

Remek cikk, ezt nem is tudtam, köszi, érdekes volt.

Aztán 26 évvel később nagyjából hasonló módszerrel robbantották fel a csernobili négyes blokkot. Biztonsági jelzések teljes figyelmen kívül hagyása,pártutasítás, stb.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.10.25. 10:22:23

A videón mi az istent hoz az a két lángoló alak?
Valami nagyon fontos lehet, ha nem dobják el a francba!

degreen 2010.10.25. 10:47:07

A helyesírásra és a fogalmazásra oda kellene figyelni!

Jó Estét 2010.10.25. 11:09:43

jo iras, koszi

@portis: igen az bizonyara valami olyan kutyu, amibol nem tudtak volna tul konnyen megegyet gyartani, es ugy tunik fontosabb volt, mint az emberek mentese...

ZON 2010.10.25. 11:15:08

Hogy az a rohadt pártfegyelem mikre volt képes....
Mennyivel szebb lett volna a világ, ha az Aurora süllyed el, nem a Titanic.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 11:22:43

@Jó Estét: Vagy csak további problémákat akartak megelőzni megmentésével.

@Bárzongorista: Csernobilt ne keverjük ide, teljesen más eset volt több szempontból is.

@degreen: Na, mégegy nyelvtannáci..

Jó Estét 2010.10.25. 11:48:19

@molnibalage: khm arra gondolsz, hogy valami nukularis bombasztikus cuclimucli volt, hogy meg elesebb legyen a teszt? :O

belekotty 2010.10.25. 12:07:43

@molnibalage: Mindkettő az emberi felelőtlenség mintapéldája.

2010.10.25. 12:12:25

Érdekes cikk, de az nagyon érdekelne, hogy mi lehetett abban a kalitkában amit cipeltek? Nincs itt egy rakéta szakértő? :)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 12:13:02

Egy dolgot árulj csak el: mi a bánatos lófaszé' kell a történelmi dolgokról ilyen gunyoros stílusban firkálni/beszélni?
Eddig olvastam: "felveszi a versenyt a gaz imperialista fejlesztésekkel". Ettől kezdve ez nem elfogulatlan történelem, hanem egy ki tudja, milyen szemüvegen át elferdített mese...

A'rpi 2010.10.25. 12:25:30

nem csinaltak ebbol valami filmet? (nem dokura gondolok)
tokre ugy remlik en ezt mar lattam a tv-ben...

A'rpi

66th Zealot platoon 2010.10.25. 12:31:34

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: te egy akkora troll vagy, allodoan sikerul belefutni a hasonlo kaliberu kommentjeidbe.
Mit kompenzalsz ezzel, nyomorultnak erzed magad?
Jol gondolod.

Terézágyú 2010.10.25. 12:34:25

Bocsi, de az nem "marshall" volt, hanem simán marsall.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 12:37:06

@66th Zealot platoon: bocs, de téged kiafaszom kérdezett? Nem az volt a kérdés, hogy anyukád mit keres az utcasarkon!

Jockey11 2010.10.25. 12:40:59

Köszönet a posztért!

Egy helyesbítés: nem Csemolej, hanem Cselomej (Vlagyimír Nyikolajevics), híres szovjet rakétakonstruktőr, az OKB-52 tervezőiroda feje.

66th Zealot platoon 2010.10.25. 12:42:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Latod, latod.
Megint sikerult, ismet kiszaladt beloled a kultura, te szegeny kis gnom.

ninimimi 2010.10.25. 12:54:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
"Eddig olvastam: "felveszi a versenyt a gaz imperialista fejlesztésekkel". Ettől kezdve ez nem elfogulatlan történelem, hanem egy ki tudja, milyen szemüvegen át elferdített mese..."

Én válaszolok neked a poszt írója helyett is: az igazság szemüvegén át írt és nem a te végletekig elfogult, gyilkos bolsevikokat mentegető szemüvegeden át. Ez a bajod az írással: az igazság.

Egyébként meg jellemző, hogy 1989-ben vallották be az oroszok az igazságot. Szóljon, aki valahol máshol is olvasta ezt a történetet a 20 "szabad" magyar sajtóban!

ninimimi 2010.10.25. 12:59:15

@ninimimi: Helyesen: Szóljon, aki valahol máshol is olvasta ezt a történetet a 20 éve "szabad" magyar sajtóban!

Egyébként köszönet a poszt írójának! Cserébe én csak egy kommunizmusbeli viccel tudok szolgálni, ami a szöveg olvasása közben ugrott be:

- Milyen a szovjet f@sz?
- Nagy, vörös, és verhetetlen.

☉ ☾ 2010.10.25. 13:04:33

@ninimimi: - ha neked mindenről a kommunisták ugranak be, akkor épp oly verhetetlen vagy mint a nagy orosz fasz.

citrix 2010.10.25. 13:05:19

A Dvina-Volhov-Nyeva-Vega légvédelmi rakéták (nem kis számban telepítve nálunk is) is dimetil*hidrazin(G anyag) és tömény salétromsav-fluorsav(O anyag) párossal voltak feltöltve.Ezeket rendszeresen feltöltötték a sorkatonák VV ruhában,nem lehetett túl mókás feladat.Bizonyos idő után (akármeddig nem maradhatott benne az anyag) leengedték,másik rakétákat daruztak az indítóállványra.A méretek nyilván kisebbek,a működés a fenti rakétáéval azonos.Aki szeretne látni ilyen eszközt felboncolva (oktatórakéta),látogasson el Zsámbékra a volt LÉRAK támaszpontra.Nem rossz kirándulás,közel a fővároshoz.

ninimimi 2010.10.25. 13:09:25

@.ılı.ılı.: annyira nem, mint te. Szerinted miről szól ez a poszt, ha nem a kommunista világhatalom embertelenségéről és határtalan butaságáról?

De látom, itt van már az ávó szakasz: xstranger is megjött, akinek azzal van baja, hogy index-címlapon van az elvtársaknak kellemetlen igazság.

☉ ☾ 2010.10.25. 13:19:52

@ninimimi: "Szerinted miről szól ez a poszt, ha nem a kommunista világhatalom embertelenségéről és határtalan butaságáról?" - nos nem magyarázom el neked, miről szól ez a post, de, hogy neked egy pszichiáter és egy harmonikus magánélet kell, az tuti biztos.
Addig maradsz ilyen gusztustalan, nyálkás agyonhasznált papír zsebkendő.

☉ ☾ 2010.10.25. 13:22:31

Gondolom a magyar sajtó azért nem számolt be az elmúlt húsz évben erről az eseményről, mert az 1960-ban történt.
Azt csak a teljesen elpattant agyúak gondolják, hogy a napi sajtó ilyenekre való - viszont ezért jók a blogok. Persze csak, ha Szalai Annamáriának is tetszik a tartalom...

ninimimi 2010.10.25. 13:30:02

@.ılı.ılı.: Tükörbe néztél, bolsikám? ("Addig maradsz ilyen gusztustalan, nyálkás agyonhasznált papír zsebkendő.")

1956. igaz történetéről sem kellett beszámolni, miután megbukott a hazug diktatúrád cenzúrája, mi?! Hisz olyan rég volt...

Szalai Annamária meg hálás lehet neked és a hozzád hasonlóknak, mert máris sokkal szimpatikusabb számomra, hogy ilyen alakok szidják.

☉ ☾ 2010.10.25. 13:31:20

@ninimimi: - te tök bunkó vagy, ez egy történelmi post, tényleg egy takonytájog van az agyad helyén.

Flogger 2010.10.25. 13:36:51

Egy R16-os rakétáról volt szó, hogy a csába lehet ebből is politikát csinálni???

ninimimi 2010.10.25. 13:39:34

@.ılı.ılı.: Látom, sikerült "érdemi" választ adnod az érveimre, gratulálok! Tökéletes minősítést, diagnózist adtál magadról.

Egyébként, csakhogy egyértelműbb legyen az előbbi mondatom:

Szalai Annamária meg hálás lehet neked és a hozzád hasonlóknak, mert máris sokkal szimpatikusabb számomra, miután ilyen alakok szidják.

☉ ☾ 2010.10.25. 13:46:13

@ninimimi: - ilyenek vagytok. Szalairól pedig csináltass oltárképet és nyögve imádkozz hozzá, tökfej.
www.youtube.com/watch?v=GJWV6R9fiLg

ninimimi 2010.10.25. 13:55:51

@.ılı.ılı.: A videó tökjó, köszi: ezt szoktad nézegetni, amikor kifogysz az érvekből? Gyakran lehet rá szükséged...

Egyébként a tályog "ly"-nal írandó - tökfej!

Ilyenek vagytok, bolsik.

☉ ☾ 2010.10.25. 14:06:21

@ninimimi: - jó, legyen tályog.
Tehát újra: takonytályog van az agyad helyén.
Így már hibátlan.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 14:07:17

Jónapot kedves kommentelők, vegyünk kicsit vissza, mert kimoderálok mindenkit. A posztok stílusát vissza lehet nézni, mennyire lóg ki ez közülük. Ha nem tetszik, lehet klasszikus regényeket olvasni.

(nagy levegő)

A marsallt javítom, köszi aki szólt, meg a Cselomejt is, azt hittem már megjegyeztem a nevét. :)

Aszpartám 2010.10.25. 14:09:49

Ne trollkodjatok már, ez a poszt többet ér ennél.

Amúgy ez a videó valami döbbenet, a ládás rész is, de az is amin égő emberek próbálnak futni. grrrrr...

☉ ☾ 2010.10.25. 14:12:25

@lacalaca: milyen ládával szaladnak a végén? Nem tudod véletlenül?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 14:17:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: kedves troll barátom, ajánlom figyelmedbe ezt a posztot:
cydonia.blog.hu/2010/05/05/az_amerikai_emberes_urprogram_vegerol
ahol @ninimimi: konkrétan lekommunistáz, ez után osszd kérlek a nagy politikai észt rólam. Szóval kéretik az én politikai nézeteimet és egymáséit is kurva gyorsan hanyagolni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 14:17:54

A ládát nem tudom srácok... Utánanézek, hátha valahol megvan.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.25. 14:22:59

OFF

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
@.ılı.ılı.:
@ninimimi:

Ti tényleg nem tudtok meglenni egymás köpködése, bolsizás, komenistázás nélkül?

ON: én nem találok sehol videót ebben a posztban. Balfasz-e vagyok?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 14:26:55

@immortalis: csak figyelmetlen? :)
"Az robbanás utáni eseményeket automata kamerák is rögzítették, a felvétel a BBC Space Race című dokujába is bekerült (lásd itt)."
Az itt alatti link:
www.liveleak.com/view?i=7a1_1220200651

Almaspite 2010.10.25. 14:38:59

A "bajonuri starthely" az hol van? Bajkonur mellett? :-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 14:43:18

@Almaspite: jaja, ahol nem tanítják a k betűt a gyerekeknek. :)
jav.

bioLarzen 2010.10.25. 15:43:47

Csak nálam van valami gond a videóval? Betölt, elindul, de aztán egy másodperc múlva leáll. Továbbpöccinte a csúszkát, folytatódik a veideó, aztán megint leáll egy ásoidperc múlva... Firefox és IE alatt egyarát... A sávszélességgel sem lehet gond...

Amúgy pedig kéretik betartani a "Don't feed the troll" elvet. Sixx bajtárs egy másik, általam gyakrabban látogatott blogon is bepróbálkozott, senki sem reagált rá, írt 2-3 hasonló stílusú kommentet, arra sem kapott semmiféle reakciót, aztán eltakarodott szépen magától. Ez így megy a leghatékonyabban.

bio

Mikrobi 2010.10.25. 15:54:57

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: azért beszél róluk így, mert majdnem olyan szánalmas, sötét barmok voltak, mint te. Ha egy kicsivel primitívebbek lettek volna, már nem bízták volna rájuk a rakétát, kénytelenek lettek volna kommenteléssel tölteni az idejüket.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 16:02:28

@bioLarzen: nálam megy, itt is megpróbálhatod:
www.break.com/usercontent/2008/8/The-Nedelin-Rocket-Disaster-564144.html

itt a teljes részlet a Space Race-ből, a közepén van az eredei felvétel, de a hang spanyol:
www.youtube.com/watch?v=Aha3A-OgYd4

Jeff 2010.10.25. 16:08:37

@Flogger: Úgy, hogy sajnos Index címlapos lett a poszt, és ez magával hozza a sok trollt is.

Jeff 2010.10.25. 16:10:09

@portis: Szerintem az a felvétel már a mentésről oltásról készült, és a két alak tűzálló ruhába van öltözve, és az a dolguk hogy azt a cuccot kihozzák. A harmadik társuk meg közben locsolja, hűti őket, gondolom a ruha ezt a hőmérsékletet korlátozott ideig bírja.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 16:16:34

@Jeff: én is erre jutottam, valszeg egy random ketrecet hoznak vagy abba gyűjtöttek maradványokat és erről készült felvétel a mentés alatt.

Index-címlap meg csak csinál itt többezer oldalletöltést a blognak néhány óra alatt, csak általában egy random "szép Cassini fotó, nézd" posztot nehéz átpolitizálni. Bár nyilván nem lehetetlen. :)

Jeff 2010.10.25. 16:39:34

@lacalaca: Értem én, nyilván a Te oldaladról nézve nem baj az index címlapos megjelenés :) Csak van pár blog amit rendszeresen olvasok, általában nincsenek címlapon, de ha igen akkor ott is ez megy...

Jofiu 2010.10.25. 16:40:35

Kevesbe pontosan es regenyes formatumban itt is megtalalhato ez a momentum egy feldokumentum sorozatban:
www.youtube.com/watch?v=h5frXEzqhKs (1:05 utan)
Amugy akit erdekel az urverseny annak erdemes vegignezni az egesz sorozatot. Popularis formaban dolgoztak fel, regenyesen, de legalabb elvezetes. Vegigviszi a vilaghaborutol a holdraszallasig a tortenetet, Korolyov-val es Von Braun-nal:
Race for rockets: www.youtube.com/watch?v=6_9_KFIZpMs
Race for satellites: www.youtube.com/watch?v=7CCCJt2k3V4
Race for survival: www.youtube.com/watch?v=2KiCHkTbUbU
Race for the Moon: www.youtube.com/watch?v=c3HXSIEQ3-k

Sákif za morro? 2010.10.25. 16:49:53

@bioLarzen: Nekem megy szépen. Biztos azért, mert mocskos komcsi, középlib., fideszbérenc, zsidóhulladék vagyok. ;-)

Azt a ládát én sem igazán értem. Ha eldurrantanék egy ilyen rakétát, nem igazán tudnék felsorolni egyetlen olyan dolgot sem, amit valakivel cipelnék miközben égek. Vagy nem is égtek, csak szar a felvétel? Hm...

LongJohnHolmes 2010.10.25. 17:00:21

@Ben Zinkoot: Én úgy láttam, hogy az egy sörös rekesz.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 17:02:00

@Jofiu: igen, ez pontosan a Space Race, a BBC doku-sorozata. Talán a legjobb a témában, még ha vannak is benne pontatlanságok. Persze a pedánsak mindig ellenőrizhetik a wikipedián. :D
en.wikipedia.org/wiki/Space_Race_(TV_series)

impala 2010.10.25. 17:16:44

a hidegháború mi volt, ha nem politika?

Őze jut az eszembe a Tanúban: "na most nem szeretnék az imperialisták helyében lenni" (vagy hasonló)

Jofiu 2010.10.25. 17:35:48

@lacalaca:
Szuper, jo tudni. Veletlenul talaltam ra nem reg, es ennyi nekem eleg is volt, eszembe se jutott utanakeresni, ki csinalta.
Szoval kossz.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.25. 18:12:36

@molnibalage:

Én a következő eseteket vélem felfedezni Csernobillal:

1. Ott is a tervteljesítés és a feszített időpontok miatt nagyon sok technikai-biztonsági szabályt hagytak figyelmen kívül, mind az építés, mind az üzemeltetés során.

2. Mindkét helyen a pártfegyelem felülírta a biztonsági előírásokat. Itt a főnök ült 5 méterre a beosztottaktól, Csernobilban, ha jól tudom, a politikai tiszt (vagy mi is volt a pontos neve a KGB-snek)

3. Mind a két helyen - elképesztő módon - rögtönözni kezdtek, mintha csak gyurmáznának. Azaz a folyamatleírástól való eltéréskor nem leállították az egészet, hogy biztonságosan újrakezdjék, hanem "majd megoldjuk" alapon barkácsolni kezdtek. Csernobilban pl. nem lett volna semmi baj, ha nem telefonálnak rájuk, hogy mégse állítsák le az erőművet, mert kell az áram, aztán mikor már mindenki szépen hazament, akkor nem döntenek úgy, hogy akkor mégis befejezik a kísérletet.

Összefoglalva: A mentalitás ugyanaz, azaz a pártfegyelem (vagy a felsőbb vezetőségnek való megfelelést, esetleg a tőlük való félelem) felülírja a hideg fejjel meghozott, leírt biztonsági szabályokat.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.25. 18:15:19

Ja, és akinek még ebbe is belekeveri a mai magyar politikát , az igencsak hasonlatos Pistikéhez, akinek mindenről "az" jut az eszébe.

Ami egy percig szórakoztató, de utána Pisikére is rászól az anyukája, hogy "édes fiam, már megint hülye vagy?"

Hepciás 2010.10.25. 18:47:36

Off:
sixx AINYH? bajtársról anno szerény blogunkon írtunk egy külön posztot, ahol még szavazni is lehet:
nekrolog.blog.hu/2010/08/19/elhunyt_sixx_anyadat_is_nyuggenrek_hivod

On:
Kiváló poszt, remek blog, gr.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 19:09:07

@Jó Estét: Nem. Az atomfegyverek mindenféle tévhittel ellentétben nem működnek el ilyen esetekben. Az Pu hasadóanyagú implóziós fegyvereknél nagyon pontos öszerobbantás kell, nincs is meg anélkül a kritikus tömeg. Az uránbomba soha nem volt divatos, mert nagyon nehéz előállítani, az összelövéses elvben ment. Viszont ahhoz is kellett neutronforrás...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 19:10:50

@belekotty: Részben. A csernobili kísérlet amit le próbáltak vezényelni az mehetett volna, ha nem a technikusok, hanem a mérnökök próbálkoznak. Csak ők már hazamentek, mert a kísérletet el kellett halasztani.

Maga az egész RBMK reaktor egy elbaszott elven alapult és már felesleges is volt, mikorra elterjedtek. Arra készültek, hogy nagy mennyiségben és gyorsan adjon fegyverminőségű hasadóanyagot. Csak a '80-as években már akkor arzenál volt, hogy ez felesleges volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 19:15:23

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Mert a kor aktuális helyzetébe tökéletesen illik. Egyeseknek nagyon mimózalelkül van. Vagy esteleg akkor legyen vérsesen komoly és írja azt, hogy elmbeteg balfasz diktátorok országáról van szó?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 19:17:43

@citrix:

sites.google.com/site/samsimulator1972/

A játék kézikönyvében van a rakétákról infó. Van amelyiket csak 5 (!) percig lehetett készenléti állapotban tartani.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 19:38:53

@molnibalage: TUDOM, hogy trollot nem etetünk, de baszki, ő pofázik: "Ettől kezdve ez nem elfogulatlan történelem, hanem egy ki tudja, milyen szemüvegen át elferdített mese..." Hát nézzen már magába, meg a saját kis szarkupacára... elferdített mese, miiii?

Amúgy meg ez a legelső tesztje lett volna a rakétának, ergo eleve nem is pakoltak rá robbanófejet.

belekotty 2010.10.25. 20:15:13

@molnibalage: Éppen hogy a Pu esetén megvan, mert a Pu tartalmaz Pu240 is ami spontán hasad. Ezért a láncreakció túl korán indul meg a magasabb kezdei neutron fluxus miatt és megakadályozza a megfelelő idejű összetartást. "Atompukk"
U235 esetén elég két félgömböt összelőni.
Csernobilban pedig nem számoltak a Wigner óta ismert xenonmérgezés lecsengésének pozitiv visszacsatolásával.
Az RBKM pedig nem szaporító reaktor, ez városi legenda.
Csak természetes uránnal megy, ez a nagy előnye.
A kiégési adatok sokkal rosszabbak mint a nyomott vizesé plutonium szempontjából.

belekotty 2010.10.25. 20:26:57

Bár ez nem propagálják, de xenonmérgezés után Paksot is el lehetne szállítani, ha mindent kihúznak. Ha jól emlékszem 1.1 a sokszorozási tényezője még viszonylag friss üzem anyaggal, a neutron élethossza pedig egy tized mikro szekundum, úgy hogy ebből kiszámítható hogy a teljesítmény növekedés kb egy századmásodperc alatt elszállítaná fékezés nélkül, mielött a moderátor elmenne. Igaz magában a primer kör vízében is van bórsav, így a sokszorozási tényező sokkal kisebb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.25. 20:42:33

@belekotty: Csak nem mindegy, hogy milyen energiaszinten. Voltak komolyabb balesetek is és SOHA nem indult be véletlen láncrekció...

¿Qué tapas hay? 2010.10.25. 20:58:48

@Bárzongorista: Jó meglátások, azzal a kivétellel, hogy Csaernobilban sem párt sem KGB tisztviselő nem volt jelen a kísérlet idején.

@molnibalage: Ez a technikusok vs. mérnökök megjegyzés nem helytálló. A Csernobilban a kritikus időpontban a vezénylőben tartózkodó kilenc emberből egynek nem volt csak szakirányú felsőfokú végzettsége.

belekotty 2010.10.25. 21:15:49

@molnibalage: Dehogyisnem! Az Uralban és Japánban raktak össze véletlenül kritikus tömeget.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.10.25. 21:28:22

@belekotty: @molnibalage: össze ne vesszenek rajta. Egyébként tényleg voltak feldolgozó üzemekben, laborkísérletekben is kritikussági események, de kisebb tételben, nem lett olyan tűzijáték, mint Csernobilban. Halálesetek viszont igen, lásd wikipedia (ofkorsz):
en.wikipedia.org/wiki/Criticality_accident

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.10.25. 22:54:34

@¿Qué tapas hay?:

Én úgy tudom, hogy jelen volt. De mindegy. Lenin kép biztos volt a falon. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.26. 00:12:38

@lacalaca: Nono, attól azok még nem okoztak olyan nukleáris reakciót, amit egy atomfegyvernél van. Picit más sokszorozási tényező volt szerintem ezekben, mint egy atomfegyvernél. Akkor nem pár ember halt volna meg....

S.O.A. 2010.10.26. 07:55:29

Ezeknek a szerencsétlen trolloknak ismeretterjesztő blogot írni...??

Nekem amúgy nagyon tetszett ez a cikk is! A legjobban a történelmi összefoglalókat szeretem ezen a blogon, írjad csak, a trollok meg vagy idetalálnak az indexről, vagy nem, de nem kell foglalkozni velük...

belekotty 2010.10.26. 08:43:05

@molnibalage: A sokszorozási tényező az atomfegyvereknél nem feltétlenül nagyobb mint egy atomreaktornál, csak a neutronélettartam sokkal kisebb.

zmrzlna 2010.10.26. 10:35:36

Nem is tudtam erről a jó kis blogról. És számomra is új volt ez a sztori. Hát csak írogassatok szorgalmasan :-)

flimo13 2010.10.26. 20:00:12

Hm, kitalálom, index címlap volt?
süti beállítások módosítása