Íme az egyik legjobb felhasználása interkontinentális ballisztikus rakétáknak: kis átalakítással teljesen alkalmasak űreszközök pályára állítására. Az Orbitalnak nagy tapasztalata van már ebben, és most új típust állított hadrendbe, a Peacekeeper ICBM alapjaira épített Minotaur IV rakétát. Első (az áprilisi szuborbitális teszttel második) útján a Space Based Space Surveillance (SBSS) műholdat szállította, egy olyan űreszközt, ami Föld körüli pályáról képes felderíteni és követni űrszemetet és persze "ellenséges"műholdakat.

 

 

Hosszú expozíciós felvétel az indításról. Jól látszik a fokozat-váltás: a megváltozott színű lángcsóva és a rakéta alatt tovább repülő, elhasznált fokozat halványabb fénye.

 

További képek az indításról és a rakétáról itt, leírás az SBSS-ről pedig itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr922331080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hosszan exponált gyönyör északon 2010.09.29. 13:18:31

  Messze ez a kép a legmegkapóbb, amit valaha a sarki fényről készítettek - pedig erős amezőny. A Nap Földünk sarkait csiklandozza - és felizzik az éjjeli égbolt. A Napból érkező töltött részecskék a mágneses pólusok környékén a légkörbe jut...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.29. 12:56:07

Kicsit tudathasadásos állapotnak tűnik, hogy a legújabb ICBM-et használjá fel és nem az ősrégi LGM-30 Minutemaneket.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.09.29. 15:05:10

@molnibalage: használják már régóta a Minutemanokat, a Minotaur I és II azokra alapul, nyolc-nyolc indítással eddig.
süti beállítások módosítása