Az ArianeSpace a Vegát, az Astrium a Falcon-1-et kínálja apró európai műholdakhoz. Aláírta a megrendelő ESA és a gyártó ArianeSpace az első Vega rakétára szóló gyártási megbízást, szimbolikusan lezárva az európai fejlesztésű kisrakéta tervezési-fejlesztési fázisát. A Vega három szilárd hajtóanyagú fokozattal és egy negyedik, folyékony üzemanyagos egységgel fog üzemelni, és 300 kg-tól 2 tonnáig teredő terheket tud majd Föld körüli pályára állítani. A rakétát Francia Guyanán, az ESA űrkikötőjében fogják menedzselni. Az első repülésre, sok csúszás után, 2011 első felében kerülhet majd sor.

 

 

A hír különös érdekességét adja, hogy az európai űripar másik nagy játékosa, az EADS Astrium éppen most kötött szerződést a SpaceX-el a Falcon-1 kisrakéta európai megrendelőkhöz való közvetítésére. Jelenleg nem nagy a tolongás a Falcon-1-ért, de a SpaceX mostani reputációja talán feledteti a kezdeti döcögős indulást (három sikertelen majd két sikeres start eddig, ugye). És azzal, hogy közvetlenül a műholdépítésben is utazó cégtől lehet hordozórakétát rendelni, elég jól beárazták a közvetlen konkurrens Vegát: a SpaceX jelenleg 9 illetve 11 millió dolláráért hirdeti a Falcon-1 és -1e variánsokat. Megrendelésben valószínűleg nem lesz hiány: míg a 2000-es években átlagosan 77 műholdat állítottak pályára, a most kezdődő évtizedre átlagosan évi 122 indítást prognosztizál az Euroconsult, ami több, mint 50%-os növekedés lenne.

Eközben a japán űrügynökség is tervezi a maga kisméretű hordozórakétáját. A JAXA-nak eddig is volt ilyene, az M-5 képében, de azt drága (70 millió dollár startonként!) és időigényes volt üzemeltetni. Az új, Epsilon névre hallgató rakéta kisebb terhet lesz képes majd feljuttatni (1200 kg-ig), de jóval olcsóbban és egyszerűbben üzemeltethető lesz. A fejlesztési költségeken pedig a lego-elv alkalmazásával csökkentenek: az első fokozat a H-2A nagyrakéta gyorsítófokozatából jön majd, a felsők meg az M-5-ből, mindegyik szilárd hajtóanyagú. Az első repülést 2013-ra tervezik a japánok, és nagyságrendileg évi egy starttal számolnak.

 

 

Rakétaügyi híreinket hallották. Most pedig zene.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr712284619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása