33 éve (és két napja), 1977. szeptember 5-én indult útnak a Voyager-1, fedélzetén üzenetekkel más értelmes létformáknak - ehhez az évfordulóhoz kapcsolódik a Faces from Earth szervezet felhívása. Az E.T are you out there? - The Voyager Campaign célja, hogy az iskolások (elsősorban a 10-15 éves korosztály) találkozzanak a lehetséges földönkívüli élet és az üzenetküldés fogalmaival, és aktívan gondolkodjanak el saját üzenetükröl is. Idén májusban már lezajlott egy ilyen kampány, melyben öt ország egy-egy iskolás csoportja vett részt.

A kampányban szeptember 5-től 26-ig lehet részt venni. Az esemény javasolt szerkezete a következő: témafelvetésként rövid előadás a szervezők (tanárok, amatőrcsillagászok, stb.) részéről a földön kívüli élet lehetőségeiről, lehetséges formáiról, az intelligens életforma megjelenéséről és hasonló kérdésekről. Ezután felvetni a gyerekeknek, hogy hogyan is küldenének üzenetet más létformáknak, bemutatva például a Voyagerek által vitt aranylemezt illetve hangfelvételeket. Megvitathatják a különböző elképzeléseket, ötleteket, ki mit üzenne, hogyan, milyen formában fogalmazná meg. Az ötleteket, üzeneteket a gyerekek ezután rajz, festmény formájában is elkészítik. Végül, az esemény zárásaként az elkészült műveket a gyerekek "elküldhetik": héliumos lufikra kötve, nagy kínai lampionokon, de akár modellrakétával is (megfelelő felügyelettel, temészetesen).


A jelentkező iskolákat kérik a szervezők, hogy az eseményt örökítsék meg, fotókkal, videóval (legalább az üzenetek elüldéséről), a lehetőségeikhez mérten. További információk elérhetőek angolul a kampány honlapján: http://bit.ly/ET-voyager illetve Facebook-oldalán. Magyarul a tibor kukac faces-from-earth.net email-címen  lehet felvilágosítást kérni illetve jelentkezni. Kedvcsinálónak a májusi kampány összefoglalója:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr722277501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása