1980-ig úgy gondoltuk, az aszteroidák csak holmi visszamaradott törmelék a korai Naprendszerből - ekkor jelent meg az első cikk, mely a dinoszauruszok kihalását egy kisbolygó becsapódásához kapcsolta. Hirtelen nagyon érdekessé váltak a tudományos közösség számára - vajon milyen gyakori lehet egy-egy ilyen végzetes becsapódás, hány potenciális pusztító kering körülöttünk, veszélyben vagyunk-e? Még abban az évben elindult az Eleanor Helin és Gene Shoemaker vezette első földközeli kisbolygókat kereső program. 1980-ban kevesebb, mint 10 000 pályáját ismertük legalább hozzávetőlegesen. A beinduló automatikus programoknak köszönhetően, mint a SpaceWatch vagy a LINEAR hihetetlen ütemben kezdett emelkedni a felfedezések száma, a '90-es évek végére elérve a csúcsot. Csak emlékeztetőül, ez volt az Armageddon és a Deep Impact időszaka is. Az éves felfedezések száma nagyjából tartja magát és még ki tudja mennyi apróbb darab rejtőzhet odakint. Manapság nagyságrendileg 500 000 kisbolygót ismerünk és többségükről vannak elég jó pályaadataink. Az alábbi videó ezt a fejlődést örökíti meg.

 

 

 

Szépen látszik, ahogy a felfedezések (fehér pöttyök) körbejárnak a Földdel együtt, kivéve a legvégét, ahol a WISE két ellentétes irányú nyalábja rajzolódik ki. Látszanak a korai időkben végzett nagyobb, rövid ideig tartó felmérések is. A zöld pöttyök a normál kisbolygók, a pirosak és sárgák a földközeliek két csoportját jelentik. A videót Scott Manley, az Armagh Observatory munkatársa készítette, 11 000 egyedi frame felhasználásával,

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr22257287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.08.30. 23:14:14

Nagy gratula a poszthoz és a videóhoz

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.31. 11:01:45

Az objektumok az ekleptika síkjában vannak? Nagyon sokszor ér a Földhöz közel piros pötty...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.31. 11:04:41

Ja, mivel követnek nyomon kvázi folyamatosan ennyi objektumot? Számomra szinten felfoghatatlan a technika amivel ezt csinálhatják.

S.O.A. 2010.08.31. 13:22:54

Lehet tudni valamit olyan aktuálisan zajló kutatásról, ami azt vizsgálja, hogy mit lehet kezdeni egy Földhöz túl közel kerülő veszélyes kisbolygóval?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.08.31. 15:26:25

@molnibalage: hogy pontosan milyen program van erre azt nem tudom, de a nagyobbakat szerintem észlelik rendszeresen. Meg a keresőprogramok is regisztrálják szerintem az ismerteket, hogy ki tudják szűrni az újakat.

@Rettegő: itt elérhetőek tanulmányok: neo.jpl.nasa.gov/neo/pdc_paper.html
Pont ilyenekről szól egyébként a Bad Universe első része, tessék megrendelni Jim bácsitól, már elérhető.
www.youtube.com/watch?v=B3GLjpz5x1k

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.08.31. 16:18:04

@molnibalage: Szvsz a belső kisbolygók általában elég közel vannak az ekliptika síkjához, nem utolsósorban azért is, mert idáig főleg ott keresték őket :) A WISE teljesen irányfüggetlen, azaz, ha nagy inklinációjú a bolygó, azt elvben ugyanakkora (a gyakorlatban a pálya geometriája miatt) lényegesen nagyobb eséllyel észleli.

Többek között a kisbolygók követését ugyanakkora eszközökkel lehet elvégezni, mint a többi dolgot: nagy látómezejű, "mindent bele" égboltfelmérésekkel. Ha te a katonai repülés iránt érdeklődő kapcsolatos molnibalage vagy, akkor ajánlom az USAF által finanszírozott Pan-STARRS programot, ezt kifejezetten a földsúrolók kedvéért csinálták.

Egyébként mostanában felmerült egy marsutazás előtti emberes földsúroló-űrrepülés is, mint a Marsnál olcsóbb, de már "bolygóközi" célpont.

en.wikipedia.org/wiki/Pan-STARRS

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.02. 21:46:50

Bocs, hogy itt kérdezem meg.

index.hu/tudomany/urkutatas/2010/09/02/az_urszemet_miatt_panikol_a_pentagon/

Nem állatság ez? A GPS holdak igen ritka környéknen vannak tudommal, nem éppen sok hold van arra és az ütközések szemete is elég nehezen jutna fel oda nagy koncentrációban. Nem a 2000km-ig terjedő pályák a zsúfoltak és a geostac?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.09.03. 15:11:46

@molnibalage: valóban, a GPS-ek aránylag védettek, de ugye minél feljebb megyünk, annál kevésbé lassítja a felsőlégkör az űrszemetet. A GPS magasságban már gyakorlatilag semennyire. Egy esetleges GEO ütközés talán állíthat olyan meredek pályára darabokat, amik lemehetnek a GPS-ek vidékére. Mindenesetre a legnagyobb probléma tényleg LEO és GEO magasságokon van - nem véletlenül beszélnek annyit a dologról.

gothmog 2010.09.05. 13:58:02

Ez hányadik pálya az Osmosban? (csakviceltem)
süti beállítások módosítása