Kissé furán hangzik ez elsőre, szóval pontosítsunk: az Apollo-15 felvételeihez képest újat, tehát valamikor az elmúlt 38 év találkozott egy apró égitest égi kísérőnkkel. Persze az eddig is nyilvánvaló volt, hogy ahogy a Földet úgy a Holdat is folytonosan bombázza a Naprendszerben keringő mindenféle törmelék. Erősebb meteorrajok idején például nem reménytelen videókamerát szegezni a Hold árnyékos felének, hátha sikerül megörökíteni egy-egy nagyobb meteoroid pusztulását. De újonnan képződött krátereket eddig nem nagyon sikerült megerősíteni, leszámítva az általunk odaküldött űrszondák végső nyughelyeit. Most viszont beazonosítottak egyet a Lunar Reconnaissance Orbiter nagyfelbontású felvételein.

 

 

Hihetetlenül nagy munka áll(hat) egy-egy ilyen felfedezés mögött: a proverbiális tű itt egy mindössze 10 méter(!) átmérőjű, szinte jelentéktelenül apró kráter a Hold 4π*17382 km2 méretű szénakazlában, bár az igen világos kidobódott törmeléksugarak segítenek kicsit. A modellek szerint nagyjából fél méteres kőtömb volt a kráter létrehozója. Ilyen, jelen idejű becsapódások nyomainak felkutatása igen fontos feladat, hiszen összehasonlítva korábbi térképekkel (Apollo-k a '70-es éveből, Clementine a '90-esből), következtethetünk időbeni gyakoriságukra és méretbeli eloszlásukra. Ezáltal jobb képet kaphatunk a Földre leselkelkedő veszélyekről is, hiszen ami igaz a Holdra, az igaz a Földre is: folytonosan bombáz minket a Naprendszerben keringő törmelék, és előbb-utóbb összeakadunk egy nagyobb fickóval.

Szerző: lacalaca

4 komment

Címkék: hold lro

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr932183513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2010.07.30. 09:34:58

"Hihetetlenül nagy munka áll(hat) egy-egy ilyen felfedezés mögött: "

hát szerintem egy nagy felbontású szkenner meg egy ügyes képelemző szoftver áll mögötte

lucidus 2010.07.30. 17:02:57

Milyen érdekes, első ránézésre azt mondtam, hogy dehát az Apollo felvételen is van ott valami erősen erodálódott nyom...
Aztán kimértem, és egy kicsit mellette van.
Valószínűleg az látszik az új képen is 10 óra irányában kb. mégegy kráter sugárnyira. A vastagabbik törmeléksugár éppen átfut rajta.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.08.01. 12:30:32

Ez amúgy a Holdnak a Föld felöli, vagy Túloldalán van?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.08.01. 16:31:36

@Sigismundus: A koordinátái:
16.92° N latitude, 40.50° E longitude
az LROC honlapja szerint, ez a felénk forduló félgömbnek tűnik.
süti beállítások módosítása