Nyugdíjba vonult a TRACE

2010.07.06. 17:44

Június 21-én végezte utolsó megfigyeléseit a 12 éve keringő TRACE (Transitional Region And Corona Explorer) naptávcső. A NASA Small Explorer programjába tartozó TRACE egy 30 cm-es távcsővel rendelkezett, mellyel a Nap légkörének különböző struktúráit, mint a koronahurkok finomszerkezetét és fejlődését vizsgálta, láthatótól az extrém ultraibolya tartományig. Ugyanakkor a Napnak egyszerre csak egy kis területe fért bele a látómezőbe. Az eredetileg 8 hónapos küldetésre tervezett napmegfigyelő űrszonda komolyabb meghibásodás nélkül húzta le a 12 évet, és több mint ezer publikációhoz szolgáltatott anyagot.

 

 

A SOHO teljes napkorongot leképező, de kisebb felbontású felvételei mellett nagy jelentősége volt a TRACE apróbb részleteket megmutató felvételeinek. De az újabb generációt képviselő Solar Dynamics Observatory már képes az egész Napot egyszerre megfigyelni közel ugyanakkora felbontással, mint a TRACE. Így pár hónapos közös működés után, hogy a két műszer eredményeit össze lehessen illeszteni, a kiszolgált naptávcsőtől elbúcsúztak irányítói. A TRACE felvételeivel a SolarMax című ismeretterjesztő IMAX mozifilmben találkozhatunk.

 

Szerző: lacalaca

3 komment

Címkék: nap trace

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr652133856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.06. 20:41:41

vajon tervezeskor mennyi lehet a hosszutavu sikert garantalo 1/k elettartam-szorzotenyezo erteke? :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.07.06. 22:15:19

Heh, lehetne csinálni egy listát a nevetségesen hosszú ideig üzemelő űrszondákról, az élen a Spirit-Oppy párossal. :D

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.07.09. 17:48:44

@lacalaca:
Meg persze egy másikat, a tervezettnél lényegesen rövidebb ideig működőkkel.
süti beállítások módosítása