Nap képe: SOFIA első fény

2010.05.28. 21:53

Végrehajtotta első megfigyeléseit a Boeing-747 hátuljába telepített, infravörös fényben észlelő távcső.

 

 

A SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) projekt még 1984-ben körvonalazódott, az első repülőbe telepített távcső, a Kuiper Airborne Observatory nagy testvéreként. Honnan az ötlet? Infravörös fényben a légkör gyakrolatilag nem átlátszó, a legrövidebb hullámhosszakon van némi esélyünk, de a vízmolekulák elég komoly elnyelést produkálnak már ott is. A legtöbb IR távcső ezért az űrben található, de az drága, nem szervízelhető és a hűtőközeget sem lehet pótolni. Szerencsére a vízpára eléggé a felszín közelébe koncentrálódik, így közeli infravörös mérésekhez elég pár ezer méteres magasságig emelkedni.

Persze nem olyan triviális távcsövet szerelni és működtetni egy repülőgépben. A SOFIA-t  évtizedes építgetés után majdnem el is kaszálták 2006-ban, de aztán sikerült megmenteni a projektet, és a héten sor került az első éjszakai repülésre is. Azelső felvételek a Jupitert és a csillagontó (erős csillagkeletkezést mutató) M82 galaxist ábrázolják.

 

 

 

A SOFIA egy Boeing-747SP gépre van telepítve, mely 1977-től '95-ig a Pan Am illetve United Airlines tulajdonában volt, majd '97-ben került a NASA-hoz. A repülő a Clipper Lindbergh nevet viseli, mivel szolgálatba állásakor volt Charles Lindbergh útjának ötvenedik évfordulója.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr492039002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apollo 21 2010.05.28. 23:56:06

Érdekes, hogy a NASA mennyi fantáziát lát a 747-esekben.

A Shuttle-orbiterek nagy távolságra való szállítását is 747-essel végzik, kettő darabot vettek és alakítottak át a célra.

:-)

Űrköcsög 2010.05.29. 09:41:44

Ez afféle poor man's Hubble teleszkópjának tűnik nekem.

2010.05.29. 16:39:16

mintha a felbontas nem lenne tul jo...
de persze ha ezek csak tesztkepek, es a valos felbontas ennel sokkal nagyobb, akkor lehet jovoje ennek a projektnek.
persze ez ujabb szog az emberes urrepules koporsojaba, mert itt nem kell asztronautaknak javitgatnia a tavcsovet.
süti beállítások módosítása