Fél évszázada állt pályára a NASA TIROS-1 műholdja, mely először végzett sikeres megfigyeléseket időjárásunkról. A TIROS (Television InfraRed Optical Satellite) egy kis- és egy nagylátószögű vidikon tévékamerával volt felszerelve, és mágnesszalagra rögzítette felvételeit, amelyet aztán beolvasott és lesugárzott a Földre. Az experimentális célokra készült műhold 78 napos pályafutása alatt közel 23 000 felvételt készített. A tévékamerák, bár mai szemmel elég pocsék képeket készítettek, mégis sokkal sikeresebbnek bizonyultak a Haditengerészet korábbi próbálkozásainál a Vanguard 2-vel. Ez utóbbi ugyanis két, ellentétes irányba néző fotométerrel volt felszerelve, és a felszín albetoját mérve igyekezett megállapítani a felhőfedettséget. Csakhogy a műhold forgástengelyét nem tudták kellően stabilizálni, az imbolygás pedig gyakorlatilag használhatatlanná tette az adatokat.

 

Az első kép, amit a TIROS-1 visszasugárzott.

 

A TIROS-1 és a műholdas meteorológia, nyugodt szívvel mondhatjuk, forradalmasította mind az előrejelzést, mind az időjárás globális megértését, és a Föld klímájának kutatását. Bár az évforduló (start: 1960. április 1.) nem mostanában volt, de a héten jelent meg egy kisfilm, ami a műholdas meteorológia e mérföldkövére emlékezik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr442033302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása