Bár sokan egyből kis zöld emberkék rejtélyes üzeneteit látták a hibás adatokban, bebizonyosodott, hogy egyetlen átfordult bit okozta az adatformázási galibát. A harminchárom éves Voyager 2 a mai napig sugároz vissza tudományos adatokat, kozmikus sugárzás, mágneses tér illetve plazmakörnyezet méréseket. Április végén azonban értelmezhetetlen üzeneteket kezdett sugározni az öreg űrszonda. A hibát látva utasították, hogy csak a működéssel kapcsolatos adatokat küldje el, ami rendben meg is érkezett, nagyjából leszűkítve a hiba lehetséges okát a Flight Data System részegységre, ami a tudományos műszerek méréseit formázza. Körülbelül ekkor kezdett elterjedni a médiában a hír, hogy valami történt a Voyager 2-vel, nyilván az ufók hekkelték meg. Itt a magyar inkarnáció a Blikkben, van itt német ufószakértő (ezt a Bildből lopták), meg Hawking is belekeveredik. Külön vicces, hogy helyként Houston van megjelölve, pedig onnan az emberes missziókat irányítják, a Voyagert valahonnan Californiából (JPL).

 

 

 

Mindenesetre Schwarzi államában eközben igyekeztek a dolog végére járni, és utasították az űrszondát, hogy bitenként olvassa ki és sugározza le az FDS szoftverét. A napok közben teltek, elvégre már bő 13 órát utaznak a rádiójelek, tehát egy ilyen beszélgetés több mint egy napot vesz igénybe. További nehezítő tényező, hogy a Voyager 2 egyre délebbre tart az Ekliptikától, és most már a canberrai (Ausztrália) Deep Space Network állomás az egyetlen, amivel a kapcsolatot fenn lehet tartani.

 

A megérkezett információkat aztán betöltötték egy ugyanolyan számítógépbe itt a Földön, hogy megbizonyosodjanak az elmélet helyességéről. A tesztek igazolták a kezdeti gyanút, vagyis egyetlen bit íródott át a szoftverben. Ilyen bit-flip hiba keletkezhetett például egy nagyenergiájú kozmikus részecske becsapódásától. Ezt egyben azt is jelentette, hogy a javítás meglehetősen egyszerű lesz: csak vissza kell tölteni az eredeti programot a FDS-be, amit azóta meg is tettek. Elképzelhető, hogy a hibás adatokat is sikerül majd helyreállítani valamelyest.

 

Persze nem ez az első és nem is az utolsó ilyen eset. Hasonlóképpen járt például a Galileo a küldetése vége felé. Az igen zord sugárzási körülmények miatt eredetileg csak egy Io-közelséget terveztek be az űrszondának, mikor az megérkezett a Jupiterhez. 10 évvel később, a küldetés vége felé aztán ismét megkockáztatták a legbelső nagy hold megközelítését. Az elrepülés során visszasugárzott képek furcsán megnyúltak, csíkozottak lettek. A hiba okát a CCD kiolvasását vezérlő szoftver bit-flip hibájára vezették vissza - a képeket 2x2 pixelenként összeadták, hogy az emlékezetes antennahiba miatt kevesebb adatot kelljen elküldeni, de az egyik irányba csak egy pixelt léptetett a vezérlés. A képeket aztán sikerült nagyjából "kibogozni", ahogy az az alábbi ábrán is látható. Részletesebb elemzésért pedig ide tessék kattintani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr742018629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.25. 12:27:46

Elképesztő. Van még aki ért ezekhez az öreg masinákhoz? Egy teljesen más korszak gyermekei. Egy mai technikán nevelkedett szakember vajon tudná értelmezni azt, ami kap ebből? :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.25. 14:58:40

@molnibalage: A Voyagerek esetében még "könnyű" a dolog, mivel folyamatosan üzemeltetik a felszerelést. De például a hatvanas-hetvenes években keletkezett adatokat szinte alig lehet már olvasni, helyreállítani. Kisebb csoda például, hogy a Lunar Orbiter mágnesszalagokat újra ki tudják olvasni a megfelelő eszközökkel és digitalizálhatják őket (LOIRP projekt, www.moonviews.com ).

Űrköcsög 2010.05.25. 18:35:03

Kedvenc mondatom a belinkelt Blikk cikkből:

> Lehetséges, hogy az emberiség futáraként távoli galaxisokat kutató Voyager–2 végre idegen civilizációra bukkant?

Képben vannak a srácok azért.

xstranger 2010.05.27. 00:05:19

gondolom minden dokumentalva van az utolso bitig.

az ilyen helyeken meg eleg nagy a geeksuruseg, valakik pusztan kedvtelesbol foglalkoznak egy ilyen oreg masinaval.

de kiraly hogy ilyen szintu hibajavitast tettek bele hogy evtizedek utan is van lehetoseg javitani rajta.

Nem ertem hogy miert nem lehet vele kommunikalni, az Deep Space Network meg miert tud? Lesz olyan amikor mar semmi se tud?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.27. 13:04:40

@xstranger: "gondolom minden dokumentalva van az utolso bitig."

A LOIRP projektnél leírták, hogy tucatnyi garázst mutattak nekik mindenféle öreg szakik meg gyűjtögetők, hogy pár éve-hónapja dobták ki onnan az öreg masinák dokumentációit, mire egy helyre időben odaértek... Szóval tessék megőrizni mindent! ;)

"Nem ertem hogy miert nem lehet vele kommunikalni, az Deep Space Network meg miert tud? Lesz olyan amikor mar semmi se tud?"

Pont hogy a DSN-en keresztül kommunikálnak szinte minden bolygóközi űrszondával. Ez közepes és nagy rádiótávcsövek hálózata, amiket erre a célra (is) használnak. A probléma, hogy csak a canberrai van elég délen ahhoz, hogy a Voyager 2-t lássa, Afrikában és Dél-Amerikában nincs ilyen antenna. Meg különben is gyakorlatilag minden más az ekliptikához nagyon közel mozog, nem nagyon kellett még (az Ulysses volt még kivétel).

Mivel a Voyager RTG-kkel, plutónium bomlásakor keletlező hőből termel áramot, ezért a felezés időből elég jól megjósolható, mikor fog elhallgatni. 2020-tól már csak felváltva lehet majd a műszereket használni, 2025-re már egyet sem lesz képes működtetni.

gothmog 2010.06.01. 19:45:38

Akárhogyis, ezt a kütyüt rendesen megépítették. Azok még "igazi programozók" voltak:
www.cab.u-szeged.hu/local/doc/UNIX/orlando/igazi.html
:D
süti beállítások módosítása