Az utolsó körben sem adott életjelet a lander, az MRO felvételei alapján egyik napelemtáblája is letört, így hivatalosan is kijelenthető, hogy már működésképtelen. Jelenleg már folyamatos napfényben fürdik a leszállóhely, tehát a körülmények ideálisak lennének. A Mars Odyssey májusban 61-szer haladt el felette, de hasonlóan a három korábbi kampányhoz, egy árva pittyenés nem érkezett a felszínről. Eközben a Mars Reconnaissance Orbiter számos felvételt készített a területről, de mivel a teljes leszállóegység is csak pár tucat pixelt tesz ki, és a fény-árnyék viszonyok is jelentősen eltérhettek, sokáig csak találgatások voltak, hogy mit is láthatunk. Volt, aki oldalra borulva vélte látni a Phoenixet, mások szerint csak "térdre rogyott". A JPL most kiadott közleménye alapján a legdrasztikusabb változás az egyik napelemtábla hiánya, ami gyakoraltilag végzetesen komoly sérülés. Az ellentétes oldalinak ugyan látszik a talajra vetülő árnyéka, de ki tudja milyen károkat szenvedett el még a Phoenix. Egyszer már feltámadt hamvaiból (a már megépített, de elkaszált Mars Surveyor 2001 Landerből született), de a marsi téllel már nem bírt.

 

Az MRO felvételei a még működő Phoenixről illetve a mostani állapotról. A bal oldali napelemtábla egyértelműen hiányzik. A színek különbségéért elsősorban a lerakódott por a felelős, de részben eredhet a zord időjárásból is.

 

Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Phoenixet soha nem tervezték arra, hogy túlélje a telet és a szárazjég takarót. Számítások szerint 30 g/cm2 mennyiségű jég fagyhatott ki, ami úgy húsz centi vastagságú borítást jelenthetett. Ekkora terhet a törékeny napelemek illetve tartószerkezetek nagy valószínűséggel nem bírtak ki épségben. Ugyanakkor bolondság lett volna nem beleprogramozni a szoftverbe egy felélesztő modult - de sajnos a jóslatok ezúttal helyesnek bizonyultak.

 

 

Búcsúzásul egy fotó a könyékig munkába merült űrszondáról, a TEGA és MECA talaj-analizáló eszközökről.

Szerző: lacalaca

4 komment

Címkék: mars phoenix

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr352029871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2010.05.26. 15:33:25

Kááár...:(

pedig ha még egy kicsit ásott volna, lehet megtalál még ezt azt :-) Nostredamus egy - egy kiadatlan jóslatát kőbe vésve mondjuk :)
süti beállítások módosítása