Magyar idő szerint 23:44-re van kitűzve a Akacuki (Akatsuki, Venus Climate Orbiter, Planet-C, amit akartok) és az IKAROS űrszondák startja, előbbit a Vénusz vizsgálatára, utóbbit pedig interplanetáris napvitorlázásra szánják. Az Akacuki (szeretem én a magyaros átírást?) decemberben érkezik majd a Vénuszhoz, és erősen elliptikus pályáról fogja a bolygó légkörét tanulmányozni, szoros együttműködésben az európai Venus Express-el. Az IKAROS pedig a nagy reményekkel kecsegtető, de mindezidáig igazából nem vizsgált napvitorlás technológiát fogja kipróbálni. Ehhez 20 m átmérőjű, négyszögletes, 7,5 mikrométer vékony fóliát fog kihajtogatni magából. A napvitorlások története nem valami fényes: a három, csak erre a célra fejlesztett eddigi műhold mind kudarcot vallott. A Cosmos 1 és a NanoSail-D esetén a hordozórakéta szállt el (egy orosz Volna ex-ICBM és a Falcon 1 Flight 3), az Akarival együtt indult kísérlet pedig nem tudta kihajtogatni magát. Talán majd most. Az év végére egyébként a Planetary Society is bejelentkezett a LightSail 1 projekttel, reméhetőleg nagyobb sikerrel járnak majd, mint anno a Cosmos 1-el.

A két fő játékoson kívül négy további nanoműhold is utazik majd a H-IIA rakétán, közülük az UNITEC-1 is továbbindul majd a Vénusz felé, így az első egyetemisták építette űreszköz lehet, ami elhagyja a Föld vonzáskörzetét.

 

A H-IIA az indítóálláson a Tanegashima Space Centerben. Igen, a Mitsubishi gyártja. (Mitsubishi Heavy Industries egész pontosan.)

Szerző: lacalaca

2 komment

Címkék: vénusz jaxa

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr642011243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.05.20. 09:59:49

Tökjó, ez a Micubisi-felirat, szóval ott nem problémáznak ha magántőke, illetve cég nyiltan bennvan az űrkutatásban? :-)

Érdekelne amúgy egy összefoglaló a japán saját ürprogramokról ha van ilyen. Japánról mindig úgy képzeltem hogy van elég technikája és tőkéje egyedül is fejleszteni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.20. 13:27:41

@Sigismundus: Mondjuk a Delta-IV-en is ott van az ULA, az Atlas-V-ön meg a Lockheed Martin logo, bár nem ekkorában, az igaz.

Összefoglalóként, ha bírod a sok angol szöveget, akkor a JAXA wikipedia oldalát érdemes átolvasni: en.wikipedia.org/wiki/JAXA
süti beállítások módosítása