Oroszok a Holdon

2010.03.25. 23:03

A Lunar Reconnaissance Orbiternek hála, a Mars után már a Hold felszínén is képesek vagyunk beazonosítani korábbi leszállóegységeket, és meghatározni pontos helyzetüket. A márciusban nyilvánosságra hozott első 10 TB-nyi adatban például a szovjetek három mintahozó űrszondáját illetve a Lunohod rovereket is beazonosították. Az Apollo programmal párhuzamosan, látva, hogy az emberes próbálkozásaik nem haladnak túl jól, a szovjetek automata űrszondákkal próbáltak holdi mintákhoz jutni, mintegy "bizonyítva" az amerikaiakkal szembeni fölényüket, amiknek emberek odaküldésére volt "szüksége" a mintahozatalra. A Luna 15 például alig néhány órával az Apollo 11 startja előtt csapódott be a Hold felszínébe, tovább szaporítva az ott heverő roncsok számát. Végül a Luna 16, 20 és 24 sikeresen visszajuttatott kb. 32 dkg holdkőzetet, ami szép teljesítmény, de nem annyira az amerikai több száz kilóhoz képest.

 

 

Az első kép az 1972. február 21-én leszállt Luna 20-at ábrázolja, ami 55 gramm anortozitos, ősi felföldi kőzetet juttatott vissza a Földre. A kinagyított képen látszik a mintavevő kar árnyéka, mintha felemelt karral integetne nekünk.

 

 

 

 

Itt egyből két űrszonda is található, a Luna 23 és 24. Míg a korábbi mintavevők csak 30 centire fúrtak le, a Luna 23-at módosított szerkezettel látták el, hogy 2,5 méter mélyről is képes legyen mintát venni, de leszálláskor (1974. 10. 06.) a mintavevő megsérült, így nagyrészt sikertelen volt a küldetés, bár három napig még végzett méréseket a felszínen. Nagyon tetszett a szovjeteknek a Mare Crisium ezen területe, mert két másik űrszondát is indítottak ide, egy totál sikertelen eset (Luna 1975A) után végül '76 augusztusában a Luna 24 teljesítette a mintavételt, hazaküldve 170 g kőzetet. Ez volt egyébként az utolsó szovjet misszió a Holdhoz. A terv szerint pár száz méterre kellett leszállnia a Lun 23-tól de nem lehetett pontosan tudni, milyen közel landolt egymáshoz a két szonda. A felvétel alapján 2400 méterre vannak egymástól. Tessék megfigyelni a Luna 23 körüli világosabb foltot (és halványan a 24-nél is): az a fékezőhajtómű által odébbfújt, sötétebb felszíni por alól kibukkanó világosabb anyag. Arra is fény derült, miért volt réteges szerkezetű a visszaküldött minta: a Luna 24 közvetlenül egy fiatal kráter mellett, annak a kidobott anyagtakaróján landolt. (Elvileg a Luna 20 közelében meg a szintén sikertelen Luna 18-nak  kell lennie valahol, de még nincs meg.)

 

 

Az eltérést ez és a fenti kép között az okozza, hogy ez már valamennyire feldolgozott, míg a két űrszondát átfogó csak a nyers képekből generált előnézet, innen.

 

Sok sikert értek el a szovjetek a Holdon, már az űrszondás részt illetően, de talán a legjelentősebb a két Lunohod holdjáró volt. A mai marsroverek egyelőre a nyomukban sincsenek például bejárt távolságot illetően. Sajnos ezekről nem találtam annyira jó képekete egyelőre, minta a Lunákról, illetve az oroszoknak van, de mindenféle feliratokat meg vízjelet pakoltak rá. Sok-sok Lunohod-fotót, illetve az LRO képeket a planetology.ru-n lehet böngészni. Felpakolták az összes rover-fotót is! Kár hogy a kinyomtatott és papíron összetolt majd beszkennelt verziókat. Talán majd egyszer ebből is felbukkannak digitális verziók, vagy lesz kapacitás feldolgozni őket...

 

 

 Ezen az utolsó képen a Lunohod-2 nyomainak egy kis része látható, a nyíllal jelzett pötty a rover. Van alul, középtől balra is egy nyom felfelé, ami egy sötét foltban végződik - abban a kráterben "fürdött meg" sikeresen a Lunohod-2. A nyitott napelem (a "fedő" a "fazékon") hozzáérta kráterfalhoz és poros lett, majd amikor a holdi éjszakára lecsukták, a por átkerült a "fazék" tetején lévő hőcserélő radiátorokra, hazavágva a teljesítményüket. A rover hamarosan túlmelegedett, és megszűnt működni. (Jut eszembe, hé HFC, maga még mindig adós a Lunohod-saga harmadik részével!)

Szerző: lacalaca

13 komment

Címkék: lunohod luna lro

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr241860275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.03.26. 10:06:37

-Elvtársak, az amerikaiak a Holdba mennek!
- Mind?

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.03.26. 10:07:37

komolyra fordítva: volt ezeknek a kütyüknek esélyük, hogy informatívak legyenek?

fkorbi 2010.03.26. 10:12:37

tényleg, az LRO-nak lesz még ennél is jobb felbontású képe?
Megnézném az apollo leszállóhelyeket google maps-szintű felbontásban :)

redrick 2010.03.26. 10:46:45

Ne feledkezzunk meg azert a venera venusz-missziokrol, ha a ruszkikat cinkeljuk. Azok a kepek... mindig megmozditja a fantaziamat, ha latom oket.

Hartree-Fock Cares 2010.03.26. 12:14:42

Valoban, valoban.
Hmmm.
Nem hittem volna, hogy ez a tema meg elokerul, azt hittem jol elsunnyoghatom a harmadik reszt, de amikor a NASA honlapon eloszor lattam meg ezeket a kepeket, mar ereztem, hogy szorul a hurok... Na majd irok valamit a Lunohodokrol, azt hoszem...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.27. 13:49:52

@Bárzongorista: hogyne lettek volna informatívak! Az más kérdés, hogy a szovjet eredmények kevesbb publicitáshoz jutottak, mint az amerikaiak, főleg az Apollo után. De a három sikeres mintahozó űrszonda mellett a két Lunohod volt a szovjetek legeredményesebb küldetése (tudományos szempontból).

2010.03.27. 14:47:56

en csak azt nem ertem, hogyha a legmodernebb felszereles van az LRO-n, akkor miert csak fekete-feher kepeket tud kesziteni a holdrol?

dr. Pascal 2010.03.27. 18:24:00

@sajnos_kacat:
érdekes kérdés. Nekem sose jutna eszembe ennél "színesebben" gondolni a Holdra. Vannak ott egyáltalán színek?

gothmog 2010.03.28. 11:43:09

@sajnos_kacat:
1.: www.msss.com/lro/lroc/index.html
- mert a színes képek nem szolgálnának annyival több információval, amennyivel "többe kerülnének". (hét különböző hullámhosszon készülnek a fotók. Továbbá: ajánlott olvasmány lacalaca tollából:
cydonia.blog.hu/2009/03http://lunar.gsfc.nasa.gov/library/tooley-scobjectives-51906.pdf/01/igy_keszulnek_a_hubble_fotok_a_nyers_keptol_a_magazinokig
cydonia.blog.hu/2009/03/05/igy_keszulnek_a_hubble_fotok_a_szinek_es_a_tudomany

2. lroc.sese.asu.edu/news/index.php?/archives/195-LROC-PDS-Archive-Goes-live.html

'Aszondja: Hat hónap, 100000 kép, ~50TB adat. Elérhetőségben. És ez csak a kamera által szolgáltatott mennyiség. Miközben dolgozik a szondán hat másik műszer is. Bővebben itt:
lunar.gsfc.nasa.gov/library/tooley-scobjectives-51906.pdf

Érted most már, hogy mit jelent a "legmodernebb felszerelés"?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.03.28. 12:03:31

Update: megvan a Luna 16 is:
lroc.sese.asu.edu/news/index.php?/archives/206-Luna-16.html

@sajnos_kacat: vannak neki szűrői, 7 darab is. Egyrészt azért szürkeskálásak a képek szerintem, mert nem kombinálják őket össze feltétlenül az ilyen képekhez, amire meg az lehet a magyarázat, hogy a Hold tényleg ilyen szürke. Ugye nagy találata volt az Apollo-17-nek az a narancsos folt ami vulkanikus tevékenységet sejtetett:
www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/AS17-137-20990.jpg

@dr. Pascal: Így néz ki a Hold, ha kiemeled a minimális színi eltéréseket:
www.coronaborealis.org/images/full_moon_color.html

dr. Pascal 2010.03.28. 16:56:08

@lacalaca:
azta...
vaojn miért nem gyakoribbak az ilyen képek? Szerintem sokkal többen foglalkoznának az asztronómiával (mecénás szinten is :) ), ha a "kék bolygó - szürke űr: minek nekünk az?" állítás gyengébb lenne.
süti beállítások módosítása