Magyar idő szerint 16:23-kor sikeresen felszállt az SDO egy Atlas V rakéta segítségével. Egyelőre minden a tervek szerint zajlott, az űrszonda a Centaur rakétafokozattal parkolópályán várja, hogy tovább indulhasson a végleges geoszinkron pályára, ahonnét 5+n évig fogja a Napot megfigyelni.

 

A Centaur sikeresen a végleges pályára állította az SDO-t, ami kinyitotta a napelemeit és megkezdte működését. Gratulálunk az óramű pontosságú indításhoz!

 

Szerző: lacalaca

10 komment

Címkék: nasa sdo

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr331749892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.11. 17:41:05

geoszinkron pályán? dehát onnan nem mindig látszik a nap! hogy van ez?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.02.11. 18:11:58

@R850R: a geoszinkron elég messze van a Földtől, 36000 km-re, a Föld látszó mérete ott már elég kicsi. Emellett az egyenlítőhöz képest 28.5*-os inklinációja is van, szóval el fog látni a kis sárgolyónk mellett mindig, felteszem úgy tervezték meg. A geoszinkron viszont nyilván a 130 Mb/s adatfolyam miatt kell, hogy direktben sugározza le a központba mindig.

Amanitin3 2010.02.11. 21:53:06

őő szerintem itt keverjük a geoszinkront a geostacionáriussal.
Geoszinkron nem egyenlő 36000 km magas, csak annyi a közös nevező, hogy a keringési idő egyenlő föld forgási periódus. De ettől még bármilyen alakú meg szögű pálya lehet. 36000km magasan vannak a kör alakú pályák.
Az SDO pálya nem geostacionárius. Azok az egyenlítő fölött vannak. Nem fog tudni folyamatosan közvetlenül adatot nyomatni.
Éstovábbá abból, hogy 28 fok, 102W nem lehet kiszámolni se, hogy soha nem kerül árnyékba, mert az is kell, hogy hány órakor keresztezi a 102W-t. Monnyuk én nem vagyok szagember, de szerintem nincs olyan föld körüli pálya, ami tuti soha nem kerül árnyékba. Max úgy, hogy olyan messzire mész, ahol a föld már nem takarja ki a teljes napot. Az jó messze van.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.02.11. 22:55:21

@Amanitin3: ööö ja egy kicsit egyszerűsítettem a témát, a geoszinkronnak valóban nem kell körpályának lennie. Ellenben ez áll az SDO honlapján:

"The rapid cadence and continuous coverage required for SDO observations led to placing the satellite into an inclined geosynchronous orbit. This allows for a nearly-continuous, high-data-rate, contact with a single, dedicated, ground station.

The disadvantges of this orbit include higher launch and orbit acquisition costs (relative to LEO) and eclipse (Earth shadow) seasons twice annually, During these 2-3 week eclipse periods, SDO will experience a daily interruption of solar observations. There will also be three lunar shadow events each year from this orbit."

Azaz az adatfolyamot részesítették előnyben, egy rövid szakaszán az évnek valóban át kell vonulnia a földárnyékon.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.02.11. 23:26:35

Ettől függetlenül van olyan napszinkron pálya, pl. ami mindig a terminátor felett van, ami soha nem kerül árnyékba (A Holdtól eltekintve). Nem értek hozzá, de ha pályasík nincs pont az ekliptikán, akkor mindig lehet olyan napszinkron pályákat találni, ahol a felszálló csomó vagy mi egy év alatt tesz meg egy kört.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.02.11. 23:50:38

@KGyST: valóban van ilyen, ezt használta/ja a Yohkoh, aTRACE és a Hinode. A Föld gömbtől való eltérése okozza a pályasík precesszióját, amit ügyesen be lehet hangolni pont 1fok/év körülire, azaz a pályasík (és így a felszálló/leszálló csomók is) egy év alatt fordul körbe, mindig azonos napszakú terület felett tartva a műholdat. Földmegfigyelő/kémműholdak is így biztosítják hogy azonos napszakokban repüljenek át a megfigyelt terület felett. Csak hát ez sokkal lejjebb van mint a geostac magasság.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.02.12. 12:41:52

@lacalaca:
A WISE-ről nem is beszélve, úgy emlékszem, az is mindig a terminátor felett lebzsel és néz kifelé.

Ettől függetlenül szerintem létezik olyan távoli geoszinkron pálya kis inklinációval (majdnem geostacionárius), ahol a precessziót úgy állítják be, hogy a Napocska sose legyen eltakarva: itt is a pályasík évente fordul egyet körbe, az ekliptikán mindig a bolygó előtt/mögött halad át, a legdélebbi/legészakabbi ponton meg a helyi 12 és 24 órakor van mindig.

Gondolom, 1 fok/napot gondoltál, nem évet.

Amanitin3 2010.04.19. 07:27:22

bár tudom, hogy ezt élő ember már nem fogja elolvasni, azért a régészek kedvéért leírom, hogy utánanéztem ezeknek az örökké napfényben lévő pályáknak, és olyan pályák vannak, amik mindig a terminátoron mennek. Ami szerintem azt jelenti, hogy a horizonton lévő nap szórt szirszar fényét kapják, de azt viszont folyamatosan.
Magyarul odafent sincs örökélet ingyensör.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.04.19. 12:37:36

@Amanitin3: én azért olvasok minden kommentet, ilyen a rendszer. :) Valójában ezt írtuk le bonyolultabban pár kommentel felljebb, ez a napszinkron pálya. De a Nap nincs a horizonton a műhold számára, hiszen több száz km-el a felszín felett tartózkodik. Mindig teljesen jó rálátása van a Napkorongra, mindössze a 90 fokkal odébb (oldalt-alatt-felett, mikor hogy) lévő Földről szóródó fényt kell kizárni.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.04.21. 15:45:43

Ma este 8-kor SDO first light sajttáj.
süti beállítások módosítása