Nap képe: Vénusz

2010.02.10. 12:15

Íme két kép a csendben ügyködő Venus Express-től. A Vénuszon nem nagyon zajlanak olyan látványos, vagy gyorsan változó folyamatok, mint más égitesteken, úgyhogy ritkán kerül manapság a hírekbe. Jól látszik, hogy az egyenlítő-környéki felhőzet foltosabb, maszatosabb. Feltehetően itt a gyakorlatilag merőlegesen érkező, erős besugárzást okozó napfény hatására kisebb konvekív cellák alakulnak ki, létrehozva a foltosságot. Magasabb szélességeken kisebb besugárzás lép fel, itt már szép egyenletes lamináris áramlások dominálnak a légkörben. Az igen lassan forgó bolygótesthez képest egyébként a légkör folyamatosan kerülgeti a bolygót, 4 napos szuperrotációs periódussal.

 

Fotó: ©ESA/Venus Express VMC

 

A Venus Express egyik fontos felfedezése volt a déli pólus feletti nagy örvény megtalálása. Az északi örvényt már a hetvenes években megfigyelte a Mariner-10, de a déli párját csak 2007-ben sikerült először lefényképezni. A nagy rejtély ezzel kapcsolatban, hogy hogyan képes ez a hatalmas légköri szerkezet akár pár óra alatt komoly alakváltozásokon átesni.

 

Fotó: ©ESA/Venus Express VIRTIS

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr191744541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása