Már nagyjából lecsillapodtak a marsjárót temető sajtótermékek hullámai, egy kicsit reálisabban nézzük meg a témát. A Spirit elég komolyan elásta magát, és úgy tűnik csak négy kereke maradt rendesen mozgatható a hatból. Egyre jobban közeledik a marsi tél és a helyzete nem megfelelő - az egyre alacsonyabban járó Nap miatt a napelemek valószínűleg nem lesznek képesek működőképesen tartani a marsjárót abban a helyzetben.

 

A kiszabadítási kísérletek nem jártak sikerrel, legalábbis a földi szimulációk és az eredeti nyomon visszafelé történt próbálkozás csak pár milliméteres javulást eredményezett.  Utoljára tovább, a kráteren keresztül indították el a rovert, ami némi meglepetésre a legkomolyabb változást produkálta, összesen 34(!) centimétert elmozdítva a Spiritet. De közben az idő elfogyott, egyre kevesebb energia van bármire, ezzel együtt a manőverezésre is. A fő prioritás így az lett, hogy legalább annyi energiát tudjon termelni a napelem, hogy hibernálva túlélje a következő hat hónapot a Spirit. A mozgás így inkább arra szolgált, hogy  minél jobban a Nap felé dőljön a rover, illetve minél kevesebb árnyék vetődjön a napelemekre a kameraoszlopról és az antennáról.

 

Végül nemrég hivatalos döntés is született arról,  hogy a veterán marsjárót lander módaba kapcsolják. A döntés felülről, a NASA vezetéstől jött, nem a program irányítói vagy JPL adta fel a rover státuszt. Nem mintha sokat lehetne tenni ellene, legalábbis a következő hat hónapban. Ettől még nyilván ott motoszkál a küldetés irányítóinak a fejében, hogy csak fél-egy évet kell várni, hogy újra legyen játékuk. Addig olyan vizsgálatokat végeznek, amihez most adottak a körülmények - a Spirit helyzete biztosan nem változik egy ideig, így a rádiójeleit mérve a Mars mozgását lehet igen pontosan vizsgálni, az esetleges "lötyögésből" pedig arra, mekkora része lehet a bolygó magjának folyékony. Valószínűleg erre is csak a téli időszak után kerül sor, mikor ismét lesz annyi energia, hogy aktívan működhessen a Spirit. A következő hónapokban elég vékonyan lesz, alighanem minden csepp nafta a hibernált rendszerek üzemi hőmérsékleten tartására fog kelleni. Remény tehát van, de csak sorjában: először túl kell élni a telet, aztán el kell végezni a méréseket, és ha minden jól megy, mondjuk jövő ilyenkor talán ismét a kiszabadításról írhatunk.

 

 A tovább után két videó az egyik az utolsó mozgatások eredményét foglalja össze, a másik pedig a JPL "Spirit of Mars" összefoglalója az elmúlt hat évről. (Arra azért ugye mindenki emlékszik, hogy ezeket a dögöket 90 napra tervezték?...)

 

 

 

Szerző: lacalaca

2 komment

Címkék: mars spirit

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr431736578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.08. 22:59:56

"Arra azért ugye mindenki emlékszik, hogy ezeket a dögöket 90 napra tervezték?"

nem csak a kozetanalizalashoz szukseges anyagok mennyisege volt kb 90 napig elegendo? valahonnet nekem remlik ilyesmi, de megtalalnom nem sikerult a forrast

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.02.08. 23:41:47

@sajnos_kacat: ahogy emlékszem, a napelemek porosodása is benne volt, mármint hogy úgy számolták, 90 nap alatt annyira befedi a por, hogy nem lesz elegendő energiájajuk működni, plusz az aktuális évszakos változás is csökkentette a napfény mennyiségét. (Persze a primary missiont úgy szokták belőni, hogy mindenképp lehessen teljesíteni...) Aztán kiderült, hogy kevesebb por ülepedett, illetve többször letisztogatta a szél meg a porördögök a napelemeket. Necces helyzet volt többször is minimumra esett energiatermeléssel, de eddig mindent túléltek.

A RAT-nak is volt élettartama, hogy hány követ lehet megfúrni, aminél szintén jóval többet faragtak, az egyiken (Spirit?) már csak söprögetésre lehet használni, minden él elkopott már róla.
süti beállítások módosítása