Az Enceladus gejzírjei

2009.11.23. 17:56

Egy hónap alatt kétszer is elrepült a Cassini a Szaturnusz egyik legizgalmasabb holdja mellett, az elkészült képektől pedig egyszerűen mindenki letette a haját. Az első alkalom során a gejzírek által kidobott anyagot vizsgálta az űszonda, a második körben viszont a fotózáson volt a hangsúly. A nyers képekre pedig lecsapott az internetes közösség, az unmannedspaceflight.com fórumozói sorban posztolták a jobbnál jobb mozaikokat, feldolgozott képeket. További szócséplés helyett tehát:

 

A gejzírek vonala gyönyörűen követhető a terminátoron túl, az éjszakai oldalon is. És ez még csak fanok által összerakott, nemhivatalos kép! A Cassini megint nagyot alkotott, ez a látvány hihetetlen.

 

Animáció a Cassini útjáról, ahogy az éjszakai oldalról megközelíti a terminátort. Az űrszonda 1600 km-re közelítette meg a holdat.

 

Közeli kép az egyik "tigriskarmolásról", ezekből a repedésekből áramlik ki a gejzírek anyaga.

 

Az unmannedspaceflight.com-on találhattok még térhatású, sztereó illetve kék-vörös képeket is.

Egyszerűen fantasztikus, hogy egy mindössze 500 km-es holdacska, tízszer távolabb a Naptól, mint mi, ilyenekre képes. A mérések során azt találták, hogy a vízjégben némi nátrium is található, ami a víz és a hold kőzetei közti kölcsönhatásra utal. A november eleji elrepülést a Cassini gyakorlatilag lemásolja majd 2010. áprilisában, de akkor nem a hajtóműveit fogja használni a stabilizálásra és korrekciós manőverekre, hanem lendkerekeket, melyek segítségével nagyon pontosan feltérképezhető lesz a hold gravitációs erőtere, és abból az Enceladus tömegeloszlása.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr741546774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása