Nézegetnivaló a hétvégére

2009.10.30. 20:27

A Boston Globe Big Picture megemlékezett az Ares I-X sikeres küldetéséről, tessék megnézni. Valamint ajánlom a Kennedy Space Center saját galériáját is, egy halom fotóval, azt is érdemes átböngészni. Külön érdekesség, hogy rendelkezik egy Wildlife szekcióval, ahol a terület állatvilágát lehet tanulmányozni. Tegyük hozzá, a Kennedy határos a Merritt Island Wildlife Nature Refugee területtel, ami tökéletes terep alligátoroknak, vaddisznóknak, más emlősöknek, madaraknak és csúszómászóknak.

Két képet kiemeltem. Az egyik az állatvilágból való, az STS-127 űrhajósai fotózták, úton a 39A indítóállásra:

 

A másikhoz visszakanyarodunk a múltba. A Saturn-V és a shuttle mozgatásához a NASA az óriási lánctalpasát használja, ez viszi ki a hordozható indítóplatformon álló rakétát. A holdprogram idején ezen a platformon állt a kiszolgáló torony is, amit aztán az űrsiklók érkezésére lebontottak, illetve beépítették a 39A-n és B-n álló kiszolgáló szerkezetekbe. Maga a platform (és a lánctalpas) megmaradt, kis átalakításokkal. Ugyanez a szerkezet vitte ki az Ares I-X-et is, de a végleges verziónak már új platformot építenek, visszatérve a korábbi dizájnhoz. A teljes torony a mobil platformon fog elhelyezkedni, és azzal együtt fog a rakéta kigördülni az összeszerelő csarnokból (a lánctalpas továbbra is marad ugyanaz). Ennek az építése pedig már el is kezdődött, bár még eléggé az elején tartanak:

 

 

Az a torony ott rajta legalább száz méter magas lesz. Összehasonlításul, ilyen volt a Saturn-V szerkezete:

 

 

Végül a tovább mögött egy videó az Ares I-X repüléséről, ha még nem látta volna valaki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr931487567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.01. 21:07:48

egy kerdesem van: az Augustine bizottsag meghozta mar a vegleges donteset, hogy ilyen buzgon epitik a tornyot? en meg ott vagyok lemaradva, hogy volt egy egesz napos ules, ahol minden lehetoseget szamba vettek, de vegso dontes meg nem szuletett. ezek szerint akkor maradnak az ares vonalnal?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.11.01. 22:33:51

@sajnos_kacat: nem a bizottság dönt, hanem Obama. Publikálták a teljes jelentést, még nem jutottam el odáig, hogy átolvassam, talán ma éjszaka elkezdem:
www.nasa.gov/offices/hsf/home/index.html

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.11.01. 23:22:14

A sajtótájékoztatón is mondta Augustine, hogy ők csak a lehetőségeket mérték fel:

"We were not asked by the White House to present a recommendation. We were asked to present alternative, and we have done that. That gets to be a very fine line since the set of possible options that we could have identified has about 3,000 different members, and we have narrowed it down to five, but you will not find a specific recommendation in the report from this committee, although many of the options I think speak for themselves. We've done what we believe to be a very factual analysis of the various alternatives."

2009.11.02. 15:43:41

@lacalaca: neztem a sajtotajekoztatot, es ott a meghivott szenator azt mondta, barmelyik is az, amit a bizottsag a legjobbnak itel meg, a kormany azt a verziot fogja tamogatni...
jo, hogy igy passzolgatjak egymasnak a labdat

azt sem ertettem igazan, a direct projectbol miert csak egy ember merte vallalni a nevet/arcat, a tobbiek miert bujkalnak
[valami verfurdot emlegettek, de nem volt egeszen tiszta, hogy kitol/mitol is felnek]
süti beállítások módosítása