Az LCROSS küldetés pénteken elérte a célját a Cabeus kráter fenekén, a műhold megfigyelte a Centaur rakétafokozat becsapódását és a létrejött krátert. Persze mivel ez a való világ és nem egy Michael Bay mozi, így a végeredmény nem lett valami látványos. Nem is a látványért öltek 79 millió dollárt ebbe az űrszondába (ami mellesleg kifejezetten alacsony büdzsé), hanem annak kiderítésére, rejtőzik-e vízjég a sötétben. Az első képek így mindössze egy pontocskát mutatnak, kidobódó anyagfelhő helyett. A tudomány már csak így működik, a Deep Impactnál például olyan sok anyag szabadult fel a Tempel-1 üstökösből, hogy a krátert nem lehetett  tőle megfigyelni.

 

 

A képen a becsapódás pillanata látható, közép-infravörös tartományban, azaz a becsapódás során felszabaduló hőt látjuk. Amit látni kell, az a kis pötty a középső, fekete, árnyékos részben, ez van kinagyítva nekünk a bal oldali inzerten, illetve egy szuperközeli a jobb oldalon, kissé már megdolgozva.

 

 

Ez a felvétel már gyakorlatilag a teljes árnyékban lévő területről készült, pillanatokkal a szonda és a holdfelszín találkozása előtt, de egy fényes pötty itt is megjelenik, ami már maga a frissen kialakult, még forró kráter a Centaur becsapódása nyomán.

Az LCROSS, ha minden jól ment, átrepült az anyagfelhőn és felvette a spektrumát. Az első sajtótájékoztatón még nem voltak hajlandóak semmit sem mondani róluk, illetve annyi hangzott el, hogy még idejük sem volt rá, mindössze a minőséget ellenőrizték le, ami bíztatónak tűnik.  Az egyetlen adat, ami elhangzott, az jelentős, meglepő intenzitású nátrium által keltett felvillanás volt, de még korai bármit mondani. Egy halom más obszervatórium és űrszonda is megfigyelte a becsapódást és a kidobódó anyagot, feltételezem, hogy a hétvége munkásan telik egy csomó csillagász számára. Ugyanígy a képek feldolgozása is zajlik, hátha kimutatható lesz a kidobódó anyag, de az igazi választ, és ez nyilván nem triviális a laikusok számára, a spektrumok rejtik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr591441140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása