Simonyi ReStart

2009.03.25. 14:38

2009 március 26-án indul a Szojuz-TMA 14 fedélzetén második űrutazására Charles Simonyi, vagy ahogy itthon ismerik, ifj. Simonyi Károly. Az önszponzorált űrutasok (űrturisták) közül az első, aki másodikként is felmegy, valamint az első magyar közülük (és így a második magyar űrhajós, mert kiképzése és gyakorlata alapján a szerkesztő szerint űrhajósnak számíthatjuk). Múltkori utazásához hasonlóan most is használni fogja a magyar fejlesztésű Pille sugárzásmérőt. (Kísérleteiről később egy interjúban fogunk beszámolni.) Az indítást csütörtökön 11:00 órától a Polaris TV is közvetíti, magyar szakkommentárral.

 Frissítés: a Szojuz-TMA 14 sikeresen startolt, majd szombaton kézi vezérléssel dokkolt az űrállomáshoz. Charles honlapján megtalálható a Space Adventures (az őt indító cég) videója a dokkolásról, majd ahogy az űrállomáson fogadják és üdvözli a földi irányítóközpontban lévő testvérét.

2007-es utazásakor Farkas Bertalan óta először hangzott el magyar szó Föld körüli pályán, sőt, ami 1980-ban nem sikerült, most igen: lelkes rádióamatőrök és diákok hallhatták saját rádiójukon (amint arról számot is adtunk). A rendezvény sikere újabb nagyszabású eseményre ösztönözte a szervezőket.

 

Április 3-án a Kárpát-medencéből 15 magyar rádióklub fog kapcsolatot teremteni Károllyal, aki múltkori utazása előtt megkapta a HA5SIK magyar hívójelet (miután az Egyesült Államokban letette az ottani vizsgát). Helybeli iskolákkal szövetkezve mindegyik lelkes fiatalokat gyűjtött be, akik az eseményen részt vesznek, valamint rádiós és űrkutatási előadásokat is hallhatnak. Az eseményt a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Rádióklubja a Természet Világával és lelkes rádióamatőrökkel együttműködve szervezi.

Április 4-én a Műegyetemi Rádióklub szervezésében mozgó járművekről fognak egymás után kapcsolatba lépni. Lesz léggömb, repülőgép, sárkányrepülő, vitorláshajó és kerékpár is. Mozgó járművek között (az ISS kb. 10 perc alatt megy át felettünk) rádióösszeköttetést csinálni sok tapasztalatot igényel, több ilyet egymás után pedig rekordszámba menő esemény.

Április 5-én a Puskás Tivadar Távközlési Technikum Rádióklubjában gyűlik össze tíz tanuló (köztük erdélyi és felvidéki diákok is), hogy feltehessenek egy-egy kérdést Simonyinak, rádión keresztül. A Magyar Asztronautikai Társaság szakemberei az űrállomás fejlesztéséről és a űrturizmusról tartanak majd előadásokat. Ezen eseményeket országszerte több klub és iskola is nyomon követi - nemcsak amatőrrádióval, de interneten is hallható lesz a hanganyag.

Az űrrepülőgépek nemsokára bekövetkező nyugdíjazása miatt lehet, hogy ez lesz az utolsó magán-űrrepülés egy ideig, mert így a Szojuzok helyei az expedíciók hivatalos tagjainak lesznek fenntartva. Ez lesz egyébként a Szojuz űrhajótípus (amit ugyan többször módosítottak, de az alapvető szerkezete változatlan) 101. repülése, de a 100. emberes repülés.

Forrás:

Charles in space - Simonyi honlapja

Rádiókapcsolat Charles Simonyival

Űrvilág

Index cikk

Wikipédia (magyar)

Wikipedia (angol)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr491024885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radar · radar.blog.hu 2009.03.25. 16:26:08

Lacalaca: ugye én is írhatok a blogodba?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.25. 17:14:31

@Radar: Légyszi-légyszi-légyszi írjatok! :) Sokkal jobb az úgy, ha mindenki írogat. HFC-vel is összefutottam a minap az egyetemen, mondtam neki is rögtön, hogy blogoljon. Meg egyébként sem én vagyok a bloggazda, csak örülök, hogy írhatok és hogy van ilyen témájú blog kishazánkban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.03.25. 18:20:35

Nem akarlak fárasztani, de jó lenne, ha a Szojuz TMA-14 magyar Wikipédia-oldalát (is) belinkelnéd.

hu.wikipedia.org/wiki/Szojuz_TMA%E2%80%9314

Radar · radar.blog.hu 2009.03.26. 07:55:11

de, jól teszed, köszönöm a megjegyzést!
este ennyire volt erőm, elég szánalmas, de majd javitok rajta!
kéne még sokat irni a küldetésről, csak el vagyok foglalva a rádiózással stb.
majd összeszedünk vmit.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.03.28. 19:56:11

Úúúúgy irigylem őket...
Mármint az űrhajósokat. :)
süti beállítások módosítása