Az amerikai elnök a 2010-es évre 18,7 milliárd dollárt szán a NASA-nak, ami 900 millióval magasabb az idei költségvetésnél, írja a National Space Society honlapja. Ezen kívül további egymilliárd jut az űrügynökségnek a gazdaság-élénkítő csomag keretében. A költségvetési tervezet egyik kiemelt pontja a Holdra való visszatérés, a további három sarokpont szintén bíztató: a klímaváltozás kutatása, repülőgép-fejlesztés, valamint az ISS befejezése és hasznosítása.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az űrsiklók nem kapnak hosszabbítást, gyorsan összedobják még az űrállomás hiányzó részeit, lemossák kicsit a Hubble-t, és mehetnek a múzeumba. Az amerikai űrhajósok kibekkelik az öt évet, amíg az Ares elkészül, és egyből célba veszik a Holdat. Üdvözlendő továbbá, hogy Obama nem mond le az ISS-ről, elvégre már beletettek rengeteg pénzt, lassan el is készül, akkor már használják is valamire.

Az is látszik, hogy Obama tervezete a "nagy" témákra koncentrál: holdutazás, emberes űrrepülés (Constellation & ISS), klímakutatás. Egyelőre nem derült ki, hogy például a COTS (CTS?) programra jut-e plusz pénz, vagy arra játszanak, hogy a kiválaszott magáncégek kellő bevételt teremtenek elő például rakétaindításokkal. Vagy akár ez lesz a szponzoráció módja, egyre több indítást fog a NASA kiszervezni? (Most, hogy a SpaceX elvesztette a NanoSail-t, az Orbital meg az OCO-t?)

Visszatérve Barack Obamára: nemrég egy rövid, de annál velősebb beszédet idézett népéhez a tudomány fontosságáról. A lényeg: visszaállítani az USA vezető szerepét, megőrizni a tudomány függetlenségét a politikától, és felpörgetni az okatást. A tovább mögött ott a videó, angolul kevésbé tudóknak pedig kiemeltem a legfontosabb részeket.

 

 

 

[...] A holdraszállástól az humán genom szekvenálásán át az internet feltalálásáig, Amerika törte át először a határokat, köszönhetően az utat megalapozó vezetőknek. [...] Vezetők, akik nem csak befektettek a tudósokba, de tisztelték a tudományos folyamatok integritását. Mert az igazság az, hogy a tudomány támogatása nem csak a források biztosításából áll. Hanem a szabad és nyílt gondolkodás védelméről, és arról, hogy tényeket és bizonyítékokat nem torzíthat vagy homályosíthat el politika és ideológia. Hogy meghallgassuk a tudósok mondanivalóját, akkor is, ha kényelmetlen. Különösen akkor, ha kényelmetlen. [...]
 

Szerző: lacalaca

4 komment

Címkék: usa obama

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6976796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.O.A. 2009.03.03. 11:10:32

Legyen igaza, remélem komolyan gondolja! Ha csak az űrkutatás hasznosságára vonatkozó szemléleteket sikerül megváltoztatni a közeljövőben, már az is eredmény!

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.03.03. 21:45:29

A COTS-al nyilván az van, hogy kivárják, hogy működik-e. De én optimista vagyok, egy évvel ezelőtt a Dragon is nagy kamunak tűnt, most meg be van tervezve idénre, meg szemmel láthatóan épült.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.03.03. 22:02:40

@KGyST: hát ugye attól függ hogy teljesít a Falcon-9. De ha kevesebb gond lesz vele mint az egyessel volt, valóban egy éven belül repülhet a Dragon. A SpaceX egyébként már fel is ajánlott egy űrkapszulát mikrogravitációs kísérletekre a Heinlein alapítványnak.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.03.06. 20:28:02

Tudom, hogy nagyon földhözragadt vagyok, meg minden, de én még szeretnék holdraszállást (vagy bármely más égitestre...) látni élőben a tévében...

Lehet hogy tudományos szempontból nem annyira fontos, de szimbolikus lehetne, és talán elvonná picit a figyelmet egymás mészárlásáról-no meg talán érdemesebb is ebbe fektetni, mint egymás mészárlásába, nem?

Béke.
süti beállítások módosítása