Richard Garriott sikeresen feljutott az űrállomásra, és már rádióamatőr kapcsolatokat is létesített. Ez már elég megszokott dolog, azonban most ún. SSTV (Slow Scan TV) üzemmódot is használ. Ez azt jelenti, hogy nagyon alacsony átviteli sebességgel képeket küld le rádióamatőr sávon (akár 10-30 másodpercbe is telhet egy színes kép átvitele, viszont nagyon kis sávszélesség kell hozzá). Ezeket bármely 2 méteres hullámokat vevő amatőr rádióval vehetjük, csak egy audio kábellel egy számítógép hangkártyájára kell kötni, letölteni egy ingyenes program (van belőle jó sok), és gyönyörködni. Alább válogatunk az ISS-kedvelő amatőrök képeiből.

 

Richard Belgium felett küldte ezt a képet.

 

Űrhajósgenerációk - apa és fia

Erről nem írtak az újságok - lázadás az űrállomáson

Általában ilyesmi képeket küldenek

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr33727261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qqri 2008.10.22. 23:48:46

qrv leszek minnyá' az sstv dekoderemmel a HQmon :D
és majd mutogatom az YL -eknek is :P
hg5chu

Brindizi 2008.10.23. 00:20:24

Jók a képek, de hát a JPG meg wavelet korában minek SSTV-zni?

Radar · radar.blog.hu 2008.10.23. 08:09:55

És minek amatőrrádiózni, pár kHz sávszélességgel, zajjal, fadinggel, interferenciával?

Ahogy Hillary (nem a Clinton, hanem az Edmund) mondta, "mert ott van". Mert jó. Valaha meg még az volt a jani, aki megépített egy vevőt hozzá, sajnos az ilyesmi ma már kevésbé divat, bár antennát és hozzávalókat sokan, egyszerűbb rádiókat még néhányan építgetnek. De még a gyári szettet összeállítani és azzal befogni egy távoli országot vagy műholdat is kíván szakértelmet, azzal is el lehet rontani.

Mellesleg a digitális módok elterjedésében többek között a rádióamatőrök jártak az élen - az internet kora előtt e-maileket küldtek rádión, és ma már az sstv-nek is van digitális, jó minőségű változata. Kár, hogy az ISS-en nem veszik elég komolyan a dolgot, pl. az átjátszó sincs még tudtommal megjavítva, pedig csak egy szoftvert kéne letölteni a rádióba...

Egyébként meg próbálj meg rendes minőségű képet venni az űrállomásról. (Na jó, meteo és egyéb földfigyelő műholdakról lehet szebb képeket is venni).

Radar · radar.blog.hu 2008.10.23. 08:11:38

73 es many dx es udvozlom az yl-eket :-)
hg5chu de ha5mro
süti beállítások módosítása