A Rosetta űrszonda maratoni útja során pénteken (szept. 5.) este 780 km-re haladt el a (2867) Steins kisbolygó mellett, képeket és különböző méréseket készítve róla.

 Az elhaladás során készült képek animációja ( © ESA)

 

A 4,6 km-es, gyémánt alakú égitesten méretéhez képest igen nagy kráterek láthatóak, ami alapján gyaníthatóan a kibolygó nem egy tömbből áll, hanem "kozmikus kőrakás", a (253) Mathilde-hez és a Phobos-hoz hasonlóan. Egy hat-hét kráterből álló kráterlánc is megfigyelhető a képeken, amit például egy széttöredezett objektum darabjainak becsapódásai hozhattak létre. Ilyen tekintetben hasonló jelenség lehetett, mint a Shoemaker-Levy-9 becsapódása a Jupiterbe - csak sok nagyságrenddel kisebb.

A manőver nem volt hibáktól mentes: az OSIRIS műszeregyüttes kislátószögű kamerája a legközelebbi fázis alatt biztonsági módba állt a kamera zárjának hibája miatt, ezért várt, legnagyobb felbontású képek nem készültek el. Az OSIRIS nagylátószögű része végig működött. Nem ez volt az első ilyen meghibásodás, úgyhogy a kamerát a későbbiekben hímestojásként fogják kezelni (hacsak nem találnak módot a távjavításra).

A Rosetta kacifántos pályája jövő novemberben ismét a Föld mellett fog elvezetni, 2010-ben a jóval nagyobb (21) Lutetia kisbolygó van soron, és 2014-ben ér el a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököshöz.

--------

via: esa.int, hirek.csillagaszat.hu

Szerző: lacalaca

1 komment

Címkék: rosetta

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr90651363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartree-Fock Cares · http://cydonia.blog.hu 2008.09.11. 14:50:56

Azert felelmetes ez a trajectory design. Mindig elamulok ezeken a tiz evig osszevissza tekergo palyakon, es a pontossagon, amivel elore lehet jelezni a dolgokat. Fantasztikus. Ez csak ugy eszembe jutott...
süti beállítások módosítása