Újra bizonyított Európa első önjáró teherűrhajója, az Automated Transfer Vehicle (ATV). A Jules Verne elnevezésű példány már egy ideje az ISS-nél van, kedden sor került az első nyugati űrhajó általi üzemanyag utántöltésre (by esa.intl: "Jules Verne becomes the first western spaceship to succeed in refuelling another space infrastructure in orbit"). Az ATV ugyanis kb 800 kg hajtóanyagot töltött át az állomásra.

A feltöltés sikeres volt, és az űrsétára készülő legénység beavatkozása nélkül zajlott. Az ATV egyébként a Progressz orosz teherhajóval megegyező mennyiségű üzemanyagot tud az állomásra juttatni, és ezzel a manőverrel bebizonyította, hogy képes lenne teljesen kiváltani orosz megfelelőjét.

A feltöltésen kívül még egy nagyon fontos szerepben kellett az ATV-nek bizonyítania: az űrállomás magasabb pályára állítását. Nem tudom mennyire ismert, hogy bár az ISS a légkörön Kármán-féle határán kívül kering mintegy 400 km-en, de még itt is jelentékeny a légköri súrlódás, így időről időre fel kell az állomást gyorsítani, ezzel magasabb pályára helyezni. Ezt általában a Space Shuttle, Progressz űrhajó, vagy az orosz modulon található meghajtóegységgel végzik. A súrlódás miatt naponta kb 100 m-rel kerül lejjebb az állomás.

Április óta másodszor került erre sor: az ATV négy főhajtóművéből kettő rendkívül precízen 20 perc alatt 7 km-el magasabb pályára állította az állomást, mindezt az űrhajósok beavatkozása nélkül.

Szerző: Gaius Baltar

1 komment

Címkék: atv esa iss

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr80533947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WinG 2008.06.30. 23:48:47

Zsír ez az ATV, de még jobb lenne, ha *több* üzemanyagot tudna vinni, mint a Progressz. Hisz mégiscsak egy vadonatúj, modernebb járműről van szó.

Vagy csak nagyon leegyszerűsítem a dolgokat? :)
süti beállítások módosítása