Már tavaly szerettem volna elmenni erre a jeles eseményre, de akkor krónikus lustaság időhiány miatt végülis nem jött össze. Egy Kiskunhalason rendezett marsjáró-építő versenyről lesz szó, amit - a verseny kiíróiról az oldal szerényen nem sokat árul el, így csak tippelek - valószínűleg ugyanaz az ember (társaság?) szervez.

Maga a vetélkedő robot marsjárók ügyességi versenye, a cél, hogy a kies marsi ("anyaga a műholdképek elemzése után Magyarország alföldi régióiban is nyomokban kimutatható száraz állagú homokhoz hasonlít") talajon fellelhető lelőhelyekből minnél több dihidrogén-monoxidot nyerjenek ki. A Vörös Bolygó eme egyedi kialakításu részlete a II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában lesz megleshető, pontos cím, GPS koordináták a honlapon. Ha jól olvastam május 11-én lesz az eredményhirdetés, és ha az "időzítés" blokkot jól értelmezem, akkor a verseny pedig 10-én (remélem egy erre kallódó szervező majd kijavít, és akkor helyesbítek). A Cydonia stábja remélhetőleg elmegy az esemény helyszínére dokumentálni, ha a sűrű élet mindennapjaiból szabadulni tudunk.

Leirás az emlegetett honlapról (nem lustaság, hatékonyság a kopipészt):

A versennyel egy olyan új színt próbáltunk felfesteni a szakmai vetélkedők palettájára, amelyik odavonzza a fiatalok tekintetét. A küldetéseket úgy alakítottuk ki, hogy egy összetett, több hónapi csapatmunkát igénylő munka végeztével, minden szubjektív döntéstől függetlenül csak az elért eredmény számítson. Az első versenyen anyagmintát kellett hozni az alfa marsbázisra, a második küldetésben minél több energiakockát kellett kitermelni, idén a terraformálás következtében létrejött tavakat kell lecsapolniuk a rovereknek. A küldetés 45 perce alatt valóságszerű minden izgalom, siker és csalódás a kiskunhalasi űrközpontban. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a két év alatt már közel 100 fiatal dolgozott a feladatok sikeres megvalósításán.

Azon gondolkodom, hogy vajon érdemes lenne-e gyűjtést kiírnunk, szívesen támogatnám a versenyt, de nincs tapasztalatom a netes adakozásban.. ötletek? Mindenesetre ha támogatnátok a versenyt, akkor könnyedén meg lehet tenni.

(külön öröm, hogy drupal alapú a honlap)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr49425955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greywing 2008.04.16. 08:27:44

Ezen ott kell lennem. El is megyek. Nagyon kellenek az ilyen cikkek mert ezek a kezdeményezések alig kapnak publicitást. Nagyon kíváncsi vagyok mikkel rukkolnak elő.
süti beállítások módosítása