Tervezz marsi kísérleteket

2008.02.10. 19:12

Eredeti kiírás: http://planetologia.elte.hu/1cikkek.phtml?cim=palyazat-mdrs.html

Pályázati felhívás a Mars Society Mars-bázisára kísérletek tervezésére


2008. április 13-26-án a Mars Society utahi (USA) Mars Sivatagi Bázisán (MDRS), egy badland (növényzettől mentes kopáros) területen (leírását lásd itt [pdf]), két héten keresztül egy 6 fős magyar legénység fog szolgálatot teljesíteni. Ez idő alatt terepi és laborkísérleteket végeznek szimulált marsi környezetben.

Ezúton hívjuk fel a magyarországi és határon túli általános és középiskolásokat, BA/BSc képzésben részt vevő egyetemistákat kísérletek tervezésére, melyek a kutatóállomáson végrehajthatóak, és eredményük segítheti egy jövőbeli Mars-expedíció sikerét is.

A következő kategóriákban lehet pályázni:

1. Tudományos kísérletek (biológia, geológia stb.) Olyan kísérleteket várunk, melyek végrehajtására az űrhajósok könnyen betaníthatóak.

2. Az űrhajósok életvitele, feladatai: technológiai / módszertani kísérletek az űrhajósok különféle feladatainak hatékonyabb megoldására, illetve mindennapi munkájuk vagy kikapcsolódásuk hatékonyságának javítására, beleértve porított vagy szárított élelmiszerek felhasználásával  receptjavaslatok készítését is; valamint pszichológiai vagy egyéb feladatok, melyeket az űrhajósoknak kell végrehajtaniuk egyénileg vagy csoportosan.

3.  Műszerek tervezése, építése helyszíni kipróbálásra (a kisebb műszereket a legénység magával viszi Budapestről és a helyszínen próbálja ki.) Tervezhetők olyan kísérletek is, melyek a helyi erőforrásokat használva helyben építhetők meg az űrhajósok által. Tervezhető a helyszínen lévő Husar roverre felszerelhető műszer is, ill. kísérlet a Husar roverre (bővebb információ).

4.  Mese (történet) írása/rajzolása a Mars-bázisról és környezetéről, melyben - pl. födlrajzi nevek segítségével - megelevenedik a bázis és élettelen környezete; a mese feltárja annak történetét, kialakulását, esetleges jövőjét. A legsikerültebb történetek belekerülnek a bázison forgatott film forgatókönyvébe.

A kísérletek, feladatok tervezhetőek a lakóegységben vagy terepen való végrehajtásra is. A  kísérletek földi gravitáción történnek és elvégzésükre legfeljebb 2 hét áll rendelkezésre.
Bármelyik fenti kategória szerint olyan kísérlet, feladat is elfogadható, mely a marsi és földi szakemberek interakciójára épül (e-mail kapcsolatban: pl. az itthoni szakemberek elemzik a marsiak fényképeit, adatai és ennek alapján kérnek további felvételeket, adatokat, pl. egy terület vizsgálatát stb.: ez a pályázó kísérlet alatti munkáját is megkívánhatja.)

A marsi kutatók által feltérképezett terület részletes térképe ill. az adott nap bejárt területről készített fotók, adatok, jelentések folyamatosan fognak frissülni az interneten, párhuzamosan a kutatásokkal.

A kísérletek/műszerek a következő, a helyszínen lévő eszközökhöz tervezhetők.
  • lakóegység 6 fő részére, melyet csak szkafanderben lehet elhagyni
  • üvegház (növények termesztése)
  • csillagvizsgáló
  • szkafander
  • 4 kerekű terepjárók
  • Husar rover (műszerekkel felszerelt kisautó)

A kísérletekről olyan részletes, lépésről lépésre történő leírást kérünk, melyet akár egy nem szakmabeli űrhajós is megért és végre tud hajtani, el tud készíteni. Ezek előzetes megvalósításaira példák a Hunveyor-Husar gyakorló űrszonda modellekkel végzett munkák és terepgyakorlatok. Amennyiben a pályázó saját műszerét, eszközét kívánja eljuttatni a
Mars-bázisra, arról fotót is kérünk mellékelni.

A kiválasztott kísérletek, feladatok bekerülnek a legénység tudományos programjába; a kiválasztott eszközöket a legénység magával viszi a bázisra.

A pályázat elnyerése nem jár pénzjutalommal. Pályázati űrlap nincs; a pályázatokban kérjük a pályázó nevét és elérhetőségét (pl. e-mail) feltüntetni. Közös pályázatok is beadhatók (pl. iskolai osztály). A pályázatokat 1 példányban kérjük beadni papíron (nem CD, e-mail).

A pályamunkákat a pályázó pontos elérhetőségének feltüntetésével 2008. március 17-i postabélyegző-dátummal várjuk a következő címre:

ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport
Bérczi Szaniszló
1117 Budapest
Pázmány Péter sétány 1/A

Bővebb információ: http://planetologia.elte.hu; http://desert.marssociety.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr51333934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása