A leghosszabb űrkábel

2007.11.12. 16:22

Az ESA-nak kevés, fiatalokat célzó programja van, ami jó, és sikeres, azt előszeretettel törlik el. A magyar diákok részvételével zajló diákműhold, az SSETI program mellett a másik nagyobb program a YES, avagy Fiatal Mérnökök Műholdja. Második kísérletük úgy tűnik világrekordot fialt (bár űrkutatás természetéből kifolyólag új rekordot könnyű felállítani).


Foton, orrán a 6 kg-os Fotino kapszula. Kép: ESA

Szeptember 25-én, egy nappal, mielőtt a Foton-M3 űreszköz (egy nagy vasgolyóhoz hasonló, kísérleteket tároló alkalmatosság, ami visszatéréskor épen marad) landolt volna, a Fotino (alias YES2), egy kis, hengeres visszatérőegység levállt, maga mögött húzva egy 30 km hosszú, 0.5 mm vastag kábelt. Tervek szerint a gravitáció hatására a kapszula lengedezni kezd, majd alkalmas pillanatban apró robbanópatronok leválasztják a kábel (kép balra, ESA) végéről, és biztonságosan visszatér a Földre.



Rakéta nélküli biztonságos földetérés volt a kísérlet célja, hogy kisebb rakományt egy igen egyszerű mechanizmussal juttassanak vissza.

Azonban a leváláskor minden kapcsolat megszakadt a Fotino-val, és azóta sem tudják, mi történt vele. A Foton fedélzeti számítógépei alapján az első következtetés az volt, hogy 8.5 km után a kapszula leszakadt a kábelről, de a mérnökök tovább elemezték a rendelkezésre álló adatokat.

Minden eddig rendelkezésünkre álló adat arra mutat, hogy a kábel teljesen letekerődött, mielőtt a Fotino levállt volna - mondta a YES2 programvezetője, Roger Walker az ESA oktatási irodájának. - Ezek szerint a küldetés legnehezebb szakasza sikeres volt, és a YES2 új világrekordot állított fel: a legnagyobb ember készítette objektum a világűrben a Fotino, kábel, Foton szerkezet.

A mérnökök szerint a fékező mechanizmus hibája miatt a kábel végéről egyszerűen leszakadt a kapszula. A Fotino további sorsáról nem tudni semmit, lehet, hogy elégett a légkörben, vagy lakatlan területre zuhant, de a YES2 csapat tovább dolgozik a műszerek által rögzített adatokon.

Szerző: Gaius Baltar

4 komment

Címkék: esa yes2

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr66226601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bucii 2007.11.12. 16:57:47

Helló!

Ez most lehet, hogy túl amatőr kérdés lesz :)

Ha már a műholdakat is tudják követni radarral, akkor a légkörbe visszatérő egységeket nem lehetne így követni? Vagy a belépéskori felhevülés miatt nem "látja" őket a radar? Csak mert akkor lehetne tudni, hogy hol landolnak ezek az eszközök, és nem kéne őket órákig keresni (mint a stardust kapszuláját például), vagy egyáltalán, lenne esély a megtalálasukra (pl ebben az esetben).

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.11.12. 17:08:59

erdekes kerdes, nekem is utana kellett olvasnom. Elvileg, ha egy radarallomas felett ter vissza, akkor kovetni lehet, de 90 km alatt egyebkent mar keptelenseg.

Hogy a megtalalast segitsek elvileg tervbe volt veve egy fedelzeti GPS modul a Fotinora, illetve volt rajta egy radioado, de a GPS-t kivettek, a radioadobol pedig nem fognak jelet.

Radar · radar.blog.hu 2007.11.13. 03:08:36

Ilyen sokba kerülne egy űr-biztos gps modul? Ennek utána kell nézni.
Ennyivel igazán megtámogathatta volna őket valaki, hogy még letekeredés közben követhessék... De gondolom itt is kimerül a diákok támogatása az inditásban (ami azért nem kétfillér, igazán örülnek is neki), mint a SSETInél. Persze nem is az ESA-nak, hanem ipari cégeknek kéne ezt támogatniuk. Lehet, hogy meg is tennék, de ezeknek a csapatoknak tudomásom szerint nagy hiányuk van sikeres piár szakértőkből (azok mind jól fizető helyeken dolgoznak már).

Clapeyron · http://urmuhely.hu 2007.11.15. 20:36:39

Volt fedélzeti GPS, de az utolsó pillanatban a start előtt valami miatt kiszedték.
süti beállítások módosítása