Az USA-t az űrverseny tette technológiai nagyhatalommá. Hatalmas összegeket öltek a természettudományos oktatásba, egyetemi ösztöndijakba. Az eredmény nem korlátozódott  a világűrre (bár nem mellékes eredmény, hogy lenyomták a szovjeteket, mint szódás a lovát), de talán a többség által legkézzelfoghatóbban a Szilicium-völgy jelképezi az igy nyert technológiai kapacitást. Ismeretterjesztés, fejlődés.

Hazánk persze nem vesz részt űrversenyben, természettudományos oktatásunk finoman szólva átlagos. Valahogy ez nem megy nekünk, talán ezért is kullogunk a nyugati cégek, kutatóintézetek nyomában (persze van egy-két kivétel, de azért ne áltassuk magunkat, nincs itthon akkora potenciál, mint a Frisco környéki öbölnél). A mai betevő cinizmus egy, az Űrvilágról származó hirnek köszönhető. A cikk a MANT (Magyar Asztronautikai Társaság) által szervezett vetélkedőről szól, amit az űrkutatás 50-ik évfordulója alkalmából irtak ki.

Kicsit a versenyről. Őszintén szólva meglepett a nagy számú részvétel, a verseny kritikán aluli honlapja, és gyakorlatilag zéró sajtóanyag miatt nem gondoltam volna, hogy tucatnál több iskolát ér majd el. A több, mint száz nevező igy is feleződött mire a munkára került sor, végül két forduló után hat csapat jutott a budapesti Puskás Gimnáziumban rendezett döntőbe:

  • Ősradiáns (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest)
  • Splendor (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged)
  • Vesta-Ceres (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest)
  • Margitdk (Szent Margit Gimnázium, Budapest)
  • Betyársz from Outer Space (Miskolc)
  • Thunderbolts (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest)
A versenyt az egyik AKG-s csapat nyerte meg (nem meglepő, a Supernova szakkör itthon talán a legaktivabb űrkutató-csillagász szakkör).

Kb ennyit lehet tudni a vetélkedő menetéről (Frey Sándor -
Budapesti diákok nyerték az űrvetélkedőt):
A csapatok bemutatozásképp az otthon előre megtrervezett űrvárosukat mutatták be. A döntő feladatai közt szerepelt még űrkutatási keresztrejtvény, űrszondák és Naprendszerbeli célpontjaik összepárosítása, űreszközök jelképes összeszerelése alkatrészekből. A versenyző csapatok tagjainak magyarázó szöveget kellett kitalálni és előadni két-két 30 másodperces, akkor először látott filmbejátszáshoz. El kellett játszaniuk egy-egy megadott űrszonda útját, és mutogatással megértetni egymással a borítékokból kihúzott szakkifejezéseket. A csapatok szerencséjét egy tippelős játék is próbára tette. Szén-dioxid-partonnal „hajtott” rakétákat is kellett készíteni és indítani. (A Puskás Technikum nagyelőadójának berendezése végül épségben megmaradt.)

Nagy kár, hogy a verseny menetéről csak most lehet bármit tudni. Nagy kár, hogyha nem ismerném a MANT honlapját, az Űrvilágot, illetve a körülményeket, akkor sosem hallottam volna erről a versenyről. A tengerentúlon épp amatőr holdraszálló egységek versenye zajlik, amit bloggerek, újságirók követnek, szinte percről percre. Olyan nehéz lenne hazánk legnagyobb űrversenyét a nyilvánosság előtt tartani? Hol marad az ismeretterjesztés?


(hosszú i mentes billentyűzet rovatunkat olvasták)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr90210923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubus 2007.10.28. 17:08:34

Bocs, hogy nem a témához kapcsolódik:
Ha windows és magyar bill kiosztással, akkor hosszú í: ALT-J

gaius baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.10.28. 17:48:28

Gubus: linux, és sajnos az ablakkezelő kiosztása miatt sok alt+ -os betű nem érhető el

Radar · radar.blog.hu 2007.10.29. 02:46:13

Hja, ha otthon lennék, most biztos megint azzal lenne tele a mant körlevél, hogy HM elnökségi tagunk már megint mindenkit fikázott elnökségi ülésen, hogy milyen alapon kritizál nála több évtizeddel idősebbeket stb (hát azon az alapon, hogy aki hülyének született, azt a kor nem teszi okosabbá). Ahelyett hogy egyszer elgondolkodnának.

Aki járt már civil egyesület ülésén, az tudja, hogy mennek ezek. Nem vagyok tagja túl soknak, de azokból egyedül az mcse volt olyan, ahol minimális a belső civakodás és valamennyire működnek a dolgok. (Meg is látszik a minőségi honlapjukon).

A Mant főtitkára egyik percben még panaszkodott, hogy egy rendes honlaphoz sokszázezer forint kéne, a másik percben meg saját maga akarta vállalni, hogy frissiti a mant honlapot..(miközben vannak hozzáértő fiatalok akik vállalnák, persze azok közül az kapja meg végül, akinek esztétikai érzéke nincs).
De ha erre rámutat az ember, akkor leugatják, hogy tiszteljem az idősebbet, meg hogy ő többet tett a mantért, mint én valaha (amit én pont forditva gondolok).

Tanulság: attól hogy valaki jó szakmabeli csillagász, űrkutató, stb, még nem lesz jó vezető, szervező, reklámszakember, pénzhez meg főleg ne nyúljon.

Hartree-Fock Cares 2007.10.29. 04:17:45

Nem bírok aludni, mert a cikkből nem derül ki, hogy melyik AKG-s csapat nyert a kettőből! Jajj!!!! Pontosabban!!!! :D
Igazából vérgáznak tartom az (igen kiváló) Frey Sándor által felsorolt versenyszámokat. Ennek én nem is csapnék nagyobb médiakörítést! Már megint azt mondhatom csak, hogy Sic transit gloria mundi! A maradék is. Tessék csak összehasonlítani a mostani nyertes MANT-pályázatokat a pár évvel ezelőttiekkel! Hát igen. Megfigyelhető az "űr" témakör totális elbölcsészesedése kis hazánkban, sajnos. Eljön az idő, hogy a töritanárok tartják majd az űrszakkört. (Tudom, h évforduló van, de akkor is.) Bocsánat!

GG 2007.10.29. 07:25:02

Azért van szinvonalas Magyar űrkutatási verseny:
www.magyarokamarson.hu/
Csak sajna ez sem annyira ismert...

0xFFFF 2007.10.29. 07:53:26

"Olyan nehéz lenne hazánk legnagyobb űrversenyét a nyilvánosság előtt tartani? Hol marad az ismeretterjesztés?"

Nem képzeled, hogy megfaragják a paraszt győzike műsoridejét ?! Nem képzeled, hogy holmi tudomány miatt nem gyurcsány, orbán, kósáné vagy a többi majom marhaságai elől elveszik a műsorperceket ?! Tahó országban ezek a kifizetődő műsorok.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.10.29. 12:54:50

Hartree: Hiszem, hogyha tobb penz aramlana (legalabb valami penz) az urkutatokhoz, akkor sikerulne tobb szakembert elcsabitani, hogy segitsenek a versenyekben. Nem a mostani garda hibaja, ok megteszik, ami toluk telik. Ellenszolgaltatas (akar igert ellenszolgaltatas) nelkul az nehez elvarni minosegi munkat.

Radar: a MANT bashingot legyszives hagyd abba, nem ide valo.

0xFFFF: ez nem feltetlenul az orszag hibaja, szerintem az urkutatasert erdeklodo emberek hibaja, mert nem fejtenek ki nagyobb aktivitast. Gyk ezert indult ez a blog is, hogy ezen javitsunk.

egyebkent volt iden egy marsjaro epito verseny is, az meg nagyon jo volt. a kovetkezot megprobaljuk lekozvetiteni.

Clapeyron · http://www.urmuhely.hu 2007.10.29. 19:37:17

Nem vagyok bennfentes, de szerény véleményem szerint ez az űrverseny csak arra volt jó hogy valamilyen pályázati pénzt igényelhessenek ezzel a tevékenységgel. Sejthetjük, hogy a pénz nagy része egyszerűen a Magyar Asztronautikai Társaság fenntartási költségeire fordítódott. Ezek után talán érthető, hogy nem állt különösebb érdekükben a minél szélesebb résztvevőkör. Nem mintha direkt kis létszámú bulit szerettek volna - egyszerűen elemibb problémákkal kell szembenézniük.

Ellenérvként fel lehet hozni, hogy az internet korában lehetséges költséghatékony módon erős médiapenetrációt elérni. Ez azonban tapasztalataim szerint nem könnyű, és a MANT-nak régóta nem megy igazán.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.10.29. 19:52:34

ez azert eleg eroteljes spekulacio, raadasul szerintem semmi gond nincs azzal, ha egy szervezet a rendezvenyert kapott tamogatasbol sajat fenntartasara is kolt.

ahogy korabban jeleztem, ez a blog nem lesz szintere MANT szidasnak, sem osszeeskuves elmeleteknek. kritika nem minosul tamadasnak, de az ilyen vadaskodasok, spekulaciok igen.

Hartree-Fock Cares 2007.10.30. 01:52:22

GB! En nem a minosegrol beszelek, hanem a koncepciorol! Ne alacsonyitsuk mar le a "mostani gardat" azzal, hogy ok "megteszik ami toluk telik". Amirol en beszeltem az egyszeruen az, hogy ugy tunik tudatosan elmozdult a "poszt-Magdineni" korban magyarorszagon az urkutatas ifjusagi nepszerusitese egy olyan iranyba, hogy ha egy kozepiskolas gyerek nem tudja, hogy egy muhold mitol marad fent, viszont tudja hogy ki volt a hetedik ember a Holdon, akkor siman besoporhet egy rakomany elismerest. Ne mondd mar nekem, hogy a termeszettudosokbol allo "mostani garda" tagjainak nem futna masra! En nem azt akarom mondani, hogy nem lehetett szinvonalas a vetelkedo, es persze szerencsere akad ellenpelda is, pl. a marsjaro-epites, amit mondtal. Csakhogy en a termeszettudomanyos ismeretterjesztest tartom igazan fontosnak, sot, ha ugy tetszik nemzetnevelesi jelentosegunek. Meg akkor is, ha tortenetesen urtorteneti evfordulo van. Figyeld meg hogy regebben milyen aranyban estek egybe mondjuk a fizika oktv-n valo resztvevok a mant-palyazaton resztvevokkel! Most meg szinte nulla a korrelacio. Felek, hogy elrontjak a szakember-utanpotlas nevelest. Erre mondtam, hogy vergaz. Kozben meg tisztelet es becsulet a szervezoknek, tudom jol, hogy jobbara szerelembol csinaljak.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.10.30. 03:16:30

nem tudom melyik a lealacsonyitobb, ha feltetelezem, hogy megteszik, ami toluk telik, vagy ha azt, hogy nem... szerintem megteszik, csak sajnos ez a jatek mar nem pusztan az ismeretterjesztesrol szol, hanem az emberek, diakok figyelmenek felkelteserol. Ez utobbihoz egy termeszettudos nem feltetlenul ert, sot. Viszont ha ez utobbi hianyzik, akkor a potencialisan tehetseges diakokig el sem jutnak a hirek, igy aztan mas celcsoport utan kell neznie a szervezetnek.

innentol meg lejtos az ut a domb aljaig.

valahol szerintem is felresiklott a dolog, ezert kezdtunk el ugye sajat uton jarni.

Radar · radar.blog.hu 2007.10.30. 04:22:30

Én is pont azt mondtam, hogy a tudós nem ért a piárhoz. Nem kétlem,hogy sokan igyekeznek megtenni a tőlük telhetőek, övék a legmélyebb tiszteletem, de van egy olyan érzésem, hogy nem mindenki van igy; valamint én azt tartom gáznak, ha valaki nem ismeri be, hogy nem ért ahhoz amit csinál, sőt, csak rosszabbá teszi. Ez lehet, hogy szubjektiv vélemény, de elég sokaktól hallottam már, csak körbe kell nézni. Nem mondtam ezzel semmi újat.

Radar · radar.blog.hu 2007.10.30. 06:43:54

HFC: erre volt példa egy csillagászverseny is néhány éve, talán emlékszel, ahol nemcsak az egyszerű körpályás feladat bizonyult nehéznek, de arra sem jöttek rá, hogy ha a forgatható csillagtérképen nem találják ez egyik fényes csillagot, az nem a térkép hibája (hanem a hátoldalon kéne nézni, mert kétoldalas)...

szidol? 2007.12.18. 17:35:50

Tudomásom szerint a verseny megrendezésére kapott pályázati pénzből semmit sem használt fel a MANT működésre. De például kifizetett belőle sok űrtáboros számlát.
1.9 MFt-ből kell a győztes csapatot kiutaztatni egy egyhetes űrtáborba (mégha belgába is) az összes költség fedezésével,
egy európai űrkutató központokat meglátogató túra utazási és szállás költségeit kell kiizzadni.
Ki kell belőle fizetni egy színvonalas iskola nagyon színvonalas profi TV studiójának és technikai eszközeinek a használatát. Gondoskodni kell jutalomkönyvek beszerzéséről (mégha történeti érdekességű folyóiratok is bekerültek a csomagokba), meg szendvicsekről, meg üdítőkről..................................
És gondoskodni kellett volna azoknak az embereknek a megbecsüléséről is akik heteken keresztül küszködtek a feladatok megszövegezésével, ellenőrzésével, a technikai háttér megteremtésével. De erre már nem futotta. És kellett volna pénz az úgynevezett internetes penetráció megvalósítására is. De erre se jutott túl sok.
Ha annyi figyelmet kapott volna a vetélkedő a "lovagoktól" amennyi utólag a kritizálásra ment el, sokkal több okos ötlet bekerülhetett volna a versenybe.
Ja igen! Mivel a hazai pályázati rendszer olyan amilyen, a megítélt pályázati pénz nagyobbik fele még mindig a kincstárban pihen!

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.12.19. 02:57:21

nos ha esetleg valami rejtélyes forrásból segítségkérési jelzés érkezett volna, szívesen közreműködtünk volna az esemény publikálásában, talán még feladatok elkészítésében is, bár ahogy azt fentebb kifejtették a várható résztvevők miatt az érdekesebb feladatokat valószínűleg törölték volna.

hogy a MANT hogy osztja be a pénzét, az pedig nem a mi dolgunk, ha nem jut az alapvető tevékenységre, akkor ott szervezési és vezetési gondok vannak, illetve maga az intézmény nem fenntartható. de mint bennfentes ezt Ön nyílván pontosabban látja, mint mi.

radar 2007.12.25. 10:07:53

A mant vezetőségében többen tudják, hogy mi itt állunk arra várva, hogy segithessünk, ahogy azt a múltban is tettük (önreklám kihagy), de nyilván bennfentes kollegát erre nem kell emlékeztetni.
Tudják jól, hogy tudunk szép honlapot is gyártani ingyen (önreklám kihagy).
Azt is tudják, hogy sok mindent megcsinálnak az ifjúsági tagok - és nem feltétlenül pénzt várnak cserébe (mert van aki csak abban tud gondolkodni), hanem elismerést, köszönetet (mint ahogy most is többen dolgoztak benne, nem is őket kritizáltuk, talán a honlap kivételével).
És bennfentes úr nyilván azt is jól tudja, milyen nehéz a tagoknak a javaslataikkal előjönni. Mármint azokat megvalósitani. Bizonyos embereket néha az ingyen megvalósitható ötletekhez is évekig kell győzködni. Ha meg a bennfentes kollegák ezt nem vették észre, nos, akkor az a mant nagy baja. Ezekre is van sok példa, de megkértek, hogy ne beszéljek többet ezekről ezen a fórumon, mert nem arra való. Mint ahogy amit teszünk a mantért, azt sem itt irjuk meg, ezért van az, hogy bennfentes kollega rögtön megtámad minket, úgy, hogy fogalma sincs, hogy a "lovagok" esetleg tettek-e valamit a mantért. Először kérdezzen talán.

szidol? 2008.01.09. 16:31:18

Végigolvastam a hozzászólásomat! A "bennfentes kolléga" szerintem csak információkat közölt és nem támadott. Ha valaki ezt támadásnak érzi ....(no comment)
A kioktatásból is lehet tanulni ... (ez rám vonatkozik)!
A rossz indulatot és a névtelenségből szúrkálást viszont nem tartom "lovagi erénynek".
Bár szerintem mindannyian tudjuk, hogy kik állnak a jeligék mögött :)
süti beállítások módosítása