Körvonalazódik a Holdbázis

2007.10.02. 09:01

A NASA 2020-ra tervez visszamenni a Holdra, az ehhez szükséges űrhajó, rakéta fejlesztés alatt. Tervek szerint egy bázist létesítenek, és az Apollo programnál behatóbb tudományos vizsgálatokat végeznek majd a felszínen.

A friss hírek a déli sarkot jelölik meg, mint tervezett helyszín, de kiemelik, hogy az eszközparkot más lehetséges helyek figyelembevételével tervezik. A Schackleton-kráter nem is biztos, hogy a végleges cél, 2008-ban indul majd a Lunar Reconnaissance Orbiter, amivel nagyon részletes térképeket fognak készíteni a felszínről. Időközben a NASA a Google Moon-on át publikálja kézzelfogható formában az eddigi feléréseket.

A Holdbázis létrehozására több lehetőség kínálkozik, az űrhajósok vihetnének magukkal alkatrészeket, automatikus leszállásokkal előre lehetne küldeni nagyobb elemeket, de szó van teljesen mobil bázisról is.

A holdjáró koncepció is teljesen új, mint eddig: az űrhajósok egy rendes, szigetelt kabinban tartózkodnának az utazás alatt. Hogy a dokkolónyílással spóroljanak, bebújós szkafandereket alkalmaznának, amikbe közvetlenül át lehet majd mászni a járműből.

Persze a hivatal által 2012-re kitűzött határidőig ezek a tervek jócskán módosulnak, de már ilyen korai állapotukban is mutatják: ezúttal hosszú távra terveznek. Csak bírják támogatással.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr39183228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zs 2007.10.02. 11:35:54

Tudom, hogy klausztrófóbiában szenvedő emberek ne menjenek űrhajósnak, de ebben a kis, ablaktalan tartályban zötykölődni nem tünik túl felemelő élménynek :)

Radar · radar.blog.hu 2007.10.03. 03:52:47

A fenti ábrán max a kivülre szerelt űrruha új, a többi részt már évtizedekkel ezelőtt kitalálták, Huntsville-ben kint van a mása. De a bebújós űrruha is rémlik valahonnan.
Nincs új az űr alatt.

Marrs101 2007.10.11. 20:20:35

Mondjuk az első holdautó után nekem ez mindenképpen élhetőbb megoldásnak tűnik! Rövidtávú kutatómunkákhoz, kinti szerelések helyszíneink megközelítésére szerintem pont elég lesz. Bár ha a szolgálatban lévő mélytengeri technikai búvárok lakókabinjaira gondolsz, lehet hogy hosszabb utakra is használnák. Akkor viszont tényleg nem lehet nagy élmény...
süti beállítások módosítása